Yargıtay Savcısı Eminağaoğlu yargılanıyor

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "yargı görevi yapanı etkileme" suçundan yargılanmasına başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "yargı görevi yapanı etkileme" suçundan yargılanmasına Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde başlandı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Eminağaoğlu'nun birinci sınıf savcı olması nedeniyle yargılamasını ilk derece mahkemesi sıfatıyla yapıyor.

Duruşmaya, sanık Eminağaoğlu, avukatı Ahmet Akgül katıldı. Duruşmayı, Eminağaoğlu'nun eşi Serpil ve oğlu Ozan ile aynı mahkemede yargılanan ve beraat eden Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, YARSAV, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve bazı vatandaşlar da izledi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi duruşma salonunun küçük olması nedeniyle salona az kişi alınırken, izleyicilerin büyük bölümü salon dışında kaldı.

Savunmasını yapan Eminağaoğlu, yargılanma konusunu oluşturan sözlerin, YARSAV Başkanı olduğu dönemde, Başkan sıfatıyla yaptığı açıklamalardan ibaret olduğunu söyledi.

"Erzurum'da ve burada Cumhuriyet hukuku yargılanıyor" diyen Eminağaoğlu, hükümetin, iki kez YARSAV'ı kapatma girişiminde bulunduğunu, bunda başarılı olamayınca kendisini yargı önüne çıkardığını savundu. Eminağaoğlu, "Biz her zaman adil olacağız, bundan asla sapmayacağız. Türk yargısına ve hukuka sonuna kadar güveniyorum. Türkiye'de hukukun üstünlüğü kendisini bu davayla kamuoyuna gösterecektir" diye konuştu.

Ergenekon soruşturması kapsamında kendisi hakkında dinleme kararı verildiğini, ancak verilen takipsizlik kararına rağmen dinleme tapelerinin imha edilmediğini öne süren Eminağaoğlu, yalnızca dosyadaki kayıt suretlerinin imha edildiğini söyledi. Eminağaoğlu, bu nedenlerle İstanbul Cumhuriyet Savcıları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını da talep etti.

Eminağaoğlu'nun avukatı Ahmet Akgül de Eminağaoğlu'nun yargılanmasına neden olan sözlerin, "anlatım özgürlüğü çerçevesinde, yargının daha iyiye gitmesi için söylendiğini" ve eleştiri sınırları içinde kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek, Eminağaoğlu'nun beraatini istedi.

Duruşmada, ara kararı veren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Türk Ceza Kanunu'nun, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçunu düzenleyen 288. maddesinin uygulanması ihtimaline karşı Eminağaoğlu'na savunma için ek süre verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için süre verilmesine de karar vererek, duruşmayı erteledi.

"Yargımıza güveniyoruz"

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Eminağaoğlu, "hukuk herkes içindir" dediği için yargı önüne çıkarıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Mevcut dava, mevcut hükümetin faşist bir hükümet olduğunun tespit ve tescili davasıdır. Çünkü ben hukuku savunuyorum. Benim hakkında soruşturma yaptığım, çıkar amaçlı suç örgütü ile ilgili bir olayda hakkında görevi kötüye kullanmaktan soruşturma yapmış olduğum kişi bugün Başbakan ve ben onu soruşturan olarak yargı önününe çıkarılıyorum.

Aynı şekilde Fethullah Gülen kriptolarını Dışışleri Bakanlığından çıkarmam nedeniyle hedef oluyorum ama o kişi Cumhurbaşkanı oluyor."

Türkiye'de hukukun üstünlüğünü, Cumhuriyet hukukunu, Atatürk Cumhuriyeti'nin varlığını savunduklarını söyleyen Eminağaoğlu, "Cumhuriyet hukukunu yargılamaya hiç kimse cesaret edemeyecek ve Ankara'da hakimler olduğunu bu yargılamanın sonunda herkes görecek. Yargımıza güveniyoruz, Atatürk Cumhuriyetinin varlığına güveniyoruz" diye konuştu.

Yargıtay önünde açıklama yapan Eminağaoğlu'nun sözleri, duruşmayı izlemeye gelenler tarafından alkışlandı. Grup, "Bağımsız yargı, bağımsız Türkiye" sloganları attı.

Süreç

Adalet Bakanlığının başvurusu üzerine, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Eminağaoğlu hakkında, "Yargı görevi yapanı etkileme", "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun'a muhalefet" suçlarından iddianame hazırlamıştı.

İddianameyi değerlendiren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Eminağaoğlu'na atılı suçlarla ilgili "delil bulunmadığı" gerekçesiyle kovuşturma açılmasına yer olmadığına karar vermiş, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin bu kararına itiraz etmişti.

Dosyanın gönderildiği Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, Eminağaoğlu hakkında, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği "kovuşturma açılmasına yer olmadığı" kararına itirazı kısmen kabul etmişti. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi, Eminağaoğlu'nun, "Yargı görevi yapanı etkileme" suçundan yargılanmasına karar vermiş, "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun'a muhalefet" suçları yönünden itirazı reddetmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir