Yeni nesil yazarkasada 200 milyon euroluk pazar oluşuyor

Seyyar POS cihazı kullanan işletmelere yazarkasa işlevli POS kullanım zorunluluğu getirilmesi 200 milyon euro tutarında yeni bir pazar oluşturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Maliye Bakanlığı’nın seyyar POS (point of sale-satış noktası) cihazı kullanan işletmelere getirdiği, aynı anda yazarkasa ve POS cihazı işlevi gören cihaz kullanım zorunluluğu 200 milyon euro tutarında yeni bir pazar oluşmasına yol açtı. Yeni nesil cihazlardan sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın onayladığı tipler kullanılabilecek. Başkanlık bugüne kadar 26 firmaya yeni nesil ödeme kaydedici cihaz yetki belgesi verdi. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bunlardan sadece bir tanesinin ürettiği model mevcut kriterleri karşılıyor. Bu kapsamda, MT Bilgi Teknolojileri, Vera Delta marka ürünüyle yazarkasalı seyyar POS pazarına ilk giren şirket oldu.

Tebliğlerle birlikte 1 Temmuz’dan itibaren seyyar POS cihazı kullanan işletmelerin yeni nesil cihazlara geçmesi gerekiyor. Ancak yetkili firma ile anlaşmış ve faturasını kestirmiş mükellefler 30 Eylül 2013 tarihine kadar bunları vergi dairesine kayıt ettirip kullanmaya başlayabilecekler.

Maliye Bakanlığı’nın özellikle seyyar POS cihazı kullanan işletmeler için zorunlu tuttuğu yeni nesil yazarkasalar 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren bu işyerleri ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler tarafından zorunlu olarak kullanılmaya başlanacak. Diğer mükellefler ise ellerindeki cihazları mali hafızaları yeterli olmak şartıyla 31 Aralık 2015 tarihine kadar kullanabilecekler.
1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, mali hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara ise yeni mali hafıza takılmayacak ve cihaz ilgili mevzuat uyarınca hurdaya ayrılacak. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle kanuni yükümlülüklerini yerine getirebilecek.

Maliye süreyi uzatmayı düşünmüyor
Bu zorunluluklar için daha önce 1 Ocak 2013 tarihini belirleyen Maliye Bakanlığı, gerek yazarkasa üreticilerinden gerekse mükelleflerden gelen talepler doğrultusunda, süreyi 1 Temmuz’a kadar uzatmıştı.

Ancak Bakanlık, ayrı bir tebliğle 1 Temmuz’dan itibaren bu cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin, faturalarını kestirip vergi dairesine kayıt ettirmeleri halinde, cihaz ellerine geçmemiş olsa bile 90 günü geçmemek kaydıyla mevcut yazarkasalarını kullanabilmelerine ilişkin düzenleme yaptı. Bu konudaki son tarih ise 30 Eylül 2013 olarak belirlendi. Kaynaklara göre, Maliye Bakanlığı bu konuda yeni bir süre uzatımı düşünmüyor.

31 Temmuz’dan itibaren yeni nesil pos cihazı kullanmak zorunda olan yani halen seyyar pos cihazı kullanan firmaların elinde 300 binin üzerinde cihaz olduğu belirtiliyor. MT Grup’un açıkladığı KDV hariç 590 euro tutarındaki satış fiyatına göre bu alanda toplam 200 milyon euro civarında bir pazar oluşuyor. 2015 yılından itibaren ise söz konusu pazar, sayıları 2 milyonu aşan toplam pos cihazını da ilgilendireceğinden büyüklük 1.2 milyar euro civarına yükselecek.


POS'lu yazarkasada 'sözleşmeli' rekabet

Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL -POS'lu yazarkasa uygulamasında, onay aşamasında olan pek çok yazarkasa 'araf'ta kaldı. Düzenleme kapsamında, sadece MT Grup'un ürettiği Vera Delta'nın bakanlıktan onay alması rekabet ortamının oluşmadığı tartışmalarını doğurdu. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı 20 Haziran'da yeni bir düzenlemeyle, "Cihazı 1 Temmuz'a kadar almak zorundasınız. Bakanlık onaylı olmasa da olur. Ancak 30 Eylül'e kadar kurduracağınız bu cihaz, 1 Ekim'den itibaren onaylı olmalı" dedi. Bu duyuru ile henüz onay almamış diğer ürünlerin de önü açıldı. 
Halen pek çok marka halen onay aşamasında. Ancak tüketiciler için 'onay garantisi' olmamasının, bu ürünlerin alımında bir çekince yaratabileceği yorumları yapılıyor. Bazı firmalar bunu aşabilmek için satış sırasında sözleşme yaparak, "Eğer onay alamazsak paranızı iade ederiz" diyor. Beko ise onay alan ikinci firma ancak hemen teslimat yapamıyor, yeni düzenlemenin sunduğu 3 aylık süre içinde teslimatı yapacağının garantisini veriyor.


2.2 milyon
Türkiye'deki toplam POS cihazı sayısı

350 bin 
Seyyar POS cihazı sayısı 


Murat Sancak: Esnaf istediği bankayla çalışabilecek

ANKARA - AA - POS'lu yazarkasa Vera Delta'nın üreticisi MT Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak, yeni sistemin ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Her alışverişin fişi istisnasız olarak kesileceğinden devlete 5 ila 10 milyar lira arası vergi geliri sağlanacak" dedi. Sancak, sistemin faydalarını şöyle sıraladı:
"Türkiye'de eskiden kural koyucular bankalardı. Geldiğimiz noktada ise artık cihazın sahibi mükellef olacak ve hangi banka ile isterse onunla çalışma imkanı bulacak. Tüketici ise bu süreç tamamlandığı vakit kredi kartı ile ödeme yapma konusunda hiçbir yerde sıkıntı yaşamayacak. POS ile yazar kasa birleşince her 1000 liralık kart harcamasından 20 liralık vergi geliri artışı sağlanacak. POS ile yazar kasa birleşince her bin liralık kart harcamasından 20 liralık vergi geliri artışı sağlanacak. Bunu Kayıt Dışı İle Mücadele Ekonomi Koordinasyon Kurulu belirtiyor. Ayrıca her alışverişin fişi istisnasız olarak kesileceğinden devlete 5 ila 10 milyar lira arası ek vergi geliri sağlanacak."
Sancak, söz konusu uygulamanın dünyada hiçbir benzerinin bulunmadığını kaydetti. Bir çok ülkenin cihaz ile ilgilendiğini ve kendileriyle temasa geçtiğini belirten Sancak, "Şu anda 4 Avrupa ülkesinden ve ayrıca Azerbaycan'dan ve Gürcistan'dan talep var ve bu anlamda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.