Yardım programı, gelecekteki krizlerde sorun yaşatabilir

Kongre Gözetim Paneli'nin raporuna göre, vergi ödeyenlerin paralarının yalnızca büyük bankalara aktarılması toplumdaki güveni sarsıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD'deki finansal piyasalara yönelik gözlemler yapan Kongre Gözetim Paneli'nin yayımladığı rapora göre, Hazine'nin krizde uygulamaya koyduğu yardım programı, hükümetin gelecekte yaşanabilecek bir krize karşı koyma yeteneğine zarar verebilir.

Kongre Gözetim Paneli'nin Eylül ayı raporunda, pek çok ABD vatandaşının ekonomik krizle mücadele ettiği dönemde, vergi ödeyenlerin paralarının yalnızca büyük bankalara aktarılmasının toplumdaki güvenin daha fazla sarsılmasına neden olduğu belirtildi.

Raporda, hükümetin, ekonomik durgunluktan yorulmuş toplumu kurtarma programının etkili olduğu konusunda ikna etmemesi durumunda ABD Kongre'sinin gelecekte benzer önlemleri onaylamayacağına dikkati çekildi.

ABD'nin 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programının (TARP) en önemli sonucunun, hükümetin olası finansal krizlere karşı koyma yeteneğini yitirmesi olabileceğine işaret edilen raporda, "TARP olmasaydı kriz çok daha derin olabilirdi. Kurtarma programı, finansal sistemin istikrarı için gerekliydi" ifadelerine yer verildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir