”Yeni anayasaya herkesin katkı sağlaması lazım”

TBMM Toptan, Anayasa değişikliği ile ilgili kendilerine bir öneri gelmesi halinde, bunları TBMM'deki siyasi partilerin liderleri ile paylaşacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Anayasa değişikliği çalışmalarına herkesin katkı sağlamasını isteyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Yapılacak anayasa AK Parti'nin anayasası değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olacak" dedi.

Türkiye'de uzunca bir süredir Anayasa değişikliğinin gündemde olduğunu söyleyen Çiçek,Türkiye'nin AB ile müzakere yapan bir ülke konumuna geldiğini, bu nedenle de kendi mevzuatını AB müktesebatına uyumlu hale getirmesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak "Anayasa eğer AB müktesebatına uymuyorsa yani yanlışsa doğru bir işi yanlış bir anayasaya uydurmak gibi bir garabeti Türkiye yaşıyor. Onun için de zaman zaman Türkiye'de reformların yapılamamasının önündeki en büyük engel olarak bu Anayasa duruyor" diye konuştu.

Yapılacak anayasanın AK Parti'nin anayasası değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olacağını vurgulayan Çiçek "Dolayısıyla buna herkesin katkı vermesi lazım. Herkes 'değişsin' diyor ama kimse adım atmıyor. Biz adım atmaya başladığımızda da 'Bu AK Parti'nin anayasası olacak, Meclis çoğunluğuna güveniyor' tarzında anayasa değişikliğine taraftar olmayanlar bahane arayıp Türkiye'de bir gergin tartışma başlatıyor"şeklinde konuştu.

"Bize göre Anayasanın değişmesi gerekiyor" diyen Bakan Çiçek "5 madde dışında bu Anayasa'nın geri kalan tüm maddelerini de değiştirebiliriz, uzlaşarak, anlaşarak, herkes katkı vererek en başta ana muhalefet partisi, Meclis'te grubu bulunan partiler, dışarıda meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri dahil herkesle birlikte biz bu Anayasa'nın istisnaları dışında tümünü değiştirebiliriz.

Toptan: Öneri gelirse liderlerle paylaşacağım

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa değişikliği ile ilgili kendilerine bir öneri gelmesi halinde, bunları TBMM'deki siyasi partilerin liderleri ile paylaşacağını bildirdi.

TBMM'de gazetecilerin, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Toptan, kendilerine bu konuda gelen önerileri değerlendireceklerini söyledi. Toptan, şöyle devam etti:

"Örneğin TÜSİAD, Barolar Birliği, bazı üniversiteler var. Siyasi partiler de var. Bunlardan somut öneri gelirse ben, öneriyi siyasi partilerimizle, sayın liderlerimizle paylaşacağım. Örneğin bana Barolar Birliği 'şöyle bir Anayasa değişikliği istiyoruz' diye, bizim incelememizde de ciddi olarak ele almamızın lazım geldiği sonucuna varacağımız bir öneri gelirse ki Barolar Birliği'nin çalışması o ciddiyettedir, o zaman ben onları alır, Meclisteki siyasi partilerin liderlerine, 4 grup başkanına götürürüm."