Yatırımlarımızda değişiklik yapmayacağız

İstanbul Divan Oteli'nde gazetecilerle bir araya gelen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Avrupa'daki sıkıntıya rağmen yatırımlarında hiçbir değişiklik olmadığını belirterek "Her şeye olduğu gibi devam ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Avrupa ülkelerindeki krizin pek kolay şekilde çözülmesinin beklenmediğini söyledi. Koç, Avrupa'daki sıkıntıya rağmen yatırımlarda hiçbir değişiklik olmadığını belirterek "Her şeye olduğu gibi devam ediyoruz" dedi.

İstanbul Divan Oteli'nde gazetecilerle bir araya gelen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Holding üst düzey yöneticisi (CEO) Turgay Durak, 2012 yılının ilk iki ayını değerlendirirken, yerli otomotivden İran'a ambargoya kadar bir çok konuda değerlendirmeler yaptılar.

Hava şartları, sömestr tatili gibi etkenler göz önünde bulundurduğunda ilk iki ayın çok iyi geçmediğini söyleyen Koç. "Zaten ocak ayı genellikle durgun geçer. Ancak ben talep ertelemesini mart, nisan, mayıs aylarında telafi edeceğimizi tahmin ediyorum" diye konuştu.

Koç, "Avrupa'daki ekonomik krizin etkileri sizi yeni pazar arayışlarına yönlendiriyor mu" şeklindeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"İhracatımızın neredeyse yüzde 70'i Batı pazarlarına gidiyor. O nedenle pazar çeşitlendirmesi yapmak mecburiyetindeyiz. Arçelik, Güney Afrika'nın beyaz eşya devi Defy şirketini satın aldı. Dolayısıyla bu pazar çeşitlendirmesini tüm ihracat konumunda olan şirketlerimize hedef olarak veriyoruz. Avrupa'nın mevcut durumdan çıkması zaman alacak. O bakımdan tabii ki alım için ilginç bir gelişme olursa çok ciddi şekilde değerlendirmeye alacağımız aşikar. Alım için Avrupa da olabilir. Güney Afrika dediğimiz zaman aşağı Sahra, Kara Afrika da buna dahil. Mısır da tabii bütün program dahilindeydi. Sıfırdan yatırım yapmak için tam el sıkışıyorduk, Arap Baharı başlayınca askıya almak zorunda kaldık. Ancak Mısır onun hinterlandı Libya, Cezayir, Tunus, Fas hiç küçümsenmeyecek bir pazar."

Ford Otosan, Tofaş, Tüpraş ve Arçelik'teki yatırımlarında hiçbir değişiklik olmadığını belirten ve "Her şeye olduğu gibi devam ediyoruz" diyen Koç, "Mısır'daki yatırımlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Ticaret Bakanı ile yemek yedik. 'Her türlü desteğe açığız' dediler. Bize sıfırdan 'Green Field' dediğimiz yatırım yapma imkanını sağlayacaklarını söylediler. Orada Arçelik Üretim Tesisi kuracaktık. Mısır'da yerli ortaklıkla ilgili 3-4 şirket ile görüştük ancak sonuç alamadık. Kafamıza yatmadı. Yatırımı tümüyle kendimiz yapacağız" şeklinde konuştu.

Durak: İran'a ambargoda hükümetimize uyarız

İran'a uygulanan ambargo ve TÜPRAŞ'ın bu süreçteki durumuna ilişkin bilgi veren CEO Turgay Durak, "Bizim bu konuda bir duruşumuz var. Uluslararası bir konu ve hükümetimiz nasıl bir hareket tarzı öngörecek ise biz de ona uyacağız" diye konuştu. Mustafa Koç da ABD'nin petrol fiyatları yükselmesin diye 'bıçak kemiğe dayanana kadar rafine mal satmayacaksınız ama petrol alabilirsiniz' dediğini belirterek, " Ham petrol de alabilirsiniz' demeye başladılar. Biz kontratlarımız bitene kadar almaya devam ediyoruz, sonra ne olacak belli değil. Kontratların bitmesine daha var, hazirana kadar sürecek" dedi.

Fiat, yerli otoya destek vermeye hazır

Yerli otomobil üretilmesi fikrini yabancı ortakları Fiat ile ciddi olarak düşündüklerini söyleyen Mustafa Koç, "Bir Türk markası üzerinde çalışıyoruz. Ancak derseniz ki her parçası Türkiye'de üretilecek mi, böyle bir şey dünyada yok. Bugün en iyi şartlarda, en iyi yedek parça ile en iyi otomobili üretmeye çalışıyoruz. Kaldı ki tüm dünyada otomotiv şirketleri birbirlerinin platformlarını kullanıyorlar. Fiat 'desteğe hazırız' diyor.Daha ne olsun" dedi. Hükümet kanadından yerli otomobil sürecinde "Koç Topluluğu geçmişte dikiz aynaları olmayan otomobil satıyorlardı" yönünde gelen açıklamalardan haberi olmadığını söyleyen Koç, "Bugün Türkiye ABD'ye otomobil ihraç ediyor. Bundan 5 yıl önce Transit ABD'ye ihraç edildi deseler, en başta ben gülerdim. Ama bugün bunu başarıyoruz" diye konuştu.

Bankacılıkta satınalmayı düşünürüz Yapı Kredi Bankası'nın sektördeki konumundan memnun olduklarını vurgulayan Koç, "Unutulmasın ki biz almadan önce 4 yıl kadar devlet yönetiminde kaldı. Yapı Kredi'nin daha yukarı boyutlara ulaşması organik büyümeyle zor. Ancak satın almayla olur. Banka satın alma fırsatlarına her zaman bakarız" dedi.

Koç'tan 'Van Kumbarası'na 1 milyon TL

Mustafa Koç, Van depreminin ilk gününden bu yana bölgeye destek verdiklerini belirterek TEV'in Turkcell işbirliğinde MEB ile başlattığı "Van İçin Türkiye Kumbarası Projesi" ne Koç Topluluğu'nun 17 şirketi ile 1 milyon 20 bin lira bağışta bulunduğunu kaydetti. Koç şöyle devam etti: "Depremin ilk gününden bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Açıkçası Turkcell'in bu işe soyunması fevkalade önemli ve pozitif bir olay biz de projeye destek vermekten ötürü çok memnunuz. Biz 17 şirketimiz ile 17 öğretmen lojmanı yaptıracağız. 2+1, içerisinde banyosu, mutfağı olan en temel ihtiyaçları karşılayacak bu evleri çok önemsiyoruz. Ömer Koç da TEV'in Yönetim Kurulu Başkanı olarak projenin başından bu yana en büyük destekçisi. TEV, öğretmenlere lojman, öğrencilere burs imkanları sağlıyor. Biz bunu çok önemsiyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir