Yatırımcı seferberliği başlatmak istiyoruz

Erkan, "Arz tarafında bir ivme kazandık ama talep tarafında da ciddi bazı çalışmalar yapmak gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, önümüzdeki dönemde yatırımcı seferberliği başlatmak istediklerini belirterek, "Bu yıldan itibaren buna başlıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında bin şirket ve nüfusumuzun da yüzde 10'u, yani 7,5 milyona yakın hissedarın doğrudan hisse senedine yatırım yapmasını destekleyici çalışmaları başlatıyoruz" dedi.

Erkan, "İlk İşlem Gününden Bugüne, İMKB" panelinde yaptığı konuşmada, bugün borsanın 25. kuruluş yıl dönümü olduğunu anımsattı.

İlk göreve başladıklarından itibaren en önem verdikleri konunun halka arz konusu olduğunu, halka arz seferberliği başlattıklarını ifade eden Erkan, "2010 yılının ilk 5 ayında 4 şirket gelmişken, son 7 ayında aşağı yukarı 19 şirket daha piyasamıza geldi" diye konuştu.

Hüseyin Erkan, şunları kaydetti:

"Şimdi artık önümüzdeki dönemde de bir yatırımcı seferberliği başlatmak istiyoruz. Arz tarafında bir ivme kazandık ama talep tarafında da ciddi bazı çalışmalar yapmak gerekiyor. Biz yine kurumlar olarak, Sermaye Piyasası kurumları olarak seferberliğimizi bu sefer talep tarafını artırma yönünde yapmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda aslında bir yatırımcı seferberliği konusu gündeme gelecek. Bu yıldan itibaren buna başlıyoruz.

 Gerek bireysel tarafta gerekse kurumsal tarafta ki Türkiye'nin en büyük eksikliği kurumsal yatırımcının eksikliğidir. Faizler artık tek hanelere düşmüş, reel faizler neredeyse sıfıra yaklaşmış, sabit getiriler de çok düştüğü için artık büyük getirileri yine hisse senetlerinde ve diğer menkul kıymetlerde yatırım fonları aramakta.

 Onların yatırım yapacağı çok uygun dönemdeyiz. Bu dönemde kurumsal yatırımcı ayağının Türkiye'de gelişmesi lazım. SPK ile birlikte hedef koyduk; Cumhuriyetimizin 100. yılında bin şirket ve nüfusumuzun da yüzde 10'u, yeni 7,5 milyona yakın hissedarın doğrudan hisse senedine yatırım yapmasını destekleyici çalışmaları başlatıyoruz. Zorlu bir hedef ama ulaşılması imkansız bir hedef değil."

Uluslararası tarafta İMKB'nin çok ciddi aşamalar kaydettiğini, Avrasya Borsalar Federasyonu'nu kurduklarını, Dünya Borsalar Federasyonu'nda şu anda yönetim kurulu üyesi olduklarını anımsatan Erkan, Avrupa Borsalar Federasyonu'nun üyesi olduklarını, İslam ülkeleri arasında başlattıkları borsalararası çalışmalara da önderlik ettiklerini ve uluslararası ilk projeye de Atina Borsası ile imza attıklarını, ortak bir endeks geliştirdiklerini anlattı.

Erkan, "Şimdi çevre ülkelerin borsalarıyla da böyle ortak endeksler ve bunlara dayalı yeni yatırım fonları geliştirmek istiyoruz ki çeşitli yatırımcılardan bölgeye yada ortak olarak iki ülkeye ya da birden fazla ülkeye aynı andan yatırım yapabilme imkanına kavuşsunlar" şeklinde konuştu.

"Tasarrfularımız yeterli değil"

İMKB eski Başkanı Yaman Törüner ise, borsanın büyümesinin ekonomilerin büyümesine bağlı olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:

"Borsanın büyümesi halkın tasarruf edebilecek parası bulunmasına ve tasarruf oranına bağlıdır. Tasarruflarımız yeterli seviyede değil. Bizim tasarruf seviyemiz yüzde 10-12'ler civarında. Bunu yüzde 25-30'lar civarına taşımamız lazım. Gelişmiş ülkelerde tasarruf seviyesi yüzde 35-40'lara yaklaşıyor ve yüzde 25 bazen yüzde 45'lere çıkan oranlarda borsaya yatırım var. Bunun yanında yabancı tasarrufları da borsamıza çekme mecburiyetimiz var. Gelecek 25 yılda borsamızın dünyanın en büyük borsaları arasındaki yerini koruyacağına inanıyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir