Yeni başkan koltuğu devraldı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
İSTANBUL - İMKB Başkanlığına atanan Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcısı İbrahim Turhan, Borsa'da gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı. Turhan ve Erkan, çalışanların da katıldığı tören salonuna alkışlar eşliğinde girdi. Eski İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise "Gözüm arkada kalmadan bu emaneti devrediyorum" dedi.

Turhan, İMKB'nin organize sermaye piyasası olarak çeyrek yüzyılı geride bırakan, geldiği nokta itibari ile uluslararası tanınırlığı da sağlamış çok başarılı bir kurum olduğunu bildirdi. Turhan, İMKB'nin artık dünyaya açılmaya her yönüyle hazır bir kurum haline geldiğini belirtti.

Öncelik 'İstanbul Finans Merkezi'nde

İbrahim Turhan, "İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin omurgasını teşkil edecek olan İMKB olmalı" dedi. 

İstanbul Finans Merkezi Projesi denilince bunu sadece İstanbul'un belli bir bölgesinde, Ataşehir'de gerçekleştirilecek bir yapısal iş gibi görmemek gerektiğine dikkati çeken Turhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu da çok önemli. Neticede altyapı olmadan üst yapı olmuyor. Ama bu Ataşehir olmanın ötesinde, bunun önemini yadsımıyoruz ama, buna ilave olarak kurumsal, teknolojik, hukuki ve iktisadi bir dönüşümü de içermeli.

Neticede herhangi bir değeri ortaya çıkaran en önemli unsur insandır. Dolayısıyla insan kaynakları, eğitim, kültür, çevre ve şehircilik İstanbul Finans Merkezi Projesinin olmazsa olmaz bütünleyici unsurları olacaktır. Zihniyet dünyasının yeniden inşası, buna hazır bir zihniyet dünyasına sahip, bu donanıma hazır bir ortamın oluşturulması da çok önemli diye düşünüyorum. İMKB, İstanbul Finans Merkezi Projesinde merkezi bir rol oynamalı. Burada etkin ve etkili olmak mecburiyetindeyiz. Bu da yönetimimizin öncelikli hedefi olacaktır."

Hedef daha ileriye taşımak

Turhan, "Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım" dedi.

Bu çerçevede yabancı menkul kıymetler pazarının geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Turhan, şöyle devam etti:

"Yine 2015 yılının sonuna kadar İstanbul'un en azından bölge ülkelerinde uluslararası standartları sağlayan kuruluşların, şirketlerin menkul kıymetlerinin alınıp satılacağı bir yer haline getirmeyi amaçlamalı ve hedeflemeliyiz. Bunun için gerekli altyapı oluşturmak hemen bugünden yarına olmayabilir. Ama bizim hedefimiz mutlaka bu olmalı diye düşünüyorum. Bunun gerçekleşmesi için İMKB'nin dünyanın diğer önde gelen Borsalarıyla arasındaki işbirliğini artırmak, gerektiği durumlarda belki stratejik ortaklıklar da teşkil etmek çok önemli olacak. Zaten bu konuda önemli kazanımlar sağlanmış. Bunları daha ileriye taşımak bizim hedeflerimiz arasında olacak."

İbrahim Turhan, "Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım. Böyle bir hedef belirlememiz lazım. Tabii ki bu sadece İMKB'nin tek başına gerçekleştireceği bir şey değil. Burada ilgili paydaşlara çok önemli rol düşüyor" diye konuştu.

Cari açıkla mücadele edecek

 
İMKB'nin cari açıkta anlamlı bir iyileşme sağlanabilmesi için yurt içi tasarruf oranlarının artırılmasını sağlayarak faydalı olabileceğine dikkat çeken Turhan, "Borsamızın derinliğinin, genişliğinin ve çeşitliğini artırılmasını gerektiriyor. Gayrimenkule dayalı finansal ürünler, varlık teminatlı menkul kıymetler gibi çok sayıda ürünlerin mutlaka menkul kıymetlerimiz arasında ağırlık kazanması gerekiyor. Yine bu çerçevede İMKB'nin VOB ile çok daha yakın ve koordinasyon içinde faaliyet göstermesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

İMKB ve iştiraklerinin Türkiye'nin ödeme sistemlerinin geliştirilmesinde de çok merkezi bir görev alması, çok belirleyici bir işleve sahip olması gerektiğine inandığını dile getiren Turhan, özellikle bu alanda bölgesel ödeme sistemleri projesinin hayata geçirilebilmesi için İMKB'nin yine anahtar bir kuruluş olacağını vurguladı.

İMKB'nin 'A.Ş.' statüsü kazanması gerek

 
Turhan, "Tabii ki bu hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışırken, aynı zamanda Borsamızın yapısal değişimini ve dönüşümünü de gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. İMKB'nin anonim şirket statüsünü kazanması ve bunun ardından da halka arzının gerçekleştirilmesi, yine Yönetimimizin öncelikli hedefleri arasında en önemlilerinden birisi olarak her zaman yer alacaktır" dedi.

