Yellen sonrası Ağustos istihdam verisi önemli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Geçtiğimiz hafta şahince tonlamalar içeren FOMC ( ABD Açık Piyasa İşlemleri Komitesi) toplantı tutanaklarının ardından, Cuma günü FED Başkanı Yellen'ın yeterince güvercince sinyaller içermeyen açıklamaları doğrultusunda dolar güçlenmeye devam etti. Diğer taraftan ECB Başkanı Draghi'nin zayıf enflasyon beklentilerine ilişkin vurgusu ile birlikte güçlenen ek likidite adımlarına yönelik beklentiler de bu görünüme destek oluyor. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi Cuma günü kâr satışları ile geri çekilirken gelişmekte olan piyasalarda ise CDS ve bono spreadlerindeki artış dikkat çekti. Bunun diğer varlık sınıflarına yansıyıp yansımayacağının önemli olabileceğini belirtelim.

Yellen'ın yeterince güvercin sinyaller içermeyen açıklamaları sonrasında Ağustos ayı istihdam verilerinin önemi daha da arttı. Öncesinde ise bu hafta açıklanacak birçok önemli veri ile birlikte büyümenin derecesine yönelik sinyaller aramaya devam ediyoruz. Bu hafta ABD'de açıklanacak çekirdek PCE (kişisel harcamalar) verisi ön planda olabilir. Verinin ılımlı sinyaller üretmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere son açıklanan birçok makro veri ekonominin ivme kazandığını gösterirken Temmuz ayı istihdam, perakende satışlar ve soft TÜFE verisi aşırı ısınma sinyalleri içermiyor. Ancak veriler jeopolitik risklerle birlikte değerlendirildiğinde Yellen'ın güvercin tutumunu devam ettirmesini  destekliyor.  

Bu doğrultuda, PCE rakamları ile birlikte dayanıklı tüketim mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, revize ikinci çeyrek büyüme verisi, tüketici güven endeksi, Chicago PMI verileri  ile Euro Bölgesi'nde Harmonize TÜFE (HICP) ve Japonya'da enflasyon verisini takip ediyoruz. Gelişmekte olan piyasalarda ise 27 Ağustos'taki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ön planda olabilir.