Yerli uçak motoruna doğru!

31'i TEI'den, kalanı General Electric'ten 115 mühendis Türkiye Teknoloji Merkezi'nde toplandı. Sayı 240'a çıkacak. Bu merkezin asıl hedefi bir mega projede tamamen yerli uçak motoru üretmek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Dünyada her iki saniyede bir GE motorlu bir uçak havalanıyor. Bu motorların hepsinde Eskişehir'deki TEI'de üretilmiş bir parça var. İşte bu nedenle TEI, önemli uçak projelerinde yer alarak motor tasarımı konusunda kabiliyetler edinmiş durumda. GE ise zaten uçak motoru üretiyor. Bu iki kurumdan katılan 115 mühendis Türkiye Teknoloji Merkezi'nde (TTM) toplanmış durumda.

Sayı giderek artacak ve 240'a çıkacak. Merkezde şimdiden GE'nin ürettiği bütün uçak motorlarına tasarım ve servis desteği veriliyor. Ancak asıl hedef "Türk havacılıksanayiinde geliştirme ve Ar-Ge'de mihenk taşı oluşturacak" bir gelişmeye imza atmak.

GETürkiye CEO'su Kürşat Özkan, bu hedefi şöyle ifade ediyor: "Yeni bir motorun tasarımında baş oyuncu olmak. Diyelim Türkiye'nin insansız hava aracı projesine motor gerekiyorsa, bunu yapabilmek." TTM'deki görüntü çok çarpıcı. Ciddi kapasitede bir malzeme laboratuarı, ofis katlarında her biri ayrı bir konuda çalışan mühendis takımları... Ekranlarda uçak motoru parçaları, kanat çizimleri, ölçümler, testi yapılan malzemeler... Ekip genç. Bir mühendis, "GE'nin bütün uçak motorlarına ve robotik teknolojilere destek veriyoruz" diyor. Bir başkası F136 motorunda, bir diğeri helikopter ve küçük uçak motorları üzerinde çalıştığını anlatıyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir