Yatırımı amorti edecek sistem lazım

Yıldız, "Enerji verimliliği kapsamında 3-4 yıl içerisinde yapılan yatırımı amorti edecek bir sistemi kurgulamak gerektiğini belirtti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği kapsamında 3-4 yıl içerisinde yapılan yatırımı amorti edecek bir sistemi kurgulamak gerektiğini belirtirken, mantolama ve izolasyona ilişkin enerji verimliliğini yakından ilgilendiren bir projelerinin bulunduğunu, bunun finans tedarikine dönük de önemli bir gelişme beklediklerini söyledi.

Yıldız, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Bakan Yıldız görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede Türkiye'deki enerji sektörüne ilişkin yeni anlaşmalar, bundan sonra yapılacak kredilendirmeler ve enerji sektörünün serbestleşmesi, liberalleşmesi ve piyasanın bu değişiminin yönetilmesi konularında karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Bu piyasaların içerisinde doğalgaz, elektrik dağıtımı, üretimi, iletimi konuları bulunduğuna işaret eden Yıldız, TEİAŞ'ın değişim süreci içerisindeki yapılanmasının bu değişimi karşılayabilecek tarzda olup olmadığı, Piyasa Mali uzlaştırma Merkezi (PMUM) mekanizmasının ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bağlantı noktaları gibi konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau da Dünya Bankası olarak Türkiye ile güçlü ortaklığı, ilişkileri ve çalışmaları devam ettirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'de enerji sektörünün Dünya Bankasının programları içerisinde en fazla yere sahip olan sektörlerden biri olduğuna işaret eden Zachau, kendilerinin enerji sektörü içerisinde üretim, iletim, yenilebilir enerji, elektrik, doğalgaz gibi bütün konuları destekleyebilecek konumda olduklarını söyledi.

Bununla birlikte dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve gerçekleşen reformlar sayesinde Türkiye'de enerji sektöründe önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirten Zachau, "biz daha fazla reformların, daha fazla çalışmaların, daha fazla ilerlemenin gelmesi için desteklerimizi sağlamaya hazırız" dedi.

"İki yeni kredi hattı söz konusu"

Bir gazetecinin 2011 yılında Türk enerji sektörünün Dünya Bankasının ne kadarlık kaynağından yararlanabileceği konusunda bir projeksiyon olup olmadığını sorması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yapacağı yatırımlar konusunda biz kendi açımızdan şunu söyleyebiliriz. Dünya Bankası olarak bir takım muhtemel yeni projeler üzerinde görüşüyoruz. İki yeni kredi hattı söz konusu olabilecek. Özel sektör, bankalara enerji verimliliği ilgili olarak bir kaç yüz milyon dolar civarında iki yeni kredi söz konusu olacak.

Bununla birlikte yine üzerinde birlikte çalıştığımız alanlardan bir tanesi Türkiye'nin enerji verimliliği ile birlikte çevre konularıyla da ilgili olarak yapılabilecek reformlar. Yenilebilir enerji alanında ve çevre yönetimi ile ilgili bir takım çalışmalar devam etmekte. Bu çalışmalara dönük rakamlar şu anda belirlenmiş değil, belirlenecektir"

Enerji Bakanı Taner Yıldız da aynı soruya ilişkin olarak, geçtiğimiz dönemde 700 milyon dolarlık ve 220 milyon dolarlık iki tane paket ikraz anlaşması yapıldığını, bunların çevre ve enerji başlıklarında olduğunu bildirdi.

Kendilerinin mantolama ve izolasyona ilişkin enerji verimliliğini son derece yakından ilgilendiren bir projeleri bulunduğunu belirten Yıldız, bu projenin finans tedarikine dönük de önemli bir gelişme beklediklerini söyledi.

Enerji verimliliği kapsamında 3-4 yıl içerisinde yapılan yatırımı amorti edecek, finanse edecek bir sistemi kurgulamak gerektiğini vurgulayan Yıldız, bir konutun, binanın izolasyonunun  şartnameye uygun yapılması halinde yüzde 30'luk bir enerji verimliliği sağlandığını, bu nedenle sistemi kamu binalarından başlatmayı uygun gördüklerini ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir