Yeni yasama yılı, 1 Ekim'de başlıyor
TBMM'nin 23. Dönem 4. Yasama Yılı, Cumhurbaşkanı Gül'ün yapacağı açış konuşmasıyla başlayacak
ANKARA - TBMM'nin 23. Dönem 4. Yasama Yılı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapacağı açış konuşmasıyla 1 Ekim Perşembe günü başlayacak.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başkanlık Divanı üyeleri, grup başkanvekilleri ve milletvekillerinden oluşan heyetle, yasama yılının başlaması nedeniyle 1 Ekim Çarşamba günü saat 14.00'te Meclis yerleşkesindeki Atatürk Anıtına çelenk koyacak, saygı duruşunda bulunacak ve ardından İstiklal Marşı okunacak.
Genel Kurul, Şahin'in başkanlığında saat 15.00'te özel gündemle toplanacak. Şahin'in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yasama yılının açış konuşmasını yapacak.
Genel Kurulda, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından başka konular görüşülmeyecek.
TBMM Başkanı Şahin, yasama yılının açılışı dolayısıyla akşam da bir kokteyl verecek.
"Yasama yılında TBMM'yi yoğun bir gündem bekliyor"
1 Ekimde başlayacak yeni yasama yılında TBMM'yi yoğun bir gündem bekliyor.
Yoğun olarak tartışılan konular Ekim ayı başında TBMM gündemine gelecek. Bunların başında yer alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın koordinatörlüğünde yürütülen "demokratik açılım" konusu, genel görüşme şeklinde Genel Kurulda ele alınacak. İktidar ve muhalefet sözcüleri konu ile ilgili görüşlerini Genel Kurulda ortaya koyacaklar.
Ekim ayı başında gündeme gelecek diğer bir önemli konuyu da "Türkiye-Ermenistan Protokolü" oluşturacak. Parafe edilen ve önümüzdeki günlerde imzalanması beklenen protokol, her iki ülke parlamentolarında kabul edilmesi şartını da içeriyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dün akşam katıldığı bir televizyon programında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşme yaptığını anımsatarak, Davutoğlu'na atfen "protokolün Ekim ayının başında TBMM gündemine geleceğini" söylemişti. TBMM Dışişleri Komisyonu'nda ele alınacak protokol daha sonra Genel Kurulda görüşülecek.
TBMM'nin açıldıktan hemen sonraki önemli bir gündem maddesini de Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) sınır ötesi operasyon izin veren tezkere oluşturuyor. Başbakan Erdoğan, 17 Ekimde süresi dolacak tezkerenin uzatılmasının ilk Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini ve ardından TBMM'ye gönderileceğini açıklamıştı. Tezkere, 17 Ekimden önce Genel Kurulda oylanacak.
CHP'nin İstanbul'da yaşanan sel felaketi ile ilgili genel görüşme istemi de TBMM'nin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Geçen yasama yılından kalan çok sayıda kanun tasarısı ve teklifi de TBMM'de görüşülme sırasını bekliyor. 190 tasarı komisyonlarda, 82 tasarı ise Genel Kurul gündeminde bulunuyor. 190 kanun tasarısının 117'si Dışişleri, 22'si Plan ve Bütçe, 15'i Adalet, 9'u Sanayi, 7'si Milli Eğitim, 6'sı Anayasa, 5'i İçişleri, 5'i Sağlık, 2'si Milli Savunma biri Tarım, biri de Bayındırlık komisyonunda bulunuyor.
Kanun tekliflerinden 344'ü komisyon, 16'sı ise genel kurul gündeminde yer alıyor.
Geçen yasama yılında kurulan Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin helikopter kazası sonucu ölümüyle ilgili oluşturulan komisyon yeni yasama yılında da çalışmalarını sürdürecek.