”Yeni anayasa, seçim vaadine kurban edilemeyecek kadar önemli”

BDP'li Demirtaş, yeni anayasa tartışmalarının yüzeysel olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "yeni anayasa seçimden önce mi yoksa sonra mı hazırlansın" tartışmalarının yüzeysel olduğunu belirterek, "Yeni anayasa, seçim vaadine kurban edilemeyecek kadar önemlidir" dedi.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, yeni anayasa ve daha fazla özgürlük isteyen insanların, partilerinin referandum için aldığı boykot kararının etrafında birleştiğini savundu. Bunun, "tarihi bir dönemde tarihi bir cevap" olduğunu ifade eden Demirtaş, "Sandığa gitmemek, 'biz bu sürecin dışındayız' anlamına gelmiyor. Bu, yeni anayasa ve özgürlük isteyenlerin bir tavrıdır" dedi.

Selahattin Demirtaş, yeni anayasa ile ilgili tartışmaların başladığını ancak yüzeysel olduğunu ileri sürdü. "Yeni anayasa bugün mü yoksa seçimden sonra mı yapılsın" tartışmalarının, anayasanın içeriğini gözden kaçırmaya yönelik bir politika olduğunu iddia eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Biri diyor ki 'yeni anayasa çalışmalarına bu hafta başlayalım', diğeri diyor ki 'herkes hazırlığını yapsın seçimden sonra başlayalım'. Bu iki önerinin de 12 Eylül darbe anayasasının yapılış sürecinden hiç bir farkı yoktur. İkisinin de zihniyet olarak 'Kenan Evren Anayasası'ndan hiç bir farkı yoktur. Sivil anayasa, askerlerin hazırlamadığı anayasa değildir. Sivil anayasa, halkın hazırladığı anayasadır.

Biz diyoruz ki anayasada kendini ifade etmek isteyen herkesin bulunduğu demokratik sivil anayasa platformu kurulsun. Biz de önerilerimizi aynı platforma götürelim. Buradan çıkacak ortak metne, siyasi partiler olarak saygı duyalım. Seçimden önce mi sonra mı yasalaşacağı teknik bir ayrıntıdır. Yeni anayasa, seçim vaadine kurban edilemeyecek kadar önemlidir."

"Bizim de taleplerimiz var"

 

BDP olarak yeni anayasada yer almasını istedikleri önemli talepleri olduğunu anlatan Demirtaş, bunların başında anadilde eğitim ve demokratik özerkliğin geldiğini söyledi. Her iki talebin de tartışılması gerektiğini kaydeden Demirtaş, bu projelerin bölücü düşünceler olarak yansıtılmasının da yanlış olduğunu ifade etti.

Seçim barajı konusuna da değinen Demirtaş, temsilde adaletin, çok sesliliğin sağlanması için bu barajın düşürülmesinin şart olduğunu söyledi.

Demirtaş, seçim yardımlarında da adaletsizliğin söz konusu olduğunu savunarak, "Bunlar, devletin bütün olanaklarını soyarak siyaset yaparken, biz, konuşmalarımızdan dolayı para cezaları ödüyoruz. Devlet bunlara Hazine yardımı veriyor 'siyaset yapın' diye, devlet bize 'para cezası' veriyor siyaset yaptık diye. Böyle bir anlayışla siyaset yapılır mı?" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir