”Yangın yerlerinin söylenmesi turizm açısından kötü”

Çevre ve Orman Bakanlığı, turizm bölgesindeki bu illerin turizm açısından olumsuz etkilediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarına ilişkin haberlerde, yangının çıktığı ilin adının yerine bölgenin belirtilmesini ve turizmi olumsuz etkileyebilecek ifadelerden kaçınılmasını istedi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında yaz aylarında orman yangınlarının kaçınılmaz bir olgu olduğu ifade edildi. Türkiye'nin, özellikle Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan bin 700 kilometrelik kıyı bandının 160 kilometre derinliğindeki bölümünün yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye ormanlarının yaklaşık yüzde 60'ına tekabül eden 12 milyon hektarlık bölümün yangına çok hassas bu bölgede yer aldığı belirtildi.

Türkiye ile aynı kuşakta yer alan Yunanistan, İspanya, Portekiz, İtalya ve Fransa'da da yaz aylarında orman yangınlarının çıktığının anımsatıldığı açıklamada, 2007 yılında Yunanistan'da 275 bin, İtalya'da 155 bin, İspanya'da 55 bin, Portekiz'de 12 bin 500 ve Fransa'da 5 bin hektar ormanın, Türkiye'de ise 2007 yılındaki yangınlarda 11 bin 664 hektar alanın yandığı bildirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ekiplerinin orman yangınlarına anında müdahale ettiği ve yangınların söndürülmesi için gerekli her türlü çabayı gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, son günlerde orman yangınlarıyla ilgili basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde basın yayın organlarında orman yangınlarıyla alakalı haberler verilirken illerin tek tek adı geçirilerek, 'alev alev yanıyor' şeklinde ifadelerin kullanılması özellikle turizm bölgesinde bulunan bu illerimizin turizmini, turizm açısından herhangi bir risk olmamasına rağmen olumsuz etkilemektedir. Konuyla alakalı Almanya ve Rusya'nın ilgili resmi makamları, defaten Bakanlığımızı arayarak, tatil için ülkemize gelecek vatandaşlarının hayatlarından endişe duyduklarını ve rezervasyonlarını iptal ettireceklerini, ülkemizde tatilde olan vatandaşlarının da tatillerini yarıda kesip geri döneceklerini ifade etmişlerdir. Orman yangınlarıyla ilgili haberler yapılırken bütün ili kapsayacak şekilde ifade edilmesi yerine yangının çıktığı bölge ile ifade edilmesi ülkemiz ekonomisi için çok önemli olan diğer sektörlerde gereksiz yere meydana gelen tedirginlikleri önleyecektir."