Yerleşik tiyatroya doğru

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

[email protected]

Bir önceki yazımızda, "Kalkınma uğraşı veren kentler için yeni ufuklar açabilmenin yolu, kültür ve sanattan geçiyor" demiş, Kayseri'nin, adını sanatsal ve kültürel içerikli kalkınma modelini benimsemiş kentler arasına yazdırması gerektiğinden söz ederek, "Bu kentin niye tiyatrosu yok?" diye sormuştuk.

Yanıt gecikmedi. Sevinç verici haber, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Kayseri'nin kırk yıllık tiyatro özlemi yakında sona eriyor. Biline ki, artık bu kentin de yerleşik bir tiyatrosu olacak. Tıpkı, tiyatro özlemini çoktan mutlu sonla noktalamış öteki bazı Anadolu kentlerinde olduğu gibi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün 21 ilde 45 yerleşik sahnesi var. Bu sahneler şu sıralar 8'i yeni, toplam 95 değişik oyunla perdelerini açmaya hazırlanıyor. Ay sonuna kadar galası yapılacak yeni oyunlar Islık Sever Max (Trabzon), Eşeğin Gölgesi (Antalya), Kırmızı Şemsiye (İstanbul), Herkes mi Hırsız? (Erzurum), İbiş'in Rüyası (Konya), Kedi Göz Danışmanı (İzmir), Karımla Evleniyorum - Nikah Kağıdı (Adana) Tek Kişilik Yaşam (Bursa) sergileniyor.

Bakanlık, Devlet Tiyatroları'nın 60'ıncı kuruluş yılı nedeniyle sahne sayısını 60'a çıkarmak niyetinde. Yerleşik 44 sahneye birkaç gün önce Denizli eklendi. Şimdi sırada, Ordu, Manisa, Van ve Kayseri var. Ertuğrul Günay, "Göreve geldiğimizde Devlet Tiyatroları'nda 33 sahne vardı. Bu sayı 45'e yükseldi. Yeni yılda sahne sayısı 60 olacak" diyor ve ekliyor. "Denizli'yi geçenlerde açtık. Kayseri Devlet Tiyatrosu'nun eli kulağında. Kayseri'yi diğerleri izleyecek…"

Kayseri ne yazık ki, kültürel ve sanatsal içerikli etkinliklerden yoksun bir kent. Ne dişe dokunur bir müzesi, ne sanat galerisi, ne de konser salonu var doğru dürüst. Dahası; tiyatrosu yok bu kentin. Hem de uzun yıllar kavgası verildiği halde. Sinema iken, 1970'li yılların başında tiyatroya dönüştürülmüş bir yapı var İstasyon Caddesi'nde. Mülkiyeti Hazine'ye, kullanım hakkı ise belediye ait bu yapının. Konu o yıllarda Kültür Bakanlığı'na götürülür. "Sahnesi mükemmel salonu iç açıcı, tiyatro için ideal bir yapı var elimizde. Biz tiyatro istiyoruz" denilerek soruna devletin el atması istenir. Bakanlık bu masum isteğe olumlu bakar. Öteki bazı kentlerde olduğu gibi, Devlet Tiyatrosu çatısı altında, Kayseri'de de bir bölge tiyatrosu kurulmasına karar verir. Verir vermesine de sonra ne olur bilir misiniz? Engin sanat anlayışı (!) önünde şapka çıkarılması gereken zamanın belediyesi, "Kullanım hakkı bana ait" diyerek bu hakkın bakanlığa devri isteğine karşı çıkar. Ve tabii olan olur,  Kayseri bunca yıl, tiyatro yüzüne hasret kalmaktan kurtulamaz.

Kırk yıldan beri "Belediye Şehir Tiyatrosu" yazısı vardır o binanın kapısında. Adı 'tiyatro'dur, ama ne hikmettir bilinmez, perdeleri hep kapalı kalmaya mahkumdur. Oldum olası amaç dışı işlerde kullanılmış, hal böyle olunca da, bu kent uzun yıllar tiyatro özlemi ile yanmaktan kurtulamamıştır.

Evet; müjdeyi sayın Günay telefonla haber verdi. Her sanatsever gibi kendisine bizim de şükran borcumuz var. Umarım fazla gecikmez tiyatromuz.