Yeni hasta alması mümkün değil

Akdağ, Özel Kartal Hastanesi'nin soruşturma bitene kadar kapatıldığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'daki Özel Kartal Hastanesinin, yenidoğan yoğun bakımındaki basına yansıyan görüntülerle ilgili soruşturma bitine kadar kapatıldığını belirterek, "Hastanenin artık yeni hasta alması mümkün değil. İster acilden, ister başka türlü. Soruşturma tamamlanıncaya kadar işine devam etmesi mümkün değil. Hastanedeki hastalarda uygun biçimde başka hastanelere nakledilecek" dedi.

Bakan Akdağ, "Kanser Haftası" dolayısıyla Rixos Otel'de düzenlenen sempozyumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Akdağ, "Özel Kartal Hastanesinin kapatılmasıyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz? Hastanede tedavi hizmetinin sürdüğü söyleniyor, bu konuyla ilgili ne diyeceksiniz" sorusuna, insan sağlığı söz konusu olduğunda hükümet olarak çok hassas olduklarını, mesele kendilerine intikal eder etmez derhal soruşturma başlattıklarını söyledi.

Müfettişlerin ilk bulgularının soruşturma tamamlanıncaya kadar hastanenin kapatılmasını gerektirdiğini belirten Akdağ, bu nedenle ilgili hastaneye soruşturma bitinceye kadar kapatma kararı uyguladıklarını kaydetti.

Hastanedeki hastaların başka hastanelere nakledileceğini bunun için de zamana ihtiyaç olduğunu ifade eden Akdağ, "Hastanenin artık yeni hasta alması mümkün değil, ister acilden, ister başka türlü. Soruşturma tamamlanıncaya kadar işine devam etmesi mümkün değil. Hastanedeki hastalarda uygun biçimde başka hastanelere nakledilecek" dedi.

Askerlerin bilimsel deneylerde kullanıldığı iddiası

Bakan Akdağ, "GATA'da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanılması iddialarıyla ilgili son durum" ile ilgili bir soru üzerine, "Biz olayın aslı nedir, bu anlamda GATA'dan resim olarak bilgi istedik. Bu bilgi henüz bize ulaşmış değil. Şu anda kısa zamanda bu bilginin bize ulaştırılmasını bekliyoruz" yanıtını verdi.

Türkiye'de 2005 yılından itibaren izinsiz araştırmaların bir suç olduğunun kanun maddesine girdiğini hatırlatan Akdağ, şunları kaydetti:

"GATA'daki durumu net olarak bilmiyoruz. İşin Sağlık Bakanlığı ile ilgili tarafı, etik araştırmalar sırasında Sağlık Bakanlığından izin alınma ihtiyacının olup olmadığı yönündedir. 1993 yılından 2008 yılının sonuna kadar geçerli olan mevzuatta, Sağlık Bakanlığından herhangi bir izin almaya gerek yok. Araştırmayı yapan kuruluşun kendi Etik Kurulu buna karar veriyor. Ama 2008'den 2010 aralığına kadar geçen sürede yapılan araştırmaların ilgili kuruluşun Etik Kurulundan izin alındıktan sonra Sağlık Bakanlığına bildirilme şartı var. Biz bunun için GATA'dan bilgi istemiş durumdayız."

Ancak bir taraftan da tutukların ya da silah altındaki erlerin araştırmalarıyla ilgili bir husus var. Bu hususun da ne kadar etik olup olmadığı bize gelen bilgiden sonra kamuoyuna açıklanacaktır. Ortada yanlış bir şey varsa bu hususta muamele yapacak, bu işi takip edecek olanlar da Cumhuriyet savcılarıdır. Yani Sağlık Bakanlığı doğrudan böyle bir meselede yaptırım uygulayıcı bir kurum değildir."

Bu konularda ilginizi çekebilir