Yapılandırmadan bir kuruş gelir bile öngörülmedi

Şimşek, "kamu personeli reformu çerçevesinde yeni bir düzenleme yapılmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2011 yılı ya da sonrası bütçelerde hiç bir şekilde yeniden yapılandırmadan bir kuruş gelir bile  öngörülmemiştir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve özelleştirme İdaresi Başkanlığının bütçeleri kabul edildi.

Bütçe üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Hazine avukatlarına haklarının yeterince verilmediğini savundu. Bazı  kamu kurumlarının avukatlık hizmetini dışarıdan aldıklarını belirten Aslanoğlu, bunun, kamuda birliği de bozduğunu kaydetti.

DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, hükümetin özelleştirme politikasını eleştirdi. Fabrikalardan limanlara, otoyollara kadar her şeyin satışa  çıkarıldığını ifade eden Macit, "Bundan sonraki hükümetlerin elde edeceği kaynak kalmayacak. Ne kadar mal mülk varsa gitmiş olacak. Özelleştirmeden sonra  satacak bir şey kalmadığı zaman herhalde teneffüs edeceğimiz havayı vergilendireceğiz" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Bakanlar Kurulu'nca yapılan düzeltme sonrasında Satın Alma Gücü Paritesine (SGP) göre kişi başına milli gelirin artış  sağlaması konusuna değinerek, "Bu açıklanır açıklanmaz bazı basın organları, 'ekonomide 16. sıradaydık 15. sıraya yükseldik' dedi. 16. sırayı IMF'nin  paritesine göre hesaplayıp alıyorsunuz, sonra OECD paritesini baz alıp 15. sıraya geldik diyorsunuz" diye konuştu.

Kamu personeli reformu

Daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzman istihdamı ve onların özlük hakları konusunun muhtemelen yeniden  yapılandırmaya ilişkin tasarının içinde yer aldığını söyledi. Şimşek, söz konusu tasarının Pazartesi günü Meclise gelme ihtimalinin olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanlığı ya da diğer bakanlıkların personelinin özlük hakları ile ilgili bazı konuların karmaşık olduğunu belirten Şimşek, bu konuda, kamu personel  reformu çerçevesinde yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de statü ve maaş çeşitliliği ile ilgili eleştirilere de değinen Şimşek, bu konuda farklılıklar olduğunu kendisinin de bildiğini, ancak sorunun orta  ve uzun vadede yine kamu personel reformu ile çözülebileceğini söyledi. Şimşek, bunun, performansa dayalı bir kültürün oluşmasına da önemli katkı  sağlayacağına dikkati çekti.

Ek ödemeler konusunda 2006 yılından itibaren önemli adımlar attıklarını anlatan Şimşek, ek ödeme almayanlarla alanlar arasındaki farkın ciddi oranda  kapatıldığını bildirdi.

Asgari ücretliden alınan vergi

"Yeniden yapılandırmadan gelecek paranın kısmen de olsa asgari ücret üzerinden alınan verginin azalması için kullanılabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Şimşek, bu gelirlerin bir defalık gelir olduğunu, sürekli tekrarlanamayacağını bu nedenle sürekliliği olan bir unsura tahsis edilemeyeceğini söyledi.

Şu anda 4 çocuklu ve eşi çalışmayan asgari ücretlilerden vergi alınmadığına dikkati çeken Şimşek, "Onlardan sosyal güvenlik primi de almayın" önerisine  karşılık, "Petrol kuyularımız olsa sosyal güvenlik primi de almazdık" yanıtını verdi.

Şimşek, mahalli idarelerin paylarının düşük olmasına yönelik görüşleri değerlendirirken, söz konusu payların yeterli olmadığını, ancak 2003 yılına oranla  ciddi bir artış sağlandığını belirtti.

Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından Maliye Bakanlığı ile Kamu İhale Kurumunun bütçeleri kabul edildi.

İktidar partisine mensup milletvekillerince verilen ve kabul edilen önergelerle Maliye Bakanlığı bütçesinden İçişleri Bakanlığı bütçesine devlet konaklarının  yapımı için 114 milyon 400 bin TL aktarma, Maliye Bakanlığı yedek ödeneğine ise Türkiye'nin tanıtımı için 50 milyon TL ekleme yapıldı.

CHP'li milletvekillerinin cemevlerinin yapım, onarım ve diğer ihtiyaçları için 50 milyon TL ödenek ayrılması önerisi ise kabul edilmedi. Komisyonda, 2001 yılı Merkezi Yönetim bütçe Kanunu Tasarısı ve bağlı cetvellerin maddelerinin görüşülmesine geçildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir