Yıldırım: Çin ile demiryolu yapacağız

NETAŞ'ın 50. Yıl Ankara Zirvesi’nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Çin Halk Cumhuriyeti ile daha kapsamlı bir demiryolu altyapı projesini gerçekleştirme arzusundayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, NETAŞ'ın 50. Yıl Ankara Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu.

Önceliklerinin yerli teknoloji olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, yerli çip üretimi için çalışmalara başladıklarını dile getirerek, "Uzaya gönderdiğimzi uyfularımız ile filo kurduk ve bu konuda yatırım yaptık. 64 teknopark, 40 bin Ar-Ge personelinden oluşan dev bir teknoloji ekibi kurduk. Yerli yazılım geliştirme platformuna muhakkak sahip olmamız lazım. Bunu yapamazsak, gerçek anlamda teknolojiye, bilgiye sahip olamayız, bilgiyi başkalarının kullanımına, istifadesine sunma imkanımız olmaz. Bundan sonraki öncelikli hedeflerimizin başında bu platformların geliştirilmesi olacak" diye konuştu.

Türk mühendislere seslendi

"Türk mühendisinin akıl teri ile yerli içeriği daha fazla ürünler yapmak ve bu ürünleri Türkiye'nin dahil olduğu ve 4 saat uçuş ile 56 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ulaşacak, yıllık 31 trilyon dolar bir varlığın, gelirin olduğu bu alanda en güzel şekilde değerlendireceksiniz" diyen Başbakan Yıldırım, "Yani Türkiye iç pazar ile ekmek yediğiniz bir yer değil, tüm küresel pazara da açılacağınız önemli bir merkez olacaktır. Bundan sonraki hedef bu olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bilim ve teknoloji konularında belirlenen politikaları uygulamaya koyduklarını hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Yeni yaptığımız yasal düzenlemeler ile buradaki sıkıntıların önünü açtık. Önümüzde bir uzay kanunu ile bilim teknoloji kanunu var. En kısa sürede çıkarmak suretiyle bu alandaki ihtiyacımızı tam anlamıyla gidermiş olacağız. Kamu ağırlıklı değil özel sektör ağırlıklı gelişmesinin önünü açmış olacağız" dedi.

Onbinlerce siber uzman alınacak

Konuşmasında siber güvenliğin önemine de değinen Başbakan Yıldırım, "Siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik. Bu konudaki açığımızı koşar adımlar ile giderek tamamlamak mecburiyetindeyiz. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, büyük veri analiz altyapısının oluşmasıyla mümkün  bunun da kararını verdik. Gelecek 5 yılda onbinlerce siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız olacak" diye bilgilendirmede bulundu.

"Çin ile demiryolu projesi yapacağız"

Çin ile demiryolu projesi gerçekleştirme planlarının olduğunu açıklayan Başbakan Yıldırım, "Yol ve kuşak projesi Çin'den Uzak Doğu'dan Avrupa'nın batısına kadar inşa ediliyor. Şimdi Çin Halk Cumhuriyeti ile daha kapsamlı bir demiryolu altyapı projesini gerçekleştirme arzusundayız" dedi.