Yatırımlar yolcu sayısını katladı

TCDD, başta banliyö taşımacılığına ve yüksek hızlı trene olmak üzere yaptığı yatırımlar sonucunda taşıdığı yolcu sayısını 5 yılda yüzde 50 artırdı. Trenleri tercih eden yolcu sayısı 2007 yılında 81,3 milyon iken, geçen yıl bu sayı 121,2 milyona ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - Devlet Demir Yolları (TCDD), son 5 yılda yaklaşık yarım milyar yolcu taşıdı. Cumhuriyetin ilk yılları ile birlikte başlayan demiryolu seferberliğine yıllarca verilen arayı kapatmak ve taşımacılığın yüzde 90'ndan fazlasının karayoluyla yapıldığı Türkiye'de  demiryollarının taşımacılıktaki payını artırmak isteyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu hedefi gerçekleştirmek için bugüne kadar bir çok önemli demiryolu  projesini hayata geçirdi.

Bu kapsamda Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hatlarını devreye sokan demiryolları, banliyö taşımacılığında da Egeray, Marmaray,  Başkentray projeleri gibi önemli atılımlarda bulundu. TCDD, bu yatırımları sonucunda yolcu sayısını 5 yılda yüzde 50 artırdı. Trenleri tercih eden yolcu sayısı 2007 yılında 81,3 milyon iken, geçen yıl bu sayı 121,2 milyona ulaştı.

YHT'ye büyük ilgi

Son 5 yıllık süreçte, TCDD'nin, banliyö, yurtiçi anahat ve uluslarası hatlarda taşıdığı yolcu sayısı 448 milyon 548 bin oldu. Tren yolcuları en çok Expresleri tercih etti. Expresler 5 yıllık süreçte yaklaşık 100 milyon yolcu taşıdı. 2009 yılında Ankara-Eskişehir arasında başlayan ve 2011 yılında Ankara-Konya hattının da eklendiği Yüksek Hızlı Tren seferleri de yolculardan büyük ilgi gördü. Yüksek Hızlı Treni  tercih eden yolcu sayısı 2011 sonu itibarıyla yaklaşık 5,5 milyonu buldu. Devam eden Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir, Ankara Sivas, Ankara-Bursa, Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars, Halkalı-Bulgaristan ve Bakü-Tiflis-Kars (Demir İpekyolu) YHT projeleri ile  Marmaray ve Başkentray projelerinin hayata geçmesiyle birlikte demiryolunu tercih eden yolcu sayısının önümüzdeki dönemde çok daha büyük artışlar göstermesi bekleniyor.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir