Yassı çelikte dev kapasite yatırımı

Grup şirketlerinde yılda 1 milyon tondan fazla sac kullanan Yücel Boru, 500 milyon dolar yatırım yaparak 'yassı' da üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre KAYAY

GEBZE - Türkiye'nin yıllık 7 milyon tonluk yassı çelik ithalatı 5.7 milyar dolarlık bir yük getirirken, yılda 1 milyon ton sac kullanan Yücel Boru, kendi yassı ürününü üretmek için düğmeye bastı.

Gebze'de 3 sene içinde bitirilecek ve yıllık 1.5 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip olacak tesis sayesinde 1.1 milyar dolarlık ithal ikamesi sağlanması bekleniyor. Böylece ithal edilen ürünün yüzde 20'si Türkiye'de üretilmiş olacak. Firma yassı çelik için kuracağı yeni tesise 500 milyon dolarlık yatırım yapacak. Ayrıca İskenderun'da bulunan boru fabrikası için de 70 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu.

Firmanın orta vadede yapacağı yatırımların tutarı böylece 570 milyon doları buluyor. Gebze ve İskenderun'daki tesisleriyle Türkiye'nin sanayi boruları, dikdörtgen ve kare profiller, yuvarlak-kare ve dikdörtgen yapı profilleri ve galvanizli boru üretimi yapan en önemli firması olduklarını belirten Yücel Boru Genel Müdür Kemal Saraç, bugün itibariyle grup şirketlerinde yılda 1 milyon tondan fazla sac kullandıklarını söyledi.

Bu sacları yerli ve yabancı kaynaklardan tedarik ettiklerini ve tedarikçilerin kendi durumları nedeniyle istedikleri kalite ve ebattaki sacı bulmakta zorluk çektiklerini vurgulayan Saraç " Bununla birlikte iç piyasadaki rakiplerimizin de yassı mamule yönelik yatırım yapması bizi bu konuda yatırıma yönlendirdi. Grup olarak çelik konusunda boru, profil, kütük ve nervürlü üretim gerçekleştiriyoruz.

Yapacağımız bu 500 milyon dolarlık yatırımla ürün çeşidimiz arasına sacı da ekleyeceğiz. 3 sene sonra bitirmeyi planladığımız bu yatırımla yılda 1.5 milyon tonluk sac üretmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte ihracat kapasitemiz ve ürün çeşitliliğimizde de artış olacak" şeklinde konuştu. Yatırımla kendi üretimlerine yönelik hammadde temin etmeyi planladıklarını dile getiren Saraç, bu tesislerindeki makine parklarının Avrupa menşeli olacağını belirtti.

500 milyon dolarlık yatırımlarını 3 yıl sonra faaliyete geçeceğini ve Türkiye'nin o dönemde yılda 20 milyonluk yassı  mamul üretme kapasitesine ulaşabileceğini vurgulayan Saraç, böylelikle yapılan yassı ürün ithalatının da çok azalacağını söyledi. Bu tesiste üretecekleri ürünlerin öncelikle kendi fabrikalarında üretilen boruların maliyetini ve verimliliğini destekleyeceğini kaydeden Saraç, bu anlamda üretilecek farklı ebatlardaki ürünlerin hammadde tedarikine faydası olacağı sözlerine ekledi.

İskenderun'a da 70 milyon dolarlık yatırım

2005 yılında İskenderun'da açtıkları boru fabrikası tesislerine bir yenisini daha ekleyeceklerini vurgulayan Saraç, bu tesis içinde 70 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını söyledi.

İskenderun tesislerinin günümüz itibariyle yılda 200 bin tonluk üretim yaptığını dile getiren Saraç "Önümüzdeki yılın ikinci yarısında devreye almayı planladığımız bu tesiste yıllık üretim miktarını 400 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu'nun doğusuna daha rahat ulaşacağız. Muhtelif bölgelere ihracat dışında ayrıca bu tesisle Irak pazarında daha güçlü olacağız" diye konuştu.

Yassı çelikte ithalat 5.7 milyar doları buluyor

Veysel YAYAN/ Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri

Geçen yıl Türkiye, 7 milyon ton yassı çelik ithal etti. Bunun parasal değeri yaklaşık 5.7 milyar dolar. Bu da cari açığımız içinde önemli bir tutar. 1.5 milyon tonluk yassı ürün yatırımı 1.1 milyar dolar ithal ikamesi sağlar. Bu firmanın kendi ihtiyacını karşılayacak olsa bile önemli bir oran. Demir-çelik alanında sadece yassı üründe değil, inşaat demirinde de benzer bir eğilimle yatırımlar yapılmıştı.

Sektörde iki tür yatırım yapılıyor. Bunlardan biri piyasanın talepleri için ikincisi ise emtialardaki dalgalanmalardan etkilenmemek için kendi ürününü üretme. Kendi yarı ürününü üretme sağlıklı bir yatırım. Böylece piyasalardaki dalgalanmalarda ara üreticinin çok büyük kazançlar sağlamasının önüne de geçilmiş oluyor.

Ayrıca yassı üründe Türkiye'nin ithalatında bir azalma yok. Yapılan yatırımların 2013 ile 2015 döneminde tamamlanacağı düşünülüyor. Şu andaki talebe bakıp Türkiye'nin ihtiyacını kesin bir rakama bağlamak mümkün değil. Çünkü yassı yatırımlarının yanında yeni boru yatırımları, teneke yatırımları ile bu potansiyel artış gösteriyor. Bu yatırımlar tamamlanınca Türkiye yerli tedariki anlamında öne geçecek ve yassıda dışa bağımlılığın önüne geçecektir.

Yassı yatırımlarıyla ihracat dengelenecek

Yücel Boru Grubu içinde yer alan şirketlerin yüzde 60 oranında ihracata, yüzde 40 oranında ise iç pazara yönelik çalıştığını belirten Kemal Saraç, Yücel Boru'da ise bu oranın yüzde 70 iç pazar, yüzde 30 oranında dış pazara yönelik olduğunu söyledi. İhracat pazarlarındaki durum ve Türkiye'de son zamanlarda yaşanılan döviz hareketleri nedeniyle kriz döneminde kısmen etkilendiklerini dile getiren Saraç "Dünya ve Avrupa piyasalarındaki gelişmelerle hammadde ve hurda fiyatlarındaki gelişmeler bizleri ister istemez etkiliyor.

Yücel Boru Şirketler Grubu olarak çelik sektöründe 2008 yılında başlayan krizin 2009 yılından itibaren yavaş bir düzelme eğilimine girdi. Grup olarak dünyanın çeşitli bölgelerine ihracat yapıyoruz. Avrupa'daki durgunluk ile Arap Yarımadası'ndaki ekonomik ve siyasi hareketler nnedeniyle bu bölgelerde de geçmiş yıllarda yaşanan canlılığa ulaşılamıyor" dedi. Saraç, yassı mamule yönelik yapılan yatırımlarla yassı ithalatının azalabileceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir