Yanlış algıdan kaçınılmalı

ABD'li Bakan Yardımcısı'na göre, YSK 'nın iptal kararında insanların siyasi nedenlerle saf dışı bırakıldığı algısından kaçınılmalı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 12 bağımsız milletvekiliyle ilgili iptal kararına ilişkin olarak, "özel bir yorumda bulunamayacağını, ancak genel anlamda, kapsayıcı bir siyasi sürecin olması ve insanların siyasi nedenlerle saf dışı bırakıldığına yönelik bir algının oluşmasından kaçınılmasının kritik derecede önemli olduğunu" söyledi.

Gordon, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, YSK'nin 12 bağımsız milletvekiliyle ilgili iptal kararına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Gordon, ancak bu kararla ilgili ve her bir vakaya yönelik konu bazlı değerlendirmede bulunmayacağını söyledi. Gordon, "Ancak daha genel anlamda şunu söyleyebilirim; kapsayıcı bir siyasi sürecin olması ve insanların siyasi nedenlerle saf dışı bırakıldığına yönelik bir algının oluşmasından kaçınılması kritik önem taşıyor" dedi.

Ergenekon’da ne oluyor anlayamıyoruz

Bir gazetecinin, ABD Dışişleri Bakanlığının insan hakları raporunda Türkiye'de basın özgürlüğünün gerilediğine yönelik tespitlere dair bir sorusu üzerine de Gordon, "Raporda yazanların arkasındayız. Birçok şekilde, birçok yerde, Türkiye ve diğer birçok ülkeyle ilgili olarak, ifade özgürlüğünün ve bağımsız medyanın sahip olduğu kritik önemin altını çizdik. Bence insan hakları raporu, Türkiye'de görmekte olduğumuz gidişatlar konusunda ve bağımsız ve özgür bir medyanın olmasının önemi hakkında net" diye konuştu.

Gordon, "Ergenekon" soruşturması kapsamındaki tutuklamalarla ilgili bir soru üzerine de bu konuda da özel bir yorumda bulunmayacağını vurgulayarak, "Bu çok karmaşık bir konu. Bir önceki soruya verdiğim cevaba benzer bir cevap vereceğim. Burada önemli olan, hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve kapsayıcılık gibi belli ilkelere saygı gösterilmesi. Bu kadar mesafeden, belirli davalar hakkında neler olduğunu tam olarak anlayabilmek mümkün değil" dedi.

"Sizce Türkiye'de şu anda bu ilkelere saygı gösteriliyor mu?" sorusuna da Gordon, "Bu mesafeden, her bir tutuklamanın hukukun üstünlüğüne uygun olup olmadığı yönünde bir değerlendirme yapamam" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir