Yeni İhya Der Başkanı öldürüldü

Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederken, ardından çıkan olaylarda da 2 kişi yaşamını yitirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Saldırı sonrası çıkan olaylarda 2 kişinin daha yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, Yeni İhya Der'in başkanı ve Hüda Par üyesi Baran, Şehitlik Semti'nde silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 

Olayın duyulması üzerine Baran'ın yakınları hastane önünde toplandı. Polis ekipleri, saldırının yaşandığı bölgede güvenlik önlemi aldı. 

Başsavcılık: 3 ölü, 3 yaralı var

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olaylarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin de yaralandığını açıkladı.Olay bugün saat 15.00 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi Şehit Semti'ndeki İhya- Der önünde meydana geldi. Dernek Başkanı Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda öldürüldüğü haberi üzerine olay yerine giden gazetecilere, burada gösteri yapıp sağa- sola rastgele ateş açan kalabalık grup saldırdı. Basın mensuplarının tekme- tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığı saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralandı.

Olaya müdahale eden polislerin hava ateş açmasıyla saldırganların elinden kurtarılan yaralı gazeteciler hemen yakındaki -Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Serdar Sunar ile Burak Emek ayakta tedavinin ardından taburcu edilirken, durumu daha ciddi olan DHA Muhabiri Canan Altıntaş hastanede tedaviye alındı. İhya- Der önündeki olay sırasında bir polis de hafif yaralandı.

İçişleri'nden açıklama: 3 kişi yakalandı

İçişleri Bakanlığı, Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'ın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlatılan çalışmalar sonucu silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 3 kişinin bir tabanca ile yakalandığını bildirdi. 

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da bugün saat 14.20 sıralarında meydana gelen ve toplam 3 vatandaşın hayatını kaybettiği olayla ilgili güvenlik güçlerince sürdürülen çalışmalarda, silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 3 kişinin 1 adet tabanca ile yakalandığı kaydedildi. 

Açıklamada, olayın aydınlatılmasına ilişkin çalışmaların büyük bir dikkat ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.  

6-8 Ekim olaylarında 9 kişi ölmüştü

Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tabanı bulunan ve 2013 yılında partileşen İslami çizgideki HÜDA-PAR, 7 Haziran genel seçimine dokuz bağımsız adayla girdi ancak hiç milletvekili çıkartamadı.

6-8 Ekim 2014'te Kobani'deki gelişmelerin protestoları sırasında da PKK ile yaşanan çatışmalar sonucu dokuz HÜDA-PAR'lı hayatını kaybetmişti. HDP'nin geçen Cuma günü Diyarbakır mitingi sırasında meydana gelen ve faili henüz bulunamayan bombalı saldırıda da üç kişi yaşamını yitirmişti.

3 gazeteci yaralandı

Baran'ın öldürülmesinin ardından aynı derneğe mensup bazı kişiler ellerinde silahlar ile tehditler savurarak, etrafa rastgele ateş açtılar. Olay yerine giden gazetecilere de saldıran dernek üyeleri, DHA ve İHA'dan üç gazeteciyi yaraladı.

Öte yandan PKK'nın gençlik kolu YDGH, Twitter hesabından, saldırıyı kendilerinin yapmadığını ve saldırının bir provokasyon olduğunu açıkladı.

Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerini alan saldırganlar polisin havaya ateş açması ile gazetecileri bırakırken, yaralı gazeteciler hastaneye kaldırıldı. DHA muhabiri Canan Altıntaş'ın durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Saldırı sırasında bir polis memurunun da yaralandığı öğrenildi. Şehitlik semtinde gerginliğin sürdüğü ve polisin silahlı saldırganları yakalamak için bölgeyi ablukaya aldığı belirtiliyor. 

322-002.jpg

Saldırıyı kınayan HDP'den sağduyu çağrısı

HDP Genel Merkezi tarafından ilgili, Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzalı bildiri yayınladı. HDP, saldırıyı kınadı ve sağduyu çağrısı yaptı.

İşte HDP'den yapılan açıklama:

"YENİ İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır’da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduk.

Saldırıyı açıkça kınıyor, lanetliyoruz. Katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, YENİ İHYA-DER camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz.

Aytaç Baran'a saldırının sorumluları bulunmalıdır. Yurttaşlarımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiçbir anlayışa prim verilmemelidir."

Bu konularda ilginizi çekebilir