Yapısal reformlar cari açığa kalıcı çözüm sağlar

Cari açığın finansman kalitesindeki iyileşmenin sürdüğünü belirten MB Başkanı Başçı, tasarruf oranlarını artırıcı ve enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı yapısal reformların OVP’de özetlendiği şekilde hayata geçirilmesinin, cari açığa kalıcı bir çözüm sağla

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ülkedeki tasarruf oranlarını artırıcı ve enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı yapısal reformların Orta Vadeli Program'da (OVP) özetlendiği şekilde hayata geçirilmesinin cari açığa kalıcı bir çözüm sağlayacağını bildirdi.

Başçı'nın bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine, ekonomideki gelişmelere ilişkin yaptığı sunum, bankanın internet sayfasında yayımlandı.

Buna göre Başçı sunumunda, Türkiye'de 2008 küresel krizi sonrasında başlayan güçlü ekonomik toparlanmanın devam ettiğini belirtti.

Gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın ise oldukça zayıf seyrettiğine dikkati çeken Başçı, bu ülkelerdeki kamu borçlarına ve bütçe açıklarına ilişkin sorunların küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduklarını kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde kolay bir çözüm yolu olarak algılanan parasal genişlemenin, gelişmekte olan ülkeler açısından kısa vadeli sermaye akımlarının oynaklığını artırdığını ifade eden Başçı, Türkiye'de kısa vadeli sermaye akımlarına karşı son bir yılda alınan tedbirlerin büyük ölçüde amacına ulaşmış bulunduğunu bildirdi.

Yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale gelmesinin beklendiğini belirten Başçı, cari açığın finansman kalitesindeki iyileşmenin devam ettiğini vurguladı.

Başçı, ülkedeki tasarruf oranlarını artırıcı ve enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı yapısal reformların OVP'de özetlendiği şekilde hayata geçirilmesinin cari açığa kalıcı bir çözüm sağlayacağını ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı, döviz hareketlerinin gecikmeli etkileri ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkilerine bağlı olarak kısa vadede enflasyonda geçici bir yükseliş gözleneceğini, uygulanmakta olan telafi edici parasal sıkılaştırma tedbirlerinin sonucunda enflasyonun 2012 yılının başından itibaren tekrar düşmeye başlayarak yılın sonunda yüzde 5'lik hedefe ulaşmasının sağlanacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir