Yeterli üretim olursa dünya pazarına açılacak

GTB Başkanı Tiryakioğlu, "Antep fıstığını kayıt altına alarak dünya pazarına sunmayı amaçlıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığını kayıt altına alarak dünya pazarına sunmayı amaçladıklarını söyledi. Tiryakioğlu,  Antep fıstığıyla ilgili başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarla ciddi çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. 

Fıstığın kayıt altına alınmasının önemine değinen Tiryakioğlu, "Bu işin tanıtımı ve sektörün sorunlarına el atmanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Konuyla ilgili Ankara'da toplantı yaptık. Buradan çıkan sonuçlarla illerde çalıştaylar yapılmaya başladı. İnşallah bu konuda önümüzdeki süreçte ortaya bir çalışma modeli çıkacaktır" dedi.

İhracat için henüz yeterli üretim yok

Rekolte düşüklüğü nedeniyle ürünün sadece Türkiye'ye yettiğine dikkati çeken Tiryakioğlu, ihracat için yeterli üretimin olmadığını dile getirdi. Son yıllarda fıstık tüketiminin arttığını vurgulayan Tiryakioğlu, lezzetiyle diğerlerinden ayırt edilen bu ürünün tanıtımına yönelik girişim başlattıklarını kaydetti.

Ürünü daha iyi tanıtmak ve geliştirmek için üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını aktaran Tiryakioğlu, "Bunun için çiftçinin kayıt altına alınması gerekiyor. Dolayısıyla Antep fıstığını kayıt altına alarak dünya pazarına sunmayı amaçlıyoruz. Çünkü önümüzde geleneksel pazardan, sanayi ürününe dönüşen bir ortam var. Bu ortamı en iyi şekilde değerlendireceğimize olan inancımız tam."

Rekolte artacak 

Antep fıstığı rekoltesinin 100 ila 120 bin ton arasında değiştiğini belirten Tiryakioğlu, yeni dikilen ağaçlarla bu rakamın 400 bin tona ulaşabileceğini söyledi.

Avrupa ve Ortadoğu'daki endüstriyel firmaların Antep fıstığını tercih ettiğini belirten Tiryakioğlu, sektörün sorunlarının yakından takip ettiklerini, spekülatörlerin, Antep fıstığı ticaretine zarar verdiğini öne sürdü.

Tiryakioğlu, fıstıkta bu yıl 130 bin ton civarında rekolte beklediklerini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir