Yerel seçim hazırlığı tüm hızıyla sürüyor

Mart ayında yapılacak yerel seçimlere odaklanan partilerden AK Parti belediye başkan adaylarını açıklamaya başlayacak. CHP 25 belediye başkan adayını açıkladı, gözler büyükşehirlerde. MHP 5 büyükşehir adayını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere odaklanan siyasi partilerden AK Parti’nin bu haftadan itibaren bazı illerin belediye başkan adaylarını açıklaması bekleniyor.

CHP 252 belediye başkan adayını belirlerken, İYİ Parti ile ittifak konusunda teknik düzeydeki çalışmalara başladı. MHP’de 5 büyükşehir belediye başkan adayı belli oldu.

Adaylık başvurularının 16 Kasım Cuma günü sona erdiği AK Parti’de, önceki gün de temayül yoklaması yapılarak tüm illerle ilgili çalışmaların ilk aşaması tamamlandı. e-temayül yoklamasının ardından iller düzeyinde ikinci bir çalışmanın da hızla tamamlanması bekleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, bazı illerin belediye başkan adaylarının bu hafta içinde açıklanabileceğini belirtti. AK Parti’nin büyükşehirlerde ilçelerde ve illerde kadın adaylar gösterilebileceği dile getiriliyor. AK Parti’de 3 dönem kuralına takılan 92 isim bulunuyor. Bunlardan biri büyük şehir, biri il, 63’ü ilçe, 27’si de belde belediye başkanı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da 3 dönem kuralına takılanlardan. İlk kez gerçekleştirdiği e-temayül yoklaması ile 145 bin teşkilat mensubunun görüşlerini alan AK Parti’ye 5-16 Kasım tarihleri arasında toplam 7 bin 180 kişi belediye başkanı aday adaylığı başvurusunda bulundu. İl genel ve belediye meclisi üyelikleri için başvurular 3 Aralık 2018 Pazartesi saat 19.00’a kadar sürecek.

CHP’de 252 aday netleşti

CHP, Parti Meclisinde adaylığı kesinleşen 147 ismi açıkladı. Geçtiğimiz ay da 105 belediye başkan adayı açıklayan CHP’de adaylığı netleşen belediye başkan sayısı 252. CHP bu ay yeniden PM'yi toplayarak adayları açıklamaya devam edecek. CHP geçtiğimiz hafta İYİ Parti ile ittifak çalışmalarına da başladı. 2 hafta sürmesi beklenen ve seçmenden gelecek tepkiler de dikkate alınarak son şekli verilecek çalışma daha sonra liderlere sunulacak. Ankara’da ortak bir isim üzerinde uzlaşılması beklenirken ittifak yapılacak iller arasında Adana, Antalya, Balıkesir, Mersin, Uşak sayılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu da ziyaret etmesi bekleniyor. Adayların belirlenmesinde eğilim yoklaması kararı alan CHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu yönteme başvurması beklenmiyor.

MHP proje talep ediyor

MHP’de 15 Kasım’da başlayan belediye başkan aday adaylığı başvuruları 15 Aralık’ta sona erecek. 23-25 Kasım’da Antalya’da mevcut belediye başkanlarının katılımıyla kamp gerçekleştirilecek. Kampın ardından genel merkez düzeyinde sahaya inilmesi planlanıyor. MHP, 5 büyükşehir, 4 il ve iki ilçe belediye başkanını açıkladı. MHP aday olmak isteyenlerden proje talep ediyor. İYİ Parti’de aday adaylığı için resmi başvurular 1 Aralık’ta alınmaya başlanacak. Aday adayları belirlenirken öncelikle teşkilatın görüşünü göz önünde bulunduracak parti, Genel İdare Kurulunun kararı kapsamında merkez yoklaması ve teşkilatlarda temayül yoklaması yapacak. İYİ Parti büyükşehir ve il belediye başkan aday adaylığı başvuruları genel merkeze, ilçe belediye başkan aday adaylığı başvuruları il başkanlıklarına yapılacak. Başvurular 15 Aralık tarihine kadar sürecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir