Yeni SPK taslağı mayıs sonu görüşe açılacak

Akgiray, Mayıs ayında yeni Sermaye Piyasası Kanunu taslağını görüşe açabileceklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Mayıs ayında yeni Sermaye Piyasası Kanunu taslağını görüşe açabileceklerini bildirdi.

Akgiray, Ak Portföy Yönetimi AŞ'nin katkılarıyla gerçekleşen "İstanbul Finans Merkezi Olurken Varlık Yönetimi Sektörünü Yeniden Yapılandırmak" konulu panelde yaptığı konuşmada, geçmişte faizlerin yüksek olduğunu, ancak şu andaki düşük faiz ortamında sabah 9-10 arasında 3 bankayı birbirine çarpıştırarak repoyla para kazanma döneminin kalmadığını ifade etti.

Sermaye piyasalarının gelişmesi gerektiğinin altını çizen Akgiray, "Büyüme potansiyeli çok net. Dolayısıyla varlık yönetim sektörünün çok hızlı büyümesi lazım. 50 milyar lirayı 5-6 yılda 10 misline çıkartabiliriz. Bu da marifet olmayacaktır" diye konuştu.

Halka arz seferberliği ve ardından yapılan yatırımcı seferberliğine değinen Akgiray, "Gidiyoruz sağa sola, konuşmalar yapıyoruz. Biraz şovmenlik, biraz tiyatroculuk, biraz pazarlamacılık yapıyoruz. Çok enteresan şekilde dönüş olmaya başladı. İMKB'nin içindeki hem firma sayısı hem değerleri artacak" dedi.

Soruları da yanıtlayan Akgiray, portföy yönetim şirketlerinin sayısının artmasının ne gibi riskler getireceği yönündeki soruyu, "Portföy yönetim şirketlerinin sayısının çok olması aslında toplam riski azaltan bir sonuç. SPK olarak şu görüşe hiçbir zaman katılmayız; 'az olsun ki denetlenmesi kolay olsun. ' Şirket sayısında belirli bir terbiye içinde sınırsız olmasında bizim için hiçbir sakınca yok" diye yanıtladı.

Bireysel portföy yönetim şirketi konusunu bile tartıştıklarını ifade eden Akgiray, "Bireysel portföy yönetim şirketi deyince, 10 kişiden 9'u 'aman çok tehlikeli, sakın o işe girmeyin. Adam toplar paraları kaçar' diyor. Kaçmayacak formülü koyarsan kaçmaz. Korkup da yapmamanın hiçbir anlamı yok. Dolayısıyla sınırları iyi çizdikten sonra niye olmasın?" yorumunu yaptı.

"Şirketlerin kendi fonlarını kurmaları mümkün olacak"

SPK Başkanı Akgiray, bir katılımcının, "Yatırım fonları ürünlerinin dünyadaki sahipleri portföy yönetim şirketleri. Türkiye'de portföy yönetim şirketlerinin kendi fonlarını kurmalarına izin verilmiyor" değerlendirmesi üzerine ise "O yakında mümkün olacak. O yönde bir yapı kurmaya çalışıyoruz" dedi.

Özel sermaye fonlarına dair bir soruya ise Akgiray, şu anda Meclis'in gündeminin yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nu hızlı şekilde tartışmaya uygun gibi göründüğünü belirterek, "Dolayısıyla Haziran seçiminden sonra, sonbaharda yeni bir Sermaye Piyasası Kanunu'nu Meclis'ten geçirebilirsek tüm bunların hepsi hallolacak gibi. Herhalde tahmin ediyorum Mayıs ayı gibi, Mayıs'ın 15'inden sonra taslağı görüşe açacağız" yanıtını verdi.

Katılım bankalarına ilişkin de Akgiray, bu alanda ayrı bir düzenlemeye gerek olmadığını düşündüğünü, faizsiz enstrümanların dünyada büyüyen bir pazar olduğunu söyledi.

Vedat Akgiray, "Bunun en güzel örneği hisse senedi işi. Süper bir iş. Borsa'ya gelsinler, fon alsınlar. Buyursunlar İMKB'ye, taş gibi duruyor" dedi.

Faizsiz enstrümanların gelişmesi için çalışmalar yapıldığını ve buna devam edileceğini kaydeden Akgiray, "Türkiye'de birtakım siyasi hassasiyetler yüzünden her şey yapılamamış. Bir grup enstrümanlara talep var, arz az. Türkiye, bu alanda bölgesinde biraz öncü olursa, yönetilecek çok büyük paraların da gelmesi mümkün. Körfez ve Ortadoğu bu konuda rakip. Türkiye'nin, burada büyük bir göreceli avantajı var. Biz SPK olarak hiçbir siyasi hesaba girmeden teknik olarak bir şeyler yaptık, yaparız da." şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir