Yıldırım: AB samimiyet testinden geçmeli

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, AB'nin Gümrük Birliği Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AB'nin Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "AB, önce samimiyet testinden geçmelidir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Sektöründe Serbestleşme, Rekabet ve Rekabet Hukuku Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ulaştırma alanında son 9 yılda serbestleşme adına çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini, özellikle havacılık sektöründe 2003'te 8,5 milyon olan hava yolcusu sayısının 52 milyona ulaştığını, 24 havalimanı sayısının 47'ye, firma sayısının da 7'ye yükseldiğini hatırlattı.

Türkiye'nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları'nın da bu süreçte kendini yenilediğini ve THY'nin yolcu sayısının yıllık 30 milyona ulaştığını kaydeden Yıldırım, "Tekel hakkı olan THY de bu kararımızdan sonra ciddi rahatsız oldu. 'Bayrak taşıyıcı şirketimiz batırılmak isteniyor. Bu bakan karar verdi bizi batıracak' dendi. Bayrak taşıyıcımızın sektördeki payı yüzde 50'ye inmiş, taşıdığı yolcu sayısı 30 milyona ulaşmış. Kaybeden yok, firmalar kazanıyor. Vatandaş hayli hayli kazanıyor" dedi.

Havacılıktaki serbestleşmeyle istihdamın arttığını, sektörde doğrudan çalışan sayısının 48 binden 110 bine çıktığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasaya yeni oyuncular, işletmeler giriyor. İstihdam artıyor. Yenilikçi uygulama, üretim ve yeni ürünler ortaya çıkıyor. Ülkemizin uluslararası rekabet gücü artıyor. Sektörün daha canlı, daha dinamik olması sağlanmış oldu."

Türkiye'de en fazla kullanılan ulaşım türü olan karayollarının da dünyada ve Türkiye'de serbestleşen ilk alanlardan biri olduğunu bildiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de bu alanda yaşanan serbesti ile birlikte yaşanan kaosun ise karayolları taşımacılığına yönelik kanunla düzenlendiğini hatırlattı.

Yıldırım, demiryolları ve posta alanlarını serbestleştirmek istediklerinin, postada fiili durumda serbestleşme sağlandığını, demiryollarında ise hala altyapı eksikliklerinin, devlet tekelinin devam ettiğini belirtti.

"AB samimiyet testinden geçmeli"

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yarım asra yaklaştığını, ancak Gümrük Birliği'nde verilen taahhütlerin halen yerine getirilmediğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"AB'den beklentimiz 1996 Gümrük Birliği'nin gerektirdiği taahhütleri daha fazla geciktirmeden uygulamasıdır. AB, önce samimiyet testinden geçmelidir. Verdiğiniz sözlerine yerine getirin, ondan sonra adımlarımızı atalım. Biz nasıl emin olacağız AB'ye bütün eşit haklarıyla ortak olacağımıza. Bunun ispatı Gümrük Birliği vecibelerinin yerine getirilmesidir. Türk milleti bunu bekliyor."

Gümrük Birliği taahhütlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle Türkiye'den giden taşıma filolarının uluslararası geçiş bölgesinde haksızlığa ve keyfi uygulamalara maruz kaldığını dile getiren Yıldırım, "Bunlar masum şeyler değil. Arka planında Türkiye'nin gelişen, büyüyen kaliteli taşımacılık filosunun bir şekilde frenlenmesi, piyasada etkinliğinin azaltılması amaçlanıyor. Adil, dürüst olmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir