Yerli oto göründüğü kadar kolay değil

Mustafa Koç, yerli otomotiv için ortaklarıyla görüşme halinde olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yerli otomobille ilgili "Ortağımızla görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Koç, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı öncesinde gazetecilerin yerli otomobille ilgili sorularını yanıtladı.

Yerli otomobille ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu konuda Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e bir rapor sunduğunu hatırlatan Koç, "Ortağımızla görüşmeler yapıyoruz. Konu henüz daha çok ham..." dedi.

Koç, yerli otomobilin maliyetine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Bu, yerli otodan ne kastettiğinize bağlı. Bunu ne şekilde irdelediğinize bağlı. Bugün hiçkimse yüzde 100 bir otomobili kendi ülkesinde yerli olarak üretmiyor. Bazı aksamlar ortak olarak kullanılıyor. Şanzıman olsun, motor olsun... Dolayısıyla bu tip avantajlardan da faydalanmak lazım. O bakımdan biz de üzerimize düşen her şeyi yapmaya çalışacağız. Herhalde bu bir konsorsiyum şeklinde olacak ama herhangi birşey söylemek için daha çok erken. Erken, çünkü bu kolay birşey değil. İki; bunun tarifini iyi yapmak lazım. Bunun satış sonrası servisi var, satış ağı var... Ondan sonra maliyeti dediğiniz gibi belirli bir ölçüde tutturamazsanız, çok yüksek maliyetler geliyor. Biz bunun içindeyiz. Hepsini biliyoruz. Tabii herkesin arzusu böyle bir şey yapılabiliyor olması ama göründüğü kadar kolay bir iş değil. Onu anlatmaya çalışıyorum."

Bakan'ın bildiği birşey vardır

Koç, bir gazetecinin, "Bakan Ergün, raporda yer alan maliyeti yüksek buldu. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir" şeklindeki sorusuna ise "Sayın Bakan öyle söylediyse herhalde bildiği birşey vardır. Ama kendisiyle yakın temas halindeyiz. Rakamları kendisiyle OSD olarak paylaştık. Çalışmalar devam ediyor" yanıtını verdi.

Böyle birşeyin kamu desteği olmadan yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine de Koç, "O şekilde yapılması mümkün olmaz. Yani devletin belirli bir şeyi olması lazım. Onların hepsi bu bağlamda irdeleniyor" dedi.

Fevkalade belirsiz bir dönemden geçiyoruz

Dolardaki yükselişin hatırlatılması üzerine Koç, şunları söyledi:

"Bir gün çıkıyor, bir gün iniyor. Ne olacağı belli değil. Fevkalade belirsiz bir dönemden geçiyoruz. Bunun dışında etrafınıza baktığınızda Türkiye fevkalade iyi bir durumda ve bunu de bu şekilde götürmemiz lazım. Ama bana 'dolar yarın kaç lira olacak' derseniz, bunu söylemem çok zor olur."

Koç, yerli otomobille ilgili soru üzerine de burada kullanılan motor, yürüyen aksam gibi sistemlerin ortak markalar tarafından kullanıldığını ifade etti.

Herkes yerli otomobil yapmak ister

"Tabii ki herkes yerli otomobil yapmak ister" diyen Koç, şöyle devam etti:

"Yerli otomobilin tarifini yapmak lazım. Bunun mühim olan ekonomisi... OSD Sayın Bakanımıza rakamları arz etti. Bunun üzerine çalışmalar yapılıyor. Sonunda bütün resim ortaya çıkınca oturup hükümetle birlikte bunun kararı verilecektir diye düşünüyorum."

İç pazarda potansiyel olduğunu ifade eden Koç, "Burada ölçek çok önemli. Bugün bir modelden ancak 30 bin tane üretebiliyorsunuz, satabiliyorsunuz pazarda. Dünyadaki bütün mevcut markalar da burada. Dolasıyla zor bir pazar" değerlendirmesini yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir