Yatırımcı emtia fonunu keşfetti

Dünya emtia piyasalarında son yıllarda yaşanan yüksek oranlı artışlar, emtia fonlarını kısa sürede en cazip yatırım aracı haline getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Emtia fiyatlarındaki yükseliş bankaları emtia içerikli anapara korumalı veya garantili fonlara yöneltti. 2010 yılında özellikle ABD Merkez Bankası FED'in ikinci parasal gevşeme nedeniyle ABD dolarının zayıf seyretmesi, Avrupa'da birbiri ardına gelen ülke borç krizleri ve arzın talebi karşılayamaması emtia fiyatlarında yükselişi beraberinde getirdi. Ayrıca geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık, deprem gibi küresel felaketler de tarımsal emtialarda yukarı yönde etkili oldu.

Söz konusu yükselişi fırsat bilen bankalar ise 2010 yılında birbiri ardına emtia fonları çıkardı. 2011 yılında da makroekonomik koşulların devam etmesini bekleyen ekonomistlere göre, bu yıl da özellikle Çin'deki büyüme beklentilerinin etkisiyle emtia fiyatlarındaki yükseliş sürecek.

Ekonomistler, "2011de faiz artışı korkuları değerli metallerde sert düzeltmelere yol açsa da global ekonominin çok yüksek faizleri kaldıramayacağının anlaşılması ile yükseliş devam edecektir. Çin'in ekonomisini soğutmaya çalışması, ABD'de çeyrek dönem sonrası büyümenin kuvvetli gibi etkenler endüstriyel metallerin de 2010'dan daha zayıf bir trend izlemesine neden olacak.

Tarım ürünlerin de diğer emtialar gibi yükseliş trendi içinde olsa da son 6 ayda yaşanan yükseliş nedeni ile şubat ayında bir düzeltme yapacaktır. Fakat yıl genelinde yükseliş sürecektir. ABD'nin deflasyona düşmesi durumu haric emtia fiyatlarının kalıcı olarak gerilemesi ise zor görünüyor" diye konuştular.

Anapara garantili ve korumalı fonların payı yüzde 7'ye çıktı

Yatırım fonu pazarının büyüklüğü 2010 yılı sonunda 32 milyar 737 milyon liraya yükseldi. Toplam pazarın içinde anapara garantili ve korumalı fonların payı ise yüzde 7,4'lere  yükseldi. Anapara Koruma Amaçlı/Garantili Fonlar, 2008 yılı sonunda, 84 Milyon TL büyüklükle yatırım fonları pazarında %0,24 paya sahipken, 2009 yılını 638 Milyon TL ve %1,22 pazar payıyla tamamlamıştı. Fon pazarında en büyük paya yüzde 71'lik pay ile likit fonlar sahip. Fon pazarında sabit getirili fonlar yüzde 15,1, hisse fonlar  yüzde 4,8, altın fonlar ise yüzde 1,4 paya sahip durumdalar.

Yüzde 7'lik oranın yüzde 10'lara çıkacağını tahmin eden bankacılar, "İçinde bulunduğumuz düşük faiz ortamı Türkiye'de de yatırımcıların tercihlerinin değişmesinde etkili oldu. Anaparayı kaybetmeden çok çeşitli ve mevduata göre yüksek riskli yatırım araçlarının getirisine ortak olma imkanı sağlayan anapara garantili/koruma amaçlı fonlar geçtiğimiz yıl yatırımcılar tarafından oldukça büyük ilgi gördü. Global trende paralel olarak Türkiye'de de yatırımcıların emtia ürünlerine ilgisi arttı. Bu nedenle de anapara garantili/koruma amaçlı fonlar da emtia dayanak varlıklı ürünler ön plana çıktı" diye konuştular.

