Yeni Android ile neler geliyor?

Google, bu ayın başından itibaren yeni işletim sistemini dağıtmaya başlıyor. Android 6.0 Marshmallow, bir dizi yenilik ile geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ 

Google, bir hafta önce yaptığı lansman ile hem yeni Android işletim sistemini tanıttı hem de Nexus 5X ve Nexus 6P cep telefonlarını beğeniye sundu. Android 6.0 ya da kod ismi ile Marshmallow, Google’un henüz yeni güncellenen iki rakip işletim sistemine bir yanıtı. Yeni işletim sistemi ilk önce Nexus cep telefonlarına gelecek. Önümüzdeki haftadan itibaren ise birçok markanın amiral gemisi ürünleri Marshmallow güncellemesini almaya başlayacak. 

Yepyeni özellikler 
Android Marshmallow özellikle daha kolay kullanıma odaklanmış bir güncelleme. Kimi telefon üreticilerinin kendi özel yazılımları ve arabirimleri ile sundukları birçok kullanım kolaylığı sağlayan özellik artık standart olarak gelmeye başlayacak. İşte yeni Android işletim sisteminde öne çıkan özellikler. 

• Uygulama denetimi: Kullanıcılar giderek güvenliklerinden daha fazla endişe ediyor. Google bu sorunu uygulama izinlerini denetleyerek çözüyor. Artık bir uygulama kurduğunuzda isterseniz kameranıza erişmesine izin vermeyebilirsiniz. Daha önceden uygulama kurulurken tüm izinleri vermek zorunda kalıyordunuz. Elbette tek tek izinleri belirlemek elbette kurulan uygulamaların kimi fonksiyonlarının çalışmamasını sağlayabilir. Örneğin bankacılık uygulamanıza kamera erişimi ve konum tespiti izini vermezseniz, bu durumda barkod okuyamaz ya da en yakınınızdaki ATM’yi bul fonksiyonundan yararlanamazsınız. Ancak kullanıcılara bu özgürlüğü getirmiş olmak güzel bir başlangıç. 

• Farklı bir internet: Google kullanıcıların bir uygulama içindeyken bile internete bağlanma taleplerini nihayet yerine getiriyor. Chrome Custon Tabs denilen bu özellik sayesinde uygulamalar kendi içlerinde Chrome sekmesi açabilecekler. Yani uygulamadan çıkılmasına ve Chrome’un başlatılmasına gerek kalmayacak. Chrome Custom Tabs, tüm tarayıcı özelliklerine sahip olacak ve şifreleri hatırlayıp, sosyal ağ hesaplarınıza otomatik olarak bağlanabilecek. 

• Parmak izi desteği: Yeni amiral gemisi telefonların birçoğu parmak izi sensörü barındırmaya başladı. Donanım üreticileri bu özelliği ya kendi uygulamalarında ya da kilit ekranını açmakta kullanıyorlar. Marshmallow sayesinde artık bu özellik işletim sisteminin içine dahil oluyor. Şifre gerektiren her işlemde artık parmak izi kullanabileceksiniz. 

• Mobil Ödemeler: Google bundan sonra ödemeler için Android Pay sistemini kullanacak. Yeni ödeme sistemi sayesinde daha hızlı ve kolay bir ödeme süreci başlamış olacak. Amerika’da 700 binden fazla mağaza Android Pay ödemelerini kabul etmeye başladı. NFC destekli cihazlar sayesinde yalnızca dijital alışverişler değil, normal mağazalardan yapacağınız alışverişleri de Android Pay üzerinden yapabileceksiniz. 

• Güç ve şarj: Büyük ekranlı cep telefonu kullanıcılarının en büyük sorunu hızlı biten bataryalarıdır. Android Marshmallow bu sorunu Doze ile çözecek. Doze, cep telefonu içerisindeki sensörleri kullanarak cihazın uzun zamandır kullanılıp kullanılmadığını tespit edecek. Böylece kullanıcı uykudayken, ya da bir süredir masaya bıraktığı telefon minimum enerji harcama moduna geçecek, arka plan görevler kapatılacak. Google tarafından yapılan açıklamaya göre bu yöntem sayesinde cihazların Standyby süresi iki katına çıkmış olacak. Android Marshmallow aynı zamanda USB Type-C bağlantısını kullanacak. Bu sayesinde hem telefonlar çok hızlı şarj olacak, hem de telefondan başka bir cihazı şarj etmek mümkün olacak.

Marshmallow'da görsel değişiklikler olacak
Android Marshmallow aynı zamanda bir dizi görsel değişiklik ile beraber geliyor. Kullanıcılar bundan sonra metin kopyalama ve yapıştırma işlemlerini çok daha kolay yapabilecekler. Çünkü simgeler yerine Kopyala, Yapıştır, Kes kelimeleri belirecek. Diğer ilgi çekici bir özellik ise karanlık modu olacak. Özellik gece yatakta cep telefonunu kurcalayanlar bu özelliği çok sevecekler çünkü ekrandaki arka plan ve menü başlıkları tamamen siyah, yazılar beyaz olacak. Bu sayede çevredekileri çok fazla rahatsız etmeyen bir aydınlatma verilecek. Görsel olarak uygulama listesi ekranı da değişmiş durumda. Bundan sonra tüm uygulamalarınızı yatay değil, dikey pencerede gezeceksiniz. Ayrıca en çok kullandığınız uygulamalar otomatik olarak en üstte dizilmiş olacak. Son olarak bundan sonra Android’in ana ekranını da yatay olarak çevirebileceksiniz. Herhangi bir uygulama açmadan telefonunuzu yatay olarak çevirdiğinizde tüm uygulamalar ve widget’lar buna uyum sağlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir