AK Parti, referandum için tarih verdi

AK Partili Hayati Yazıcı, başkanlık seçimi için nisanda referandum yapılabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişiklik tekliflerinin ocak ayında TBMM'de görüşülebileceğini, nisanda da başkanlık teklifi için referanduma gidilebileceğini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz hafta Türkiye'deki "hukuk dışı fiili başkanlık sistemiyle" ilgili çözümsüzlüğe son verilmesini istemiş, başkanlık sisteminin getirilmesini savunan AK Parti'nin konuyla ilgili teklifini Meclis'e sunması çağrısında bulunmuştu. 

Bahçeli dün yaptığı açıklamada ise başkanlık sistemini referanduma götürmenin mahsuru olmadığını söylerken, Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili tekliflerini en kısa zamanda Meclis'e getireceklerini açıklamıştı.

Yazıcı NTV canlı yayınında konuyla ilgili soru üzerine, "Kendi şahsi fikrim başkanlık teklifinin kısa zamanda Meclis'e gelmesine engel tek şey bütçe olabilir. Aralık'ta bütçe olduğuna göre teklif Ocak ayında Meclis'te görüşülebilir. Teklif şayet 330'un üzerinde bir oyla kabul edilirse, YSK o süreci bir iki ay içerisinde ayarlıyor. Nisan ayı içerisinde de teklif referanduma götürülebilir" dedi.

Türkiye'nin yönetim şeklinin parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürülmesi için anayasa değişikliğine ihtiyaç bulunurken, AK Parti'nin tek başına bir anayasa değişikliğini referanduma götürmesi için gereken 330 oya ulaşmada en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

CHP ve HDP başkanlık sistemine karşı çıkarken, Parlamento'da 40 milletvekili olan MHP olası olası teklifin referanduma götürülmesinde kritik öneme sahip. Bahçeli dün yaptığı açıklamada, "(AK Parti'nin başkanlık sistemiyle ilgili vereceği) teklifin ilke ve hassasiyetlerimizi gözetmesi halinde makul bir neticenin alınacağına inanıyorum" demişti.

MHP Anayasa'nın "değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen" ilk dört maddesinin muhafaza edilmesini isterken, AKP'nin ilk dört maddenin "değiştirilemez olmaktan çıkarılması" yönünde bir ısrarı bulunmuyor. AK Parti'li Yazıcı MHP'nin hassasiyetleriyle ilgili olarak, "Üniter yapı zaten değişmez.. Anayasa'nın ilk dört maddesi de değişmesin deniyorsa değişmesin" ifadesini kullandı.

"Teklifi 3-5 günde hazırlarız"

Geçmişte başkanlık teklifiyle ilgili AK Parti'nin birçok çalışma yaptığını hatırlatan Yazıcı, "Başkanlık önerimiz 3-5 günde toparlanıp hazır hale gelir. 12-15 maddelik bir düzenleme ile hayata geçirebiliriz. Başkanlık konusunda dünyadaki uygulamalardan esinleneceğiz ama geçmişimiz de bize ışık tutacak" diye konuştu. Yazıcı erken seçim konusunun AK Parti'nin gündeminde olmadığını da söyledi.

AK Parti teşkilatlarında 'FETÖ' soruşturması  

AK Parti içerisinde "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)" ile ilgili soruşturmaların ne yönde seyrettiğiyle ilgili soruya ise Yazıcı şu yanıtı verdi:

"Teşkilatlar ve eski meclis üyelerimizle ilgili 10 civarında ByLock kullanıcısının listesi bize gönderildi. Bunları arkadaşlarımız sorguluyorlar, şu derneğe, şu vakfa üyedir, ByLock kullanmıştır diye. Buna göre işlem yapıyoruz. Teşkilatlar itibarıyla FETÖ ile ilgili bize 519 dosya gelmiş, 84 tanesi teşkilatlar içinde ötelenmiş, diğerlerinde ise çalışmalar sürüyor. Belediye meclis üyeleriyle ilgili ise 600 dosya gelmiş, bunlardan 19'u ihraç edilirken, 1 belediye başkanı istifa etmiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir