Yaş meyve ve sebze ihracatı 1 milyar doları aştı

Yaş sebzede en fazla ihracatı yapılan ürün domates olurken, yaş meyvede ise kiraz-vişne oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Türkiye'nin geçen yılın 6 ayında 948 milyon dolar olan yaş meyve sebze ve narenciye ihracatının, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 100 milyon doların üzerine çıktığı bildirildi.

Türkiye Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı ve Akdeniz Ülkeleri Narenciye Birliği (CLAM) Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı açıklamada, geçen yıl belirledikleri 2 milyar dolarlık ihracat hedefini, dünya genelinde yaşanan ekonomik krize rağmen, yüzde 95 oranında tutturduklarını ve 1 milyar 950 milyon dolar seviyesini yakaladıklarını belirtti.

Bu yıl ise hedeflerini yaklaşık yüzde 15 artışla 2 milyar 250 milyon dolar olarak açıkladıklarını hatırlatan Kaçmaz, yaşanan bazı sıkıntılara rağmen, yılın ilk yarısında 1 milyar 100 milyon 117 bin dolar seviyesine çıktıklarını vurguladı. Kaçmaz, ortaya çıkan rakamların, yıl sonunda hedefledikleri ihracata ulaşacaklarını, hatta aşabileceklerini gösterdiğini söyledi.

Beklentilerinin daha yüksek olduğuna dikkati çeken Kaçmaz, en büyük ihracat kalemi olan kirazda aşırı yağışlar nedeniyle yaşanan sıkıntının bunu engellediğini kaydetti.

Önümüzdeki süreçte ihracat rakamlarının artış eğilimi göstereceğine işaret eden Kaçmaz, "Önü açık olan yaş sebze meyve sektöründe, dünya standartlarında üretim gerçekleştirerek tüm ülkelerle yarışır hale geldik. Özellikle Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 2023 ihracat stratejisi yol haritasına göre üretici ve ihracatçı olarak alt yapımız hazır. Bunun da ihracat artışında önemli bir etken olacağına inanıyorum" dedi.

Yılın ilk yarısında yüzde 16'lık artış

Kaçmaz, Türkiye'nin yaş meyve sebze ve narenciye ihracatında, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde bir, değerde ise yüzde 16'lık artış yaşandığını söyledi.

Taze sebzenin miktarda yüzde bir düşüş göstermesine karşın, değerde yüzde 17'lik artış meydana geldiğini ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Bu yılın 6 aylık döneminde taze sebze 549 milyon 505 bin 265 dolar ihracatla ilk sırada yer aldı. En fazla ihracatı yapılan ürün 415 milyon 551 bin 434 dolarla domates oldu. Bunu sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve sakız kabağı izledi.

Yaş meyvede ise en fazla ihracatı yapılan ürün değerde 99 milyon 957 bin 627 dolarla kiraz-vişne oldu. Bunu da sırasıyla çilek, elma ve kayısı takip etti."

Narenciyede geçen yıla göre, değerde yüzde 2, miktarda ise yüzde 14 oranında düşüş meydana geldiğine dikkati çeken Kaçmaz, limonun miktarda yüzde 4, değerde ise yüzde 21'lik artışla 140 milyon 678 bin 989 dolarlık girdi sağladığını kaydetti.

Haziran ayında artış sürdü

Kaçmaz, yaş meyve sebze ve narenciyede Haziranda, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 18, değerde ise yüzde 21 artış meydana geldiğini söyledi.

Haziran ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre 136 milyon 811 bin 775 dolardan 165 milyon 129 bin 918 dolara ulaştığına dikkati çeken Kaçmaz, "Gruplar içerisinde miktarda yüzde 109, değerde ise yüzde 49 artış gösteren taze meyve, ihracat rakamı 80 milyon 556 bin 297 dolardan 119 milyon 766 bin dolara yükselerek ilk sırada yer aldı. Narenciyede ise değerde yüzde 22, miktarda yüzde 9 artış meydana geldi" dedi.

Ukrayna'nın geri gönderdiği domates

Kaçmaz, Ukrayna tarafından "domates güvesi" çıktığı gerekçesiyle Türkiye'ye geri gönderilen 350 ton ihraç domatesle ilgili, "beklenmedik bir sorun çıktı" değerlendirmesini yaptı.

Başlatılan girişimler neticesinde Ukrayna'dan bir heyetin gelerek Türkiye'de incelemelerde bulunduğunu belirten Kaçmaz, "Heyetin  yaptığı incelemede, üretimlerin hijyen ortamda yapıldığı belirlendi ve Ukrayna ile protokol imzalandı. Önümüzdeki günlerde bu ülkeye yeniden domates ihraç etmeye başlayacağız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir