Yeni teşvik sistemi ay sonuna kadar açıklanacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi üzerinde çok gizli ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyerek, "Kim nerede ne yazıyorsa hiç birine inanmayın. Bu ay sonuna kadar yeni teşvik sistemini açıklayacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Ekonomi Bakanı Zefar Çağlayan, yeni teşvik sistemi üzerinde çok gizli ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyerek, "Kim nerede ne yazıyorsa hiç birine inanmayın. Bu ay sonuna kadar yeni teşvik sistemini açıklayacağız" dedi.

TİM, 2011 yılı Aralık ayı ihracat rakamlarını Ankara'da açıkladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin yeni teşvik sistemiyle ilgili basında yer alan bazı haberlerin doğruluğunu sorması üzerine Bakan Çağlayan, "Teşvik konusunda kim nerede ne yazıyorsa hiç birine inanmayın. Üzerinde çok gizli ve yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Bu akşam Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) yeni teşvik sistemiyle ilgili bir sonum yapacaklarını kaydeden Bakan Çağlayan, 1.5 ay öne EKK'daki bakanlarla bir araya gelip yaptıkları çalışmaları aktardıklarını anlattı. 4-5 aydır sırf teşvik üzerinde, 1.5 yıldır ise teşvik yasasının temelini oluşturan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) üzerinde çalışma yaptıklarını söyleyen Bakan Çağlayan, "GİTES çalışmasıyla 6 sektörü inceledik. 6 sektörün hepsi dış ticaret açığı veren sektörler değil" dedi.

Çağlayan, bu ay sonuna kadar sistemi açıklayacaklarını ve sistem içerisinde yapılacak mevzuat değişiklikleri yapacaklarını kaydetti.

Deniz yoluyla Mersin-İskenderiye ve Ürdün sevkiyatları ay ortasında başlayacak

Alternatif geçişler üzerinde çalışıldığını aktaran Bakan Çağlayan, "Şimdi Mersin-İskenderiye (Mısır) Ro-Ro seferlerinin tüm altyapısını hazırladık. Zannediyorum bu ayın ortasına doğru artık deniz yoluyla Mersin-İskenderiye ve Ürdün sevkiyatlarımız başlayacak. Suriye üzerinden yaptığımız transit ticarette iki önemli ülke biri Suudi Arabistan ve diğeri Ürdün'dü.

Habur kapısından sevkiyat yapılması için gerek Irak, gerek Ürdün makamlarıyla arkadaşlarımız yerinde temaslarını toplantılarını yaptılar. Ben de Suudi Arabistan'a yaptığım son seyahatte sadece hac döneminde kullanılan Arar kapısının, hac mevsimi dışında bizim sevkiyatımıza açılmasını da talep ettim. Bütün kanallarımız açıktır. Çok olmayacak ama navlunlarda bazı ekstra harcamalar söz konusu olursa biz de bakanlık olarak ihracatçımızı, nakliyecimizi bu konuda yalnız bırakmayacağız" diye konuştu.

Merkez bankası gerek gördüğü yerlerde müdahalesini yapacaktır

Merkez Bankasının dövize müdahalelerinin sorulması üzerine Bakan Çağlayan, yüksek kurun ihracatçının direkt talep ettiği bir şey olmadığını vurgulayarak, "İhracatçılar bunu defalarca dile getirdiler. İhracatçı öngörülebilir kendisini maliyetlerden arkada bırakmayacak bir kur ister, yüksek kurunda ihracatı artırdığı bugüne kadar görülmemiştir" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın regülatörlük görevi sürdürdüğünü belirten Çağlayan, "Elindeki döviz miktarına göre hükümet tarafından konulmuş olan serbest dalgalı kur rejimi çerçevesinde kura gerek gördüğü yerlerde müdahale yapacaktır. Dışarıdaki gelişmelerden dolayı ortaya çıkan gelişmeler bugün döviz fiyatlarında etkili oluyor. Ama Türkiye bugün eski durumunda olmadığı için çok spekülatif hareketlenmeler olmuyor" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir