”Yatırım hedeflerimiz değişmedi”
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Bursa, 5 yıl içerisinde 4 bin 200 megavata (MV) çıkma hedeflerini değiştirmediklerini bildirdi
İSTANBUL - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, yatırım hedefleri içinde 5 yıl içerisinde 4 bin 200 megavata (MV) çıkmanın bulunduğunu, bu hedeflerini değiştirmediklerini bildirdi.
Murat Sungur Bursa, enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu basın toplantısında, Türkiye'nin kalkınma hızının, enerji tüketim hızının üzerinde olduğunu belirterek, diğer ülkelerle bütün faktörlerin aynı olması durumunda Türkiye'de bir ürünü üretmek için daha fazla enerji harcanmasının, rekabet avantajını kaybettireceğini söyledi.
Bunun, Türkiye'nin yapısal bir sorunu olduğunu dile getiren Bursa, bu konunun, sadece enerji verimliliği ilkeleriyle kısa vadeli çözüme kavuşturulacak bir konu olmadığını kaydetti.
Bursa, kriz ortamında yatırımlarını sürdürdüklerini ifade ederek, ''Yatırım hedeflerimiz içinde 5 yıl içerisinde 4 bin 200 MV'a çıkmak vardı. Geçen yıl açıklamıştık. 4 bin 200 MV hedefimizi değiştirmedik. Olsa olsa 4 bin 200 MV'ın Türkiye enerji altyapısına girme hızına olan talep, geçtiğimiz yıla göre önemli değişiklikler gösterdiği için, buna paralel bir kayma olabilir'' şeklinde konuştu.
Türkiye'de, 2008-2009 yılına geçişte 2007 yılı seviyesinde elektrik tüketildiğine değinen Bursa, bundan sonra hızlı biçimde reel ekonominin toparlanmaya başlaması, ihracat hedeflerinin yeniden eski rakamlarına ulaşmasına bağlı olarak elektrik tüketiminin artacağı ve 5 yıl içinde aradaki kaybın telefi edileceği görüşünü dile getirdi.
Bursa, hedeflerinde kısa bir duraklama yaşamakla beraber, nihai ulaşacakları rakamları değiştirmediklerini ve yatırımlara devam edeceklerini vurgulayarak, geçtiğimiz yıldan bu yana kurulu güç kapasitelerini 638 MV'a çıkardıklarını, Gökçedağ Rüzgar Santralinin tam kapasite devreye girmesiyle kurulu gücün 738 MV'a yükseleceğini bildirdi.
Geçen yıl yoğun olarak verimlilik artışına yönelik çalışmalar yaptıklarını, kapasite artırımı yapılabilecek alanlarla ilgili fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini anlatırken, performans olarak hedefleriyle karşılaştırıldığında iyi sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.
"Tüm santrallerde hedefimiz, tarihi rekorlara koşmak"
Murat Sungur Bursa, enerjinin uzun süre kamunun elinde olan kamusal faaliyet alanı olduğuna değinerek, özelleştirmeler aracılığıyla belli dönemlerde özel sektör şirketleri tarafından işletilmesinin, bu hizmetin kamusal olma niteliğini değiştirmeyeceğini belirtti.
''Enerji sektöründe çalışan firmaların çalışma ilkeleriyle ilgili özgürlük alanının bir kuşun kafesindeki özgürlük alanı gibi'' olduğunu söyleyen Bursa, sektöre girişin ve özgürlük alanının kurallara bağlı olması gerektiğini kaydetti.
Bursa, enerji sektöründe kurumların farklılık yaratmak için, halihazırdaki mali, ticari performans kriterlerinin ötesinde kendileri için başka kriterleri, ilkeleri ortaya koymaları gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Biz Zorlu Enerji olarak kamuoyunun kabul ettiği genel performans kriterlerinin hepsinde daha iyi, daha yüksek, daha başarılı olmaya talibiz. Bunlar bizim bir numaralı hedefimiz değil, yan ürünlerimiz. Biz, çok kısa vadeli bir performans başarısını hedeflersek, belki yapmamız gereken pek çok davranış, uzun vadedeki başarının, ayakta kalmanın, rekabet edebilmenin önünü kesecek durumda olur. Kendimize kısmi, anlık, geçici, bölgesel, dönemsel başarılar yerine bizi uzun vadede hem ülkede hem bölgede ismimizi sürekli taşıyabileceğimiz, sürekli amaçlarımıza ulaşmaya devam edeceğimiz kurumsal ilkelerimizi çok sağlam tutmaya çalışıyoruz. Son 3 yılda 300'e yakın elemandan 1.000 kişiye çıktık, 1.000'in üzerine gidiyoruz.''
Soruları da yanıtlayan Bursa, geçen yıl rüzgar santraline 210 milyon avroluk yatırım harcaması yaptıklarını, Lüleburgaz'da 50 MV'lık kapasite artırımı gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Bursa, Denizli'deki santrallerinde eylül-ekim aylarında, santralin tarihindeki en yüksek oranlara eriştiklerini ve buna devam etmek istediklerini ifade ederek, tüm santrallerde hedeflerinin, tarihi rekorlara ulaşmak olduğunu söyledi.
Dağıtım bölge ihalelerinde yeterlilik aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirten Bursa, portföylerinin içerisinde dağıtım bölgesi bulunmasının yatırım sepeti anlayışlarına uygun olduğunu ve üretimde kaynak çeşitliliğine gitmek konusunda hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.
Bursa, 4 yeni bölge ihalesine ilişkin olarak da, ''Dağıtım ihalelerinin hepsini inceleyip, portföyde nasıl değer yaratır bunlara bakacağız'' dedi.
Murat Sungur Bursa, ''enerji alanındaki özelleştirmelerde ihalelerin yüksek rakamlara ulaşılmasını, ileride elektrik fiyatlarının yüksek olacağının sinyali'' şeklinde yorumladı.