Yılbaşı gecesi sağlığınızdan olmayın
EDİRNE - Trakya Üniversitesi (TÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yeni yıla sağlıklı ve mutlu girmenin bireylerin elinde olduğunu belirterek, "Bugün farklı deneyimlerin yaşanacağı ilk gece olarak değil de sağlıklı bir yaşamın başlangıcı sayılmalıdır" dedi.
Yorulmaz, yılbaşı gecesinde bireylerin sağlığına dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, kalp, şeker, böbrek, karaciğer, tansiyon sorunu olan hastalarda yanlış beslenme, fazla hareket, alkol ve sigarayla birlikte felç görülebileceğini kaydetti.
"Yeni yıla sağlıklı ve mutlu girmek elimizdedir" diyen Yorulmaz, "Bugün farklı deneyimlerin yaşanacağı ilk gece olarak değil de sağlıklı bir yaşamın başlangıcı sayılmalıdır. Yılbaşı gecelerinde geç vakitlere, hatta bazen sabaha kadar uykusuz kalmak, bütün gece bir şeyler atıştırmak, alkol almak ve akabinde araç kullanmak, yaralanma hatta ölümlere yol açan sağlık sorunlarına neden olabilir. Yılbaşı, sizin için sağlıklı bir yaşamın başlangıcı olsun" şeklinde konuştu.
Yorulmaz, yılbaşı gecesinde kullanılan havai fişek gibi yanıcı, kıvılcım çıkaran ya da patlayıcı maddelerin yaralanmalara ve ölümcül sorunlara yol açabildiğini kaydederek, gençlerin eğlencenin dozunu kaçırıp kendilerine veya başkasına zarar vermelerini önlemek amacıyla anne babaların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Ailelerin de yılbaşı gecesinde eğlenirken dikkatli olması gerektiğine işaret eden Yorulmaz, "Yılbaşı gecesi giyilen giysilerin oyun, dans gibi hareketli bir gece için rahat olması gerekir. Gece bittiğinde mutlaka güzel bir banyo yapılmalı, böylece dinlendirici bir uyku mümkün olabilecektir" diye konuştu.
Yılbaşı gecesi yemek önerisi
Yılbaşı gecesi fazla yemek yeneceği düşüncesiyle gündüz aç kalmanın en büyük yanlışlardan biri olduğunu dile getiren Yorulmaz, "Öncelikle çorba ya da salatayla hafif bir atıştırma, sofrada ölçülü yemek yemeyi beraberinde getirecektir. Yemekler yavaş yenmeli, lokmalar iyi çiğnenmelidir. Mümkün olduğu kadar mevsim sebzeleriyle yapılan yemekler, zeytinyağlılar ve salatalar tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı. Yılbaşı gecesi beyaz et ya da hindi etinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz, şu önerilerde bulundu:
"Kesilmiş hazır hindi eti yerine, yapılabiliyorsa tazeliğinden emin olmak için canlı hindi satın alınıp kestirilerek pişirilmelidir. Sucuk, salam ve sosis gibi besinlere mümkün olduğunca yer verilmemelidir. Yemeklerin tuzlu olmamasına da özen gösterilmelidir. Tatlı yerine meyve ya da taze sıkılmış ve şeker eklenmemiş meyve suyu en iyi seçenektir. Dışarıda eğleniliyorsa açık büfe biçiminde beslenme yapılabilen yerlerde kontrolü kaçırmamak çok daha büyük önem taşımaktadır.
Mide aşırı doldurulduktan sonra hareketli danslar, oyunlar ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Ortamın gürültülü, çok kalabalık olması içerideki havanın kısa zamanda kirlenmesine, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara, bu mevsimde sık görülen nezle grip gibi hastalıkların ortamı paylaşan herkese bulaşmasına neden olacaktır."