Yemyeşil bir sevgi; Boydak Ormanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

kayseri@dunya.com

Söz çevreden, yeşil alanlardan, yeşilin tonlarından açıldığında, aklıma hep Kayseri bozkırı üstüne yazılmış şu dizeler gelir:

"Bir şarkının şairi nazlı sevgilisine/ Yalvarıp yakarıyor, "Bak yeşil yeşil" diye/ O aşık kadar, kıraç Kayseri'nin de/ İhtiyacı yok mudur, yemyeşil bir sevgiye?..."

Edebiyat öğretmeni rahmetli Muharrem Barut'un yıllar önce dizelere döktüğü, duygu yüklü bu sözcükler, maalesef bugün de geçerliliğini koruyor. Zira, ne doğa tutkusu, ne yeşil sevgisi var çoğu insanımızda…  Oysa, yeşili sevmek… Yeşile sevdalanmak… Yeşilin tüm tonlarına kucak açmış bir çevre ile halvet olmak ne güzel bir duygu.

"Biz Kayseriliyiz. Hesabımızı biliriz. Çiçek ekip, ağaç dikmek mecburi olmayan bir masraf ama, artık öyle davranmak ve ağaç için de masraf yapmak zorundayız!.."

Bu sözler, 90'lı yıllarda kardeşleriyle kafa kafaya verip, Sabancı Holding çatısı altındaki fabrikaların etrafını ağaçlandırma kararı alan rahmetli Sakıp Sabancı'ya ait. Belli ki, o kararın alındığı tarihe kadar, büyümekten, üretip satmaktan, yani para kazanmaktan başka bir şey düşünmeyen Sakıp Ağa; kapıya dayanan tehlike karşısında kolları sıvıyor ve de yeşilden yoksun bir dünya düşünülemeyeceğinin altını çizme gayreti içine giriyor.

Sabancıların çabası, Kayseri dışındaki Sabancı dünyası için. Ya, kıraç Kayseri'nin çorak toprağına bel bağlamış  öteki sanayicilerimiz? Sahi, açık alan bolluğuna rağmen, Kayseri OSB'deki onca fabrikanın etrafında dikilmiş kaç ağaçları var dersiniz?

Geçenlerde eşimle birlikte Boydak Holding'in, Beğendik Sırtları'ndaki "fidan dikme" etkinliklerine katıldım. Doğrusu; çok duygulandım. Holding'in, Hazine'den kiraladığı kel tepeler, yollarla birbirine bağlanmış.1.1 milyon metrekarelik alan tel örgü içine alınarak, OSB  içlerine kadar uzanan boz yamaçlar, dış budaklarla, çınar ve çamlarla bezenmiş. Dahası, Boydak adına yaraşır bir orman evi inşa edilerek, önüne bir de bayrak dikilmiş. Kısacası; insana huzur veren iç açıcı bir orman yeşertilmiş Erciyes eteklerinde.Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak çok mutlu. Sevinçten gözlerinin içi gülüyor. Ormanlık alanın en alımlı tepesinde dalgalanan ay-yıldızlı bayrağın gölgesinde konuşurken, bakınız neler söylüyor:

"Ormanlarımız tükeniyor. Biz tüketiyoruz ormanları. Artık orman üretmemiz lazım. Biz bunun bilincindeyiz. Buraya 217 bin ağaç diktik. Bundan böyle dikmeye de devam edeceğiz. Bize komşu, ağaç dikmeye uygun alanlar var. Umarım o alanları da başka işadamları kiralayarak bizim yaptıklarımızı yapar." Boydak Holding, sinai üretimde "onur kulvarı"nın doruklarında tur atan bir kuruluş. Şimdi de çevreye duyarlı kulvarlarda tur atmanın gururunu yaşıyor. Umarım, bu gururun hazzına başkaları da ulaşır.