BANKALARIN EMTİA FONLARI

Sadece emtia değil tüm korumalı fonlar büyüyecek

Fortis Portföy Ürün Yöneticisi Enver Gürsoy, likidite bolluğunun 2011 yılında da devam edeceğinin öngörüldüğünü belirterek, "Dünya genelinde, özellikle de Çin'de yüksek oranda büyüme beklentisi, önümüzdeki yıl da 2010'da olduğu gibi, emtia ürünlerine olan talebin devamına, dolayısıyla emtia fiyatlarında artışa neden olacaktır. Ancak yükselişlerin 2010 yılındaki kadar sert olmasını beklemiyoruz" dedi.

2011 yılında emtia fiyatlarında yükseliş beklentisi nedeniyle emtia bazlı ürünlere talebin devam edeceğini ve banka olarak bu tip fonları çıkarmaya devam edecetlerini dile getiren Gürsoy, "Fortis Bank Türkiye olarak, sadece emtia fonlarında değil tüm anapara korumalı fonlarda önümüzdeki yıllarda ciddi oranlarda büyüme bekliyoruz. Faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle yatırımcıların alternatif arayışı içinde bulunması ve Türk yatırımcısının riske karşı çok duyarlı olması bizce bu durumun en önemli nedeni. Bu fonlarda temel mantık "riskli yatırım araçlarına anapara koruması ile yatırım yapılması" olduğundan, Türk yatırımcısının yatırım alışkanlığıyla örtüşüyor. Ayrıca yatırım yapılan ürünlerin neredeyse sınırsız olması da diğer bir avantaj" diye konuştu.

Fortis Bank Türkiye olarak emtia fon ürünlerini anlatan Gürsoy, şuanda yaşayan 3 emia fonlarının olduğunu kaydetti. Gürsoy, şunları söyledi:

"İlk emtia fonumuz 4 emtia ürününe dayalı. Fonda 3'er aylık dönemlerde fiyatlar başlangıç fiyatlarıyla karşılaştırılıyor ve fiyatlar başlangıç fiyatına eşit yada üzerindeyse getiri veriliyor. İkinci emtia fonu da aynı stratejide uygulanıyor. Ancak bu fonda, şartlar gerçekleştiğinde önceden hak kazanılmamış getirileri de veriyor. Üçüncü fon ise Altın'a dayalı.  Altın 1 yıllık süre içinde herhangi bir gün başlangıç fiyatının %45'inden fazla yükselmez ise, belirlenen limitlere göre altın yükselişinin %130, %100 ya da %50'sini veriyor. "

Emtia yatırımı 10 yılda vazgeçilmez oldu

İş Bankası Sermaye Piyasaları Bölüm Müdürü Meltem Kökden, emtia ürünleri ve bunlara dayalı finansal sözleşmelerin önümüzdeki dönemlerde geçtiğimiz yıllardan daha fazla ilgi göreceğinön öngörüldüğünü belirterek, "Emtia yatırımları, enflasyona karşı sağladıkları koruma ve diğer yatırım araçları ile görece düşük korelasyonları sayesinde geçtiğimiz on yıllık dönemde yatırımcıların portföylerinin vazgeçilmezi oldular.  Endüstriyel metallerde ve petrolde krizden çıkış sonrası yaşanan talep bazlı artış, kalıcı olacak gibi görünmektedir" dedi.

Altın bazlı yeni emtia fonu çıkaracak

İş Bankası olarak, 2011 yılında da, global piyasalardaki beklentiler ışığında daha önceki dönemlerdeki gibi özellikle getiri beklentileri ile öne çıkacak Emtia Endekslerinden oluşturulacak fonlar çıkartacaklarını kaydeden Kökden, kısa vadede, ilk olarak Şubat ayı başında altına dayalı ve %100 garantili emtia fonlarını halka arz edeceklerini dile getirdi. İş Bankası olarak bugüne kadar 3 adet emtiaya dayalı fon halka arzı gerçekleştirdiklerini kaydeden Kökden, bu ürünlerini şöyle anlattı:

"Bunlar sırayla; 5 farklı kategoride toplam 19 adet emtiayı içeren ve Dow Jones tarafından sağlanan Emtia Endeksine dayalı "Emtia Endeksi Fonu", altın, bakır, petrol, mısır ve çinkoya dayalı "5 Yıldız Emtia Fonu" ve altın, bakır, petrol ve platine dayalı "4 Emtia Fonu" dur. Fonlarımızın dayanak varlıklarını belirlerken, yatırımcılar tarafından yakından bilinen, daha kolay takip edilebilecek ve fonların yatırım dönemleri boyunca yüksek getiri beklentisi taşıyan emtia endekslerini seçmeye dikkat ettik. Sektörde de genel emtia endekslerinden, daha az sayıda emtiaya dayalı olarak oluşturulan endekslere doğru bir kayma gözlenmektedir.

İstikrarsızlık dönemlerinde güvenli liman olarak görülen ve yatırımcıların sıkça tercih ettiği altın, emtialar içerisinde özel bir yere sahip durumdadır. Bu sebeple sadece altına dayalı fonlar da sıklıkla arz edilmektedir. İş Bankası olarak Ekim 2009, Ocak 2010 ve Kasım 2010'da yalnızca altına dayalı olarak 3 adet fon halka arzı gerçekleştirdik."

Brent petrolüne yatırım yapan fon çıkartıyoruz

Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersarı, 31 Ocak – 4 Şubat  2011 tarihleri arasında Brent petrolünün Amerikan doları cinsinden fiyat artışına yatırım yapan anapara koruma amaçlı fonlarının, 2011 yılının ilk emtia yatırımı yapan anapara koruma amaçlı fonu olarak halka arz edileceğini ifade ederek, "2011 dönemi içerisinde mevcut ekonomik konjöntür uygun olduğu tadirde  yeni emtia fonu çıkarılması planlanıyor" dedi.

2010 yılında başarılı bir performans sergileyen emtiaların, 2011 yılı içerisinde de bu performanslarına devam etmesini beklediklerini kaydeden Ersarı, "Gelişmiş ülkelerdeki parasal genişleme politikaları kapsamında düşük faiz-yüksek likidite uygulamaları, başta  Çin, Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanması beklenen,  ilerleyen dönemle ilgili enflasyon endişeleri, 2010 yılında yaşanan iklimsel değişikliklerin başta gıda ürünlerinde olmak üzere ortaya çıkardığı arz-talep dengesizlikleri ve bu etkilerin yaşanan küresel ısınmaya bağlı olarak 2011'de de devam etmesine dair beklentiler,Ortadoğu'da yaşanan politik gerginlikler ve belirsizlikler emtia fiyatlarında 2011 yılı içerisinde yine beklentiler paralelinde artışlar olabileceğini destekleyen gelişmeler olarak özetlenebilir" diye konuştu.

Emtialarda beklenen fiyat artışlarına bağlı olarak emtia yatırımı yapan anapara koruma amaçlı ve garantili fonların sayısında artış olmasının muhtemel olduğunu belirten Ersarı, "Tabii Türkiye pazarı içerisinde Türk yatırımcıların alışık oldukları stratejiler ve ürünlere yönelimin daha baskın olacağı göz önünde bulundurulmalıdır" dedi. 

6 adet emtia fonu mevcut

Ocak 2011 itibari ile Akbank tarafından ihraç edilmiş ve halen yatırım dönemi devam eden 6 adet emtia yatırımı yapan anapara koruma amaçlı fon bulunduğundan söz eden Ersarı, bu fonlara yönelik şu bilgileri verdi: "Bu fonlarımızdan iki tanesi Dow Jones (DJ)-UBS Emtia Endeksi'nde yaşanacak değer artışlarını yatırımcılarına iştirak oranları paralelinde yansıtmayı amaçlamaktadır. DJ-UBS emtia endeksi, enerji, değerli madenler, endüstriyel metaller, canlı hayvan, tahıllar ve diğer gıda mamülleri ana başlıklarından 19 – 21 emtianın seçilmesi ile oluşturulan ve hergün fiyatlanan bir endekstir.

Bu endekse yatırım yapan anapara koruma amaçlı fonlarımız, yatırım dönemi başlangıcı itibari ile oluşan endeks fiyatındaki artışları yatırımcılarına yansıtmaktadır. Geriye kalan 4 fonumuz ise Bakır, Altın, Altın-Gümüş sepeti ve Altın-Gümüş-Platin sepeti stratejileri ile değerli madenlere yatırım yapan anapara koruma amaçlı fonlardır."

Emtia fonlara olan ilgi dünyada olduğu gibi sürecek

Garanti Bankası Yatırım Bankacılığı Birim Müdürü Zeki Şen, alternatif getiri yaratmaları nedeniyle emtiaya dayalı fonların Türkiye'de de dünyada olduğu gibi ilgi görmeye devam edeceğini ve bu ürünlere olan talebin önümüzdeki dönemde daha da çok artacağını belirterek, bu nedenle 2011'de emtiaya dayalı fon sayısı ve çeşitliliği ile birlikte bu fonlara yapılan yatırım büyüklükleri ve yatırımcı sayısının da artacağını dile getirdi.

Garanti Bankası olarak şu ana kadar 7  tane anapara koruma amaçlı emtia fonunun halka arzını yaptıklarını dile getiren Şen, "Bu fonlardan 2 tanesinin satışı yalnızca Özel Bankacılık müşterilerimize yapıldı. Halka arzını yaptığımız fonların 3 tanesi JP Morgan Tarım Endeksine, 2 tanesi Bakır ve Platin'in eşit ağırlıklı sepetinin yükselişine, 1 tanesi Altının Ons cinsinden değer artışına diğeri ise değer kaybına endeksliydi. Şu ana kadar halka arz ettiğimiz emtia fonlarının tamamı %100 anapara koruma esasına dayalı olup yatırımcılarımıza ayda 2 kere fonlardan çıkış imkanı sunduk" dedi.

Emtia fonlar bu yılda gözde olacak

Finansbank Perakende Pazarlama Koordinatörü Erkin Aydın, "2011 yılında küresel ekonomilerde toparlanmanın ve buna bağlı talebin sürmesiyle emtia fiyatlarının bu yıl da gözde olacağını düşünüyoruz. Direkt olarak çeşitli emtia ürünlerine yatırım fırsatı sunan fonlar ile emtia odaklı anapara koruma amaçlı fonların sunduğu fırsatlar bu yıl da yatırımcıların ilgi alanında kalmayı sürdürecektir" dedi.

Bu nedenle, hem ihraççı kurumların bu tür fonlara 2011 yılında ağırlık vermelerini, hem de yatırımcıların bu fonları portföylerinde belirli oranlarda bulundurmak konusunda istekli olacağını söyleyen Aydın, özellikle de faiz oranlarının tarihi düşük seviyelerde olduğu ve uzun bir süre daha düşük kalmaya devam edeceğinin öngörüldüğü bir ortamda, emtia odaklı fonların (ağırlıklı olarak anapara korumalı olanlar) gözde yatırım ürünleri arasında kalmayı sürdüreceğini dile getirdi.

Yeni fonlar çıkartacak

2011 yılı içerisinde de emtia odaklı fon ihraç etmeyi planladıklarını anlatan Aydın, "Emtia, altın, petrol, Tarım ürünleri, metal ve bakır olmak üzere6 adet anapara korumalı emtia fonumuz bulunuyur" dedi.

Denizbank'tan 21 ülkenin piyasalarını takip eden fon

Denizbank, 24 Ocak-4 Şubat arasında toplanan taleple 21 ülkenin piyasalarını takip eden bir fon arz edecek. DenizPortföy Yönetimi yetkilileri, "Bu fon yükseliş için olacak. Söz konusu fonun bir de düşüş için olanı arz edilecek" dediler. Kurum yetkilileri, emtia fiyatlarında bu yıl yukarı yönlü bir seyri öngördüklerini belirterek, "Sadece değişen bölgesel iklim koşulları değil, aynı zamanda talep kanadında da köklü değişiklikler yaşanacak. Çin'in Kasım'daki 22.9 milyar dolar dış ticaret fazlası Aralık'ta 13 milyar dolara gevşiyor. Bu gerilemenin bir kısmı Çin'in iç talep artışından kaynaklandı. Çin, gıda tüketiminde tahıla aşırı bağımlı ve bir o kadar da hızlı büyüyen ekonomidir. Bu durumda tahıl fiyatlarında yukarı yön lü hareketlilikte gelişmekte olan ülkelerin fon talepleri etkili olmaktadır" dediler.

Bu fonların toplamı büyüyecek

Talebi karşılamak isteyen kurucularun, emtia fonlarına yöneleceklerini anlatan yetkililer, "IMKB'nin F/K oranı 12'ler civarındadır. Türkiye'nin CDS spreadiyse 148bps'dir. Burada daha fazlası için not artırımı gerekir. Bonodaysa birkaç puan düşüş beklentisi, verim eğrisine kadar uzanmış durumdadır. Emtia'daki artış beklentilerini yönetmek isteyen fonlar ve bu artış fırsatlarını değerlendirecek olan yatırımcılar olacak, emtia fonlarının toplamı büyüyecektir. Bu gelişim saymaya çalıştığımız alternatiflerin hızla yok olmasıyla ilgilidir. Enflasyona endeksli bonoları da unutmamak gereklidir. Bu bonolarda da, enflasyonun düşüş süreci olumsuz etkiyle gelmektedir" diye konuştular.

VakıfBank'tan iki farklı anapara korumalı fon

VakıfBank, önümüzdeki dönemde doların düşeceği ya da yükseleceği yönünde öngörüsü bulunan yatırımcıların beklentilerini karşılamak amacıyla, 4 Şubat 2011 tarihine kadar halka arz yöntemiyle satışı gerçekleştirilecek olan iki ayrı fon seçeneğini yatırımcılara sunuyor. VakıfBank B Tipi %100 Anapara Korumalı Birinci ve İkinci Alt Fonu için dayanak varlık olarak, Dolar-TL kurunu seçtiklerini söyleyen VakıfBank Hazine ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ecesoy, "İki fon seçeneğindeki amacımız, son dönemde oldukça dalgalı seyreden piyasa şartlarında, doların yükseliş veya düşüş yönünde öngörüsü bulunan yatırımcıların beklentilerini fırsata çevirme imkanı sunmak.

VakıfBank olarak her zaman, yatırımcının ihtiyaçlarına göre belirlenen doğru ürünler ile müşterilerimize yaklaştık. Önümüzdeki dönemde; dinamik piyasa şartlarına göre farklı yatırım alternatifleri ile çeşitli endeks ve- farklı yatırım araçlarını baz alan yeni anapara korumalı fonlarla müşterilerimize geniş bir ürün yelpazesi sunmayı hedefliyoruz" dedi. VakıfBank, bu yıl içerisinde, dinamik piyasa şartlarına göre farklı yatırım alternatifleri ile çeşitli endeks ve farklı yatırım araçlarını baz alan yeni anapara korumalı fonlarla müşterilerine geniş bir ürün yelpazesi sunmayı hedefliyor.

Emtia dayanak varlıklı fon çıkartacak

ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, emtia dayanak varlıklı anapara koruma amaçlı fon lansmanını bu yıl yapacaklarını ifade etti. Tabakoğlu, "2010 yılının son çeyreğinde ilk anapara koruma amaçlı fonumuzu çıkardık ve hem başarılı satış rakamlarına hem de doğru zamanlamayla gidişatta başarılı performansı yakaladık. Bundan sonra da çıkaracağımız anapara koruma amaçlı fonlarda oldukça seçici davranacağız.

Emtia fonları da dahil, bu fonlar orta-uzun vadeli yatırımlar olduğu için, fonların çıkış zamanlaması performansı oldukça etkilemekte.

Dayanak varlıktaki beklenti çok önemli. Emtia dayanak varlıklı anapara koruma amaçlı fon lansmanını 2011 yılı gündemimize aldık. Yine uygun bir zamanlamayla bu fonu çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

Tabakoğlu, "Dünya genelinde ekonomik durumu ve faiz görünümünü dikkate aldığımızda, AB başta olmak üzere tüm gelişmiş ekonomilerde borç kaygılarının devam ettiği bir ortamda bu yıl da emtialara karşı ilginin devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

Tabakoğlu, mevcut durumda Emtiaya olan bu olağanüstü ilginin ciddi anlamda azalması için ise dünya ekonomisindeki belirsizliklerin azalması, ekonomilerde normalleşme olması gerektiğinden söz etti. Tabakoğlu, bu fonlara yönelik şu bilgileri verdi:

"Yatırımcılar açısından anapara riski almadan alternatif piyasalara yatırım imkanı sunan Anapara Koruma Amaçlı Fon lansmanları kapsamında emtia içerikli ürünleri bu sene de ilgi göreceğine inanıyoruz. Zaten halihazırda fon piyasası anapara koruma amaçlı fon lansmanları ile gelişmekte/büyümekte. Bu ilginin bu sene de bu trendde devam edeceğini öngörüyoruz."

Emtia piyasasının farklı dinamikleri var

Yapı Kredi Portföy Alternatif Yatırım Ürünleri Bölüm Başkanı Kubilay Özalp, emtia piyasalarının diğer geleneksel yatırım araçlarından oldukça farklı dinamikleri olduğuna değinerek, bu yatırım aracının grubu kendi içinde oldukça heterojen bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Özalp, "Sanayi metalleri, değerli madenler, tarım ürünleri, enerji vb emtia alt kategorilerinin birbirleriyle olan korelasyonlarının düşük olduğunu ekleyebiliriz. Başka bir deyişle, her bir emtia kategorisinin ekonomideki gelişmelere verdiği tepki ve bu tepkinin zamanlaması birbirinden farklılık gösteriyor.

Enflasyonist baskıların ön plana çıktığı dönemde enerji fiyatları yükselirken, ekonomide beklentilerin karamsarlaştığı ortamda değerli madenlere olan ilginin artmasını örnek olarak gösterebiliriz. Bunların yanı sıra, kentsel nüfusun artması, endüstriyelleşmenin hızlanması, beslenme alışkanlıklarındaki farklılaşma, alternatif enerji kaynaklarının kullanımının artması talebi etkileyen faktörler olarak ön plana çıkıyor. Ulaşım altyapılarının yenilenmesi, mevsimsel değişiklikler gibi arzı etkileyen faktörleri de fiyatlar üzerinde belirleyici etkenler şeklinde sıralayabiliriz" dedi.

5 adet anapara garantili yatırım fonu

Özalp, "Hem yatırımcıların talebi hem de global gelişmelere paralel olumlu emtia piyasası beklentimiz doğrultusunda Anapara Garantili ürünler üzerinde çalıştık. 2010 yılında müşterilerimize dayanak varlığı emtia endeksleri veya seçilmiş emtialardan oluşan beş adet anapara garantili yatırım fonu sunduk. En son ise Yapı Kredi B Tipi %100 Anapara Garantili Onaltıncı Alt Fon için talep toplama devam ediyor. 2 – 10 Şubat 2011 tarihleri satışına başlanacak olan B Tipi %100 Anapara Garantili Onaltıncı Alt Fon'un yatırım dönemi 11 Şubat 2011'de başlayıp 25 Ocak 2012 (348 gün) tarihinde sona eriyor" dedi.

En iyi performansı bakır gösterecek

TEB Portföy Genel Müdür Ömer Yenidoğan, Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alımının, oluşan enflasyon riskine ve düşük dolara karşı güvence olarak görülmesi nedeniyle metal fiyatlarını destekleyeceğini ifade ederek, "ABD'nin ihraç ettiği paranın gelişmekte olan ülkelere gitmesi de metali güçlendiren diğer bir unsur. Temel metallerde en iyi performansı arz-talep dengesinden destek alacak olan bakırdan bekliyoruz"

dedi. Yenidoğan, emtia ürünlerinin performansına yönelik şunları söyledi:

"Değerli metaller tarafına bakıldığında ise görünen o ki altın yatırımcılara en çok kazandıran metal olacak. Dolarla ilgili kaygıların sürmesi ve enflasyon baskılarının artması altın fiyatını desteklemeye devam edecek. Altın başta olmak üzere emtia fiyatlarının dolar faizlerinin düşük seviyelerde devam etmesine bağlı olarak yükselmesini bekliyoruz. Yılın son haftalarında artan talep ve piyasalara akan likidite nedeniyle hızlı bir yükseliş göstererek 90 dolar/varil seviyesinin üzerini test eden petrol fiyatlarında da önümüzdeki yıl yükseliş bekliyoruz, yıllık ortalamanın 100-90 dolar/varil seviyelerinde olacağını öngörüyoruz."

Yeni fon sırada

Bu sene ilk çeyrekte bir emtia fonu daha çıkartmayı planladıklarını kaydeden Yenidoğan, TEB AŞ. Şemsiye Fona bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Korumalı 15. Alt Fonu'nun halka arzının 28 Ocak itibariyle tamamlandığını kaydetti. Yenidoğan, banka emtia fonlarının özelliklerini şöyle sıraladı:

TEB ALTIN YATIRIM FONU: Fon İstanbul Altın Borsası'nda altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak altının TL fiyatındaki pozitif getiriyi yatırımcıya sunmayı hedeflemektedir.

TEB A.Ş.ŞEMSİYE FONA BAĞLI B TİPİ %100 ANAPARA KORUMALI 6. ALT FONU: Fon vade sonuna kadar elde tutulduğu takdirde % 100 Anapara koruması amaçlamakta ve anapara korumasının yanında aktif olarak yönetilen BNP Paribas Oscillator Emtia Endeksinin pozitif yönlü hareketlerinden katılım oranında getiri sağlamayı hedeflemektedir. Fonun yatırım yaptığı BNP Paribas Oscillator Emtia Endeksi, 4 farklı sektöre ve 19 farklı emtiaya yatırım yapmaktadır.

TEB A.Ş.ŞEMSİYE FONA BAĞLI B TİPİ %100 ANAPARA KORUMALI 13.ALT FONU: Fon, vade sonuna kadar elde tutulduğu takdirde anapara koruması sağlarken altın fiyatlarındaki yükseliş potansiyelinden katılım oranında faydalandırmayı hedefleyen bir yatırım stratejisine sahiptir.

TEB A.Ş.ŞEMSİYE FONA BAĞLI B TİPİ %98 ANAPARA KORUMALI 8.ALT FONU: Fon, BNP Paribas Millenium Long Short Emtia Endeksi'nin getirisini katılım oranında yatırımcılara yansıtırken, vade sonuna kadar elde tutulduğu takdirde anaparayı da %98 oranında korumayı amaçlayan bir fondur. Fonun yatırım yaptığı ve aktif olarak yönetilen BNP Paribas Millenium Long Short Emtia Endeksi dört farklı ana sektöre ve 19 farklı emtiaya yatırım yapmaktadır. Bu sektörler tarım, enerji, kıymetli madenler ve endüstriyel metallerden oluşmaktadır.

Bu konularda ilginizi çekebilir