Başarılı olan sürdürülebilir büyümeyi yakalayan bütün örgütlerin, bütün sistemlerin ortak bir özellikleri bulunduğuna işaret eden Turhan, sağlam bir fayda zinciri oluşturabilmek olan bu unsurun İMKB için de geçerli olduğunu söyledi.

İddialı vizyon
Ortaya koyduğu vizyonun "bir hayli iddialı" olduğunun farkında olduğunu ifade eden Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tabii ki İMKB ve iştirakleri olarak tek başımıza bunu hayata geçirmemiz mümkün değil. Bununla birlikte bizden önceki yöneticilerimizin, bizden önceki Borsa Yönetimlerinin bugüne kadar bu istikamette gerçekleştirmiş oldukları son derece önemli başarılar, başta SPK olmak üzere kamu otoritelerinin sergilediği son derece yapıcı anlayış, bunun sonunda doğan sıcak işbirliği ortamı, dayanışma ortamı bizim de bu noktada en büyük dayanağımızı teşkil ediyor. Başta Sayın Başbakanımız ve Sayın Başbakan Yardımcımız Ali Babacan olmak üzere, siyasi iktidarın bu konularda ortaya koyduğu kararlılık ve bize verdiği güçlü destek de vizyonumuzu hayata geçirmemizi mümkün kılacak en önemli unsurlardan biri diye düşünüyorum."

Erkan 'emaneti' devretti

Hüseyin Erkan, törende yaptığı konuşmada, 4 yıllık başkanlık döneminde İMKB'de birçok alanda çalışma yaptıklarını dile getirerek, İMKB ve sermaye piyasalarının, Türkiye ekonomisinin ve Türkiye'nin geleceğinin inşa edileceği bir yapıda önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.

4 yıl içinde dünyada çeşitli değişiklikler yaşandığına, sermaye piyasalarında farklı uygulamalar gözlendiğine değinen Erkan, şunları söyledi:

"Türkiye olarak bir menkul kıymetler borsamız var, bir türev borsamız var. Hepsi düzenlidir, hepsi düzenleyici otoritenin denetimi altındadır, hepsi belli kurallarla çalışırlar. Türkiye'de aracı kurumlara emirlerin içleştirilmesi ya da eşleştirilmesi konusunda herhangi bir yetki yoktur. Borsada işlem gören şirketlerin hisse senetleri Borsada alınıp satılır. Bu tip düzenlemelerin faydasını görüyoruz. Avrupa'da ve Amerika'da bunun dışında düzenlemeler oldu ve oradaki kargaşayı da görüyoruz. Dolayısıyla, aslında Türkiye'deki yapılanma, çok düzgün bir yapılanma. Türkiye sermaye piyasası, zamanında çok iyi düşünülmüş, kuralları güzel konulmuş. Etkin işleyen, fiyat oluşumu açısından çok iyi işleyen bir piyasaya sahibiz. Dolayısıyla biz kendi piyasamızdaki kurallara baktığımızda görüyoruz ki Avrupa'da, Amerika'da bu kurallar tekrar gözden geçiriliyor, hatta uyguladığımız bazı kurallar, Avrupa'da ve Amerika'da yürürlüğe girecek durumda. Günlük fiyat limitleri gibi konular, şu anda gündemde olan mevzular."

Erkan, görevi devralan İbrahim Turhan'a çok iyi yetişmiş personel ve iyi bir ekipleri bulunduğunu söylediğini ifade ederek, "Gözüm arkada kalmadan bu emaneti devrediyorum" dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da konuşmasında, "İkisi de çok sevdiğim, saydığım insanlar. Yani bir şeker gidiyor, bir şeker geliyor. Düzgün bir insan görevi devrediyor. Eminim ki sermaye piyasalarından uzaklaşmayacak. Genç bir arkadaşımız görevi devralıyor. Herkesin içi rahat olsun. Hayırlı olsun" dedi.

Bu arada, Hüseyin Erkan, konuşmasının ardından salondakiler tarafından alkışlandı.

Yönetim kurulu genişledi

 
Borsanın 29 Kasım 2011'de yapılan Olağanüstü Genel Kurulunda 3 yeni üyenin seçimi gerçekleştirilmişti. Olağanüstü Genel Kurulda İMKB Yönetim Kurulunda yer alacak aracı kuruluş temsilcileri İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Piramit Menkul Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu ve Başkent Menkul Murahhas Azası ve Yönetim Kurulu Üyesi Cavidan Konuralp olarak belirlenmişti.
Bu arada, diğer 3 İMKB Yönetim Kurulu Üyesinin de Üçlü Kararname ile 2 Şubat'a kadar atanması bekleniyor.
Resmi Gazetede yer alan değişiklik uyarınca Borsanın Yönetim Kurulu Üye sayısı 5'ten 7'ye çıkarılırken, İMKB Başkanının görev süresi 5 yıldan 4 yıla, Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi de 4 yıldan 3 yıla indirilmişti.
Bu konularda ilginizi çekebilir