Yaş 28, bedel 18 bin lira

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Davutoğlu, 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış vatandaşlara 18 bin TL ödeme karşılığında bedelli askerlik yapma imkanı getirildiğini açıkladı. Bedelli imkanından 700 bin kişinin yararlanması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısından önce gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorusu üzerine ''Grup toplantımda sürprizlerim var. Dinleyin, bekleyin'' demişti.

Toplantının başlamasıyla birlikte Türkiye Davutoğlu'nun açıklayacağı bedelli askerlik kararına odaklandı.

700 bin kişinin yararlanması bekleniyor

Grup konuşmasının sonunda beklenen müjdeyi veren Davutoğlu, "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan ya da 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar." dedi. Davutoğlu, bedelli askerlik imkanından 700 bin kişinin yararlanmasını beklediklerini kaydetti.

 

"Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak"

Davutoğlu, buradan elde edilecek gelirin nerede kullanılacağını ise şöyle açıkladı:

"Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Davutoğlu, bedelli askerlik ödemelerinde şimdilik taksit düşünülmediğini de kaydetti.

Askere gitmeden er-erbaş olunacak

AK Parti Grup toplantısında bedelli askerlik açıklamasının yanı sıra sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili de önemli bir açıklama yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözleşmeli er ve erbaşların alım yaşının 20'ye indirildiğini ayrıca askerlik yapmayanların da başvurabileceğini söyledi.

Davutoğlu şöyle konuştu:

"Aralık toplantısında TSK, YAŞ çerçevesinde hükümetimize özellikle silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçları konusunda bilgi sunmuştur. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. 

Personel yapılanması bağlamında da uzmanlaşmış yapıya dönüşmesi konusunda önemli kararlar aldık. Bu talep üzerine, sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi kolaylaştırmalar getiriyoruz. Bu alımları 20 yaşına kadar indireceğiz, askerlik yapmadan da er ve erbaş alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş mensupların oranını artıracağız."

"Biz baraj falan tanımayız"

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, seçim barajı tartışmalarına ilişkin, "Biz baraj falan tanımayız. Biz sadece milleti tanırız. Bugün barajın kalkmasını iddia edenler, şu son tartışmalara kadar tam bir sükut halinde geçiştirdiler. Çünkü kendileri korkuyorlar. Biz barajdan korkmayız. Barajdan korkanlar son 1,5 yıldır tekliflerimize cevap vermeyenlerdir." dedi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir