Yeni doğalgaz anlaşması imzalandı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Fiyat konusunda mutabık kaldık. Azerbaycan'a fark ödenecek. Ama vatandaşa yansıtılmayacak." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji anlaşmaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle imzalandı.

Çırağan Sarayı Mabeyn salonunda düzenlenen imza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Enerji ve Sanayi Bakanı Natig Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne doğal gaz satışı ve taşınmasına ilişkin deklarasyon ile Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ait doğal gazın Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışı ve taşınmasına ilişkin mutabakat zabtını imzaladılar.

Ayrıca, Türkiye adına BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel ile Azerbaycan adına SOCAR şirketi Başkanı Rövneg Abdullayev de, doğal gaz satışı ve taşınmasına ilişkin bir mutabakat zaptına imza koydular. Botaş - Socar Şahdeniz Konsorsiyumu tarafından taşınacak olan Şahdeniz 1'de gaz fiyatı, Şahdeniz 2'de 2016 ve sonraki yıllarda devreye girecek olan gaz miktarı ve Avrupa'ya transit taşınması olmak üzere 3 anlaşma Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Natık Aliyev, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından imzalandı.

İmza töreninin ardından her iki ülkenin bakanları anlaşmaya ilişkin basın mensuplarını bilgilendirdi.

Türkiye ile Azerbeycan arasında doğalgaz pazarlığında üç ayrı protokolün imza töreni yapıldı. Protokolerle ilgili bilgi veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, üç temel protokol üzerinde anlaşma sağlandığını söyledi.

Azeri gazının Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Yaptığımız uzun görüşmeler sonunda gerekli mutabakatları sağladık. Birincisi, Şahdeniz 1 projesinde 15 Nisan 2008'den geçerli olmak üzere Azerbeycan'dan aldığımız doğalgazın fiyatı yeniden düzenlendi. Ama bu fiyat ile ilgili bilgi vermeyeceğim. İkincisi, Şahdeniz 2 projesi. 2016-2017 yılından sonra devreye girecek. Hem fiyat hem de miktarla alakalı konuda mutabakat sağlandı. Üçüncüsü de transit geçiş tarifesi ile alakalı bir konu. Bu anlaşma Petkim'i alan Azerilerin, kurulacak bir Azeri şirket vasıtası ile Petkim'e gaz verilmesini de ihtiva ediyor." 

Doğalgaza zam yok

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Fiyat konusunda mutabık kaldık. Azerbaycan'a fark ödenecek. Ama vatandaşa yansıtılmayacak." dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir