”Yaptığımız doğrudur diye ısrar etmiyoruz”

Adalet Bakanı Ergin, Anayasa tartışmaları ile ilgili olarak "Yeter ki yapılan eleştirilerin bir dayanağı olsun" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişiklik paketiyle ilgili değerlendirmede bulunurken ille kendi yaptıklarının doğru olduğuna ilişkin bir diretme ve ısrarlarının olmadığını belirterek, "Yeter ki yapılan eleştirilerin bir dayanağı olsun" dedi.

Ergin, yapılan değişikliklerin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğuna ilişkin eleştirileri de yanıtlarken "Neye göre?" diye sorduktan sonra, "O zaman kuvvetler ayrılığı Avrupa'da, batıda hiç uygulanmıyor demektir" diye konuştu.

TOBB-ETÜ'de düzenlenen Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) 8. Tahkim Semineri'ne katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in Anayasa Değişiklik Paketine ilişkin 1982 anayasasının bile daha demokratik olduğunu, buna ya Meclis ya da halkın geçit vermeyeceğini söylediğini hatırlatılması üzerine Bakan Ergin, böylesine ciddi konuları ayaküstü değerlendirmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sadece şu kadarını ifade edeyim. Bizim yapmış olduğumuz çalışmaların referansları var. Bu referansların uygulamalı örneklerine baktığımız zaman  üye olmaya çalıştığımız AB ülkelerindeki uygulamalar gerek anayasa mahkemelerinin yapılanışı, gerekse Hakimler Savcılar Kurulu düzeninde oluşturulan kurullara baktığınızda oradaki yapılarda yürütmenin ve parlamentoların içerisinde olmadığı hiçbir tane örnek yoktur. Dolayısıyla evrensel hukuktan, gelişmiş demokrasilerden örnek alarak yapmış olduğumuz taslağa ilişkin elbette ki eleştiriler yapılacaktır. Bu eleştirileri biz alırız, haklılık payı bulduğumuz noktalar varsa onları da değerlendirmeye gayret ederiz.

Bu noktada ille bizim yaptığımız doğrudur diye bir diretmemiz, ısrarımız olmaz. Ancak burada yeter ki yapılan eleştirilerin dayanığı olsun."

Anayasa değişiklik paketine ilişkin yapılan "kuvvetler ayrılığına aykırı" eleştirilerini de yanıtlarken "Neye göre?" diye soran, Bakan Ergin sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zaman kuvvetler ayrığı Avrupa'da, batıda hiç uygulanmıyor demektir. Ya da (Hukuk devletine aykırı) gibi ifadeler soyut ifadelerdir. Eğer bunlara itibar edecek isek, bu anlamda kuvvetler ayrılığının ve hukuk devletinin olduğu bir batı ülkesi yok anlamına gelir. Bu teşhiste çok inandırıcı olmaz."

Bu konularda ilginizi çekebilir