Yerli otomobil üretenin heykelini dikerler

Bakan Ergün, Türk markası yerli otomobil üretimini gerçekleştirecek girişimciye karşı toplumda sempati oluşacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk markası yerli otomobil üretimini gerçekleştirecek girişimciye karşı toplumda büyük bir sevgi ve sempati oluşacağını belirterek, "Bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker" dedi.

Ergün, Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda, otomotiv sektörüne ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Ergün, Türkiye'nin yerli otomobil üretme kapasitesinin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de bazı otomobillerin yüzde 80'e varan yerlilik oranlarıyla üretildiğini, bunun yüzde 100'de olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin aslında otomotivi A'dan Z'ye yapabilecek güce imkan ve kabiliyete sahip olduğunu ifade eden Ergün, "Böyle bir problemimiz yok. Birisinin yeni bir marka, tasarım dizayn oluşturma ve bu topraklara ait, bu ülkeye bu millete ait bir markayı, dizaynı, tasarımı üretim bandına sokmak, iç pazara ve dış pazara açma cesaretini göstermesi lazım" diye konuştu.

Ergün, Türk otomotiv sektörünün yerli otomobil üretimi için gerekli olan sermaye birikimi, girişimci, teknik eleman, teknoloji ve yan sanayine sahip olduğunu vurguladı.

"Biz avantajlıyız, iyi pazarlar içindeyiz"

Bakan Ergün, geçen yıl Türkiye'de 510 bin otomobil satıldığını, hafif ticarilerin de eklenmesi durumunda otomobil satışlarına 700 bin denilebileceğini belirterek, önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamın 1 milyona ulaşacağını söyledi.

Türkiye'nin iç pazarının, bu ülkede üretilecek yeni bir otomobil markasına çok müsait olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

"Bu ülkede 1 milyonluk bir pazar ortaya çıkıyor. Ben eminim ki bu pazardan, rekabetçi iyi bir tasarım, iyi bir dizaynla rekabetçi bir fiyatla ilk çıkışta bu otomobil yüzde 20 pay alır. Böyle bir arzunun toplumda var olduğunu görüyoruz. Bu arzu karşılanmalı. Müteşebbisimiz için aslında her türlü zemin bana göre müsait. Bunun markalaşması da daha kolay. Biz Çin'e göre, Hindistan'a göre bir otomobili markalaştırma konusunda daha avantajlıyız çünkü iyi pazarların içindeyiz. Biz bir aracı Avrupa pazarlarına sadece Avrupa'daki vatandaşlarımız vasıtasıyla bile ilk etapta sokma imkanına sahibiz, yakın komşu pazarlara bu araçları sokma imkanına sahibiz."

Son yıllarda Türkiye'nin ürünlerine de çok büyük ilgi olduğuna işaret eden Ergün, şöyle devam etti:

"Bugün yerli bir otomobili yapan insanlara karşı, girişimcilere karşı toplumda da büyük bir sevgi ve sempati olacağını görmemiz lazım. İsterse birisi tek başına yapsın isterse yan yana gelsinler, isterse yabancı ortakla yapsınlar. Ama bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker. Böyle bir arzu var. Bir otomobilin dünya pazarlarında dolaşması, bir marka olarak dolaşması, millete de ayrıca gurur veren bir hadisedir. Yani bu gururu yaşamanın zamanı geldi aslında. Fırsatlar var her şey müsait."

Toyota ve Hyundai, üretim sayısını artıracak

Türkiye'de birçok otomobil firmasının yatırımı bulunduğunu hatırlatan Ergün, önümüzdeki dönemde Toyota'nın, Hyundai'nin Türkiye'deki üretimini artırma planları olduğunu bildirdi. Bugün itibariyle Türkiye'de 100 bin civarında araç üreten Toyota ve Hyundai'nin bu sayıyı 250 bine çıkarmayı planladıklarını belirten Ergün, şöyle devam etti:

"Bu istikamette bir yatırım planları var. Ford Gölcük'teki tesislerine 650 milyon dolarlık yeni bir yatırımla ilave bir üretim planlaması içerisinde. O da kapasitesini artırmayı planlıyor. Ayrıca Ford'un yeni segmentlerde, başka ürünlerde de yatırım planladıklarını biliyoruz. Onlar da yakın bir gelecekte netleşecek. Renault'un da çalışmaları var. Yani Türkiye'de otomotiv yatırımı yapmak isteyen, yeni ürünler üretmek isteyen mevcut markalar da var. Türkiye, otomobil üretiminde önemli merkezlerden bir tanesi haline geliyor."

Elektrikli araçların vergilendirilmesi yarın görüşülecek

"Elektrik motorlu otomobillerdeki vergi düzenlemeleri yıl sonuna kadar biter mi?" sorusu üzerine de Ergün, yarın sabah Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun toplanacağını, burada tarımsal destekler ve elektrikli araçların vergilendirilmesi konularının ele alınacağını bildirdi.

Elektrikli araçların vergilendirilmesi konusunun bu yıl içinde tamamlanacağını anlatan Ergün, "Zaten temmuz, ağustos gibi özellikle Renault Fluence seri üretime başlamış olacak. Bizim sözümüz var, kamu olarak ilk alanlardan birisi biz olacağız. Teşvik olarak ilk alanlardan biri biz olacağız. Mevzuatımızı o zamana kadar bitirmek istiyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir