Yeni hükümet eski anlaşmalara 'göz atacak'

Gürcistan’da yeni hükümet bazı anlaşmaları gözden geçirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Ekim başında yapılan seçimle Gürcistan’da iktidara gelen Başbakan Bidzina İvanshivili, önceki iktidarın yaptığı anlaşmalar ve başlattığı bazı projeleri yeniden gözden geçireceklerini açıkladı. Reuters’in haberine göre, bu projeler arasında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi ile Mimsan Grup'un dahil olduğu bir termik santral de yer alıyor.

Başbakan İvanshivili, “Önceki hükümet tarafından imzalanmış ve ülkenin yararına olmayan projeler ve sözleşmeler var. Bunları gözden geçireceğiz ancak bunu iş çevrelerini ürkütmeden ve diğer ülkelerle ikili ilişkileri bozmadan yapacağız” dedi.

İvanshivili, hükümetin Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin finansmanı hakkında bazı tereddütleri olduğunu söyledi. 600 milyon dolar maliyetli bu proje Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi bağlayacak. Hattın 29 kilometrelik bölümü Gürcistan topraklarından geçiyor.

İvanshivili, “Bu proje jeopolitik olarak çok ilginç bir proje ancak ekonomik açıdan bazı sorular var” diye konuştu. Bugün Azerbaycan'ı ziyaret edecek olan Ivanshivili, demiryolu konusunu Azeri yetkililerle görüşecek. Gürcistan Başbakanı, bazı hidroelektrik projeleri ile doğal kaynakların denetimini yatırımcılara devreden bazı anlaşmaların da yeniden ele alınabileceğini belirtti.

‘Proje iptali söz konusu değil’

Gürcistan Başbakanı İvanshivili’nin açıklamalarının siyasi bir tavır olduğunu söyleyen DEİK Türk-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, “Her Hükümet eski kararları çeşitli sebeplerle incelerler. Mevcut şartlar altında Gürcistan’ın Türkiye’den başka ticaretini bu kadar geliştirebileceği, dünyaya bağlanabileceği bir yol yok. Rusya’ya dönmesi lazım, böyle bir şey de yok. Gürcistan Türkiye’ye yakın durmak durumunda. Dolayısıyla ben bunun bir siyasi karar olduğunu düşünüyorum. Gürcistan’ın çıkış kapısı Türkiye. Oradaki yatırımların iptali şeklinde bir şey düşünmüyorum. Gürcistan ekonomisinin yatırıma ihtiyacı var. Turizme, sanayiye ihtiyaçları var. Şu ana kadar geçen 20 senelik bir dönemde erişilmiş bir sonuç var. Bu kolay olmuyor. Türkler pek çok yatırımlar gerçekleştirmişler. Kalkıp da başka bir yatırımcı arayacaksınız, bu kolay değil. En fazla projenin bazı detaylarını beğenmeyebilir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir