Yeşil kartlılar, Ocak'ta SGK'ya devredilecek

Yeşil kartlılar, 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecek. Süre sonunda gelir testi yaptıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - SGK Başkanı Fatih Acar, "Yeşil kartlılar, Ocak'ta SGK'ya devredilecek. Yeşil kartlılar, 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecek" dedi.

SGK Başkanlığında, Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı sınavında başarılı olan adayların atama tercihlerinin alındığı bir tören düzenlendi.

Acar, törende yaptığı konuşmada,

SGK Başkanı Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9,1 milyon yeşil kartlının genel sağlık sigortalısı olarak SGK'nın bünyesine katılacağını söyledi. 5510 sayılı Kanun'un norm ve standart birliğinin sağlanmasını amaçladığını anlatan Acar, yasayla ayrıca nüfusun tamamının genel sağlık sigortası uygulamasına geçirilmesinin hedeflendiğine işaret etti.

Gelir testi şart

Acar, şöyle devam etti:

"Vize süreleri dolduğu zaman daha önce il ve ilçe idare kurullarına gidiyorlardı. şimdi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidecekler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, gelir testini yapacak. Gelir testi, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle yapılacak. 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin yeşil kart alma hakkını elde edip etmediği anlaşılacak. Nüfustan, TÜİK'ten, SGK'dan online ile bilgiler alınacak, tapu kayıtlarına bakılacak. Bu sorgulamalar 3'er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacak. Bu sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen kişiler, primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler.

Hane halkı kavramı çok önemli. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4'e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3'te birinden azsa devlet primi ödeyecek ve bu kişiler sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecekler.

Gelir testi sorgulaması sonucunda 4 kategori var. Asgari ücretin üçte birinden yani 279 TL'den az geliri olanların primini devlet ödeyecek. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 33 TL, geliri asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar 100 TL, geliri asgari ücretin iki katının üzerinde olanlar da 200 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Yani herkes genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olacak."

1.7 milyon kişi sistem dışında

Türkiye'de SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve yeşil kart uygulaması kapsamında olmayan 1 milyon 700 bin kişi bulunduğuna dikkat çeken Fatih Acar, bu kişilerin 1 Ocak'tan itibaren sisteme tescil işlemini yaptırmak zorunda olduklarını, aksi halde asgari ücretin iki katından fazla gelirleri olduğunun kabul edileceğini ve buna göre prim ödeme zorunluluğu geleceğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir