”Yargının sizdeni bizdeni olmaz”

Bakan Şahin, Eruygur'un eşine ait olduğu iddia edilen ses kaydı için "Yargının tarafı olmaz, adalete gölge düşer" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Yargının 'bizden'i, 'sizden'i olmaz. Böyle bir izlenim adalete ciddi gölge düşürür" dedi.

Şahin, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'a ait olduğu iddia edilen ses kaydı, internette ve basında yayınlandı. Mukaddes Eruygur, '12 ve 14'üncü ağır ceza mahkemeleri bizden' diyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Şahin, "Yargının 'bizden'i, 'sizden'i olmaz. Böyle bir izlenim adalete ciddi gölge düşürür. Yargı mensupları, bu konuda son derece titizdir, titiz olmalıdır, titiz olmak zorundadır. Birtakım basın yayın organlarına ve internet sitelerine yansıyan o konuşmayla ilgili bir bilgim yok. Doğru mu, değil mi bilmiyorum" diye konuştu.

Adalet Bakanı Şahin, "İnceleme başlatmanız söz konusu mu?" sorusu üzerine, henüz inceleme başlatmadığını söyledi. Şahin, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın görev alınına giriyor mu, girmiyor mu, onu önce değerlendirmem gerekir. Ama buna benzer bir takım konuşma iddiaları zaman zaman internet sayfalarına düşüyor. Gerçek mi, değil mi, bunun araştırılması ve kamuoyunun da bu konuda aydınlatılması gerektiğine inanıyorum. Kafaları bu konuda karıştırmaya, kamuoyunun kafasında istifhamlar uyandırmaya hakkımız olmadığı kanaatindeyim."

"Vakıflar yardım edemez diye bir hüküm yok"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı anımsatılarak, yapılan yardımlara ilişkin değerlendirmesi sorulan Şahin, YSK kararına, seçim takvimi bağlamında uyması gereken kişi ve kurumlar kimse, bunların uyacaklarını söyledi.

Beyaz eşya dağıtımı sonrası tartışmaların gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine de Şahin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının, yıl boyunca parasal imkanları çerçevesinde, şartları taşıyan vatandaşlara yardım yaptığını bildirdi. Şahin, şöyle devam etti:

"Bunların, seçim sathı mahalline girildiğinde veya seçim takvimi başladığında, 'bu vakıflar yardım edemez' diye herhangi bir hüküm yok bildiğim kadarıyla. Peki hangi alanlarda yardım edebilirler? Beyaz eşya mı, siyah eşya mı, ne yardımı yaparlar? Bunlar herhalde kendi mevzuatları içinde vardır. O çerçevede değerlendirmek lazım."

Şahin, beyaz eşya yardımının, bugüne kadar görülmemiş bir yardım şekli olduğuna işaret edilmesi üzerine de "Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, vatandaşlarımıza ne yardımında bulunursa seçim yasaklarına girmez, ne yardımda bulunursa girer diye bir değerlendirme yapmak lazım. Bunu da fazla mantıklı bulmuyorum" diye konuştu.

Yargıtay'ın dinleme kararı

Bir gazetecinin, "Yargıtay 8. Ceza Dairesi, telefon dinlemelerinin tek başına delil sayılamayacağına karar verdi. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyiz?" diye sorması üzerine Şahin, bu konudaki yasa ve yönetmeliklerin son derece açık olduğunu ve tereddüte mahal bırakmadığını söyledi.

Yargıtayın kararını ve gerekçelerini henüz okumadığını, derinlemesine tahlil yapabilecek noktada olmadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Bu konudaki yasa ve yönetmelikler, yargı kararıyla iletişim tespitinin hangi şekillerde delil olacağını açık şekilde ortaya koymuştur. Uygulamayı yapacak yargı organlarımız da bu yasa ve yönetmelik çerçevesinde bu delilleri değerlendirirler. Yargıtay 8. Ceza Dairesinin hangi gerekçelerle böyle karar verdiğini bilmiyorum. Belki başka yan delillerle de ispatı gerekir. 'Telefon konuşmasındaki ifadeler, belki çok açık değildir, kapalıdır. Oradan bir sonuç çıkarmak belki zordur' düşüncesiyle böyle bir değerlendirme yapılmış olabilir. Bu sadece benim tahminim."