Yargıyı hızlandırmak için düğmeye basıldı

UYAP üzerinden açılan tartışma forumunda tüm hakim, savcılar ile avukatlar ve vatandaşların görüş ve önerileri toplanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hakim ve savcı adaylarına hitaben yaptığı konuşmada, yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması için ikinci paket çalışmalarına başlandığını duyurdu.

Meslek öncesi eğitim sürelerini tamamlayıp mesleğe kabullerine karar verilen 11. Dönem 344 adli yargı hakim ve savcı adayının ad çekme töreni, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, YSK Başkanı Ali Em, yüksek yargı organlarının temsilcileri, hakim ve savcı adayları ile aileleri katıldı.

Çalışma başladı

Bakan Ergin burada yaptığı konuşmada, adalet sisteminde devam eden iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ceza Muhakemesi Yasasındaki değişiklikle Yargıtaya gelecek dosyaların azaltılmasının öngörüldüğünü belirten Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Burada saydığımız yasalar ve diğer bazı kanunlarda yapılan düzenlemeler ile hızlı, etkin ve adil bir yargı düzeni oluşturulması amaçlanmıştır. Yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması için ikinci paket çalışmalarımıza da başlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda UYAP üzerinden bir tartışma forumu açılmış, tüm hakim, savcılar ile avukatlar ve vatandaşların görüş ve önerileri bu portalda toplanmaya başlanmıştır."

27-29 Haziran 2011 tarihlerinde Sapanca'da Ceza Adalet Mevzuatının 6 yıllık uygulaması sonucunda ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin çalıştay düzenlendiğini anımsatan Ergin, burada somutlaşan önerilerden hareketle gerekli yasal çalışmalara yönelik hazırlıkların başlatıldığını belirterek, "Bu çalışmalar tamamlandığında TBMM'ye tasarı olarak sevk edilmeye başlanacaktır" dedi.

4 ayrı sınavla personel alacak

Hakim ve cumhuriyet savcısı sayısının artırılması için bu yıl 4 ayrı sınavla toplam bin 100 adli yargı hakim, savcı adayı ile 100 idari yargı hakim adayı alınmasının planlandığını ve sınavların şu anda icra edildiğini belirten Ergin, uygun şartları taşıyan avukatları 23 Ekim 2011 tarihinde yapılacak sınava başvurmaları için davet etti.

Bakan Ergin, törenden ayrılırken bir gazetecinin "tutukluluk sürelerine yönelik bir çalışma içerisinde olup olmadıkları" yönündeki sorusu üzerine, "Genel bir çalışma yaptığımızı söyledik. Bir konuya özgü bir çalışma değil, ceza mevzuatının genelinin 5-6 yıllık uygulamasında ortaya çıkan bir takım tespitlerimiz var. Onları telafi edici genel bir çalışma" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir