Yıldırım: Gümrükler dinleme cihazlarının denetimi konusunda zayıf

Bakan Yıldırım, gümrüklerde yeterli uzman olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin dinleme cihazlarının denetimi konusunda zayıf olduğunu kabul etmesi gerektiğini, gümrüklerde yeterli uzman olmadığını belirterek, "Cihazların denetimi için gümrüklerde bilişim uzmanlarının istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için Gümrük Müsteşarlığına teklifte bulunacağız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların yöneticilerinin de katılımıyla sektörde görev yapan bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısında bir araya geldi.

Sabit abone sayısının 2002 yılında 18,6 milyonken 17.6 milyona düştüğünü belirten Yıldırım, 2002'de 18 milyon olan mobil abone sayısının da 67 milyona ulaştığını söyledi.

Geniş bant abone sayısının aynı tarihlerde 3 binden 7.1 milyona çıktığını bildiren Yıldırım, internet kullanıcı sayısının da 6 milyondan 37 milyona yükseldiğini, bunun yanı sıra üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri abone sayısının 6 milyon olduğunu kaydetti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kayıtlarına göre, 2003'te 23 milyon olan cep telefonu sayısının 137 milyona ulaştığını anlatan Yıldırım, "Ses trafiği, 2004'te 20.3 milyar dakika, 2009'da 128.6 milyar dakika. SMS trafiği 2004'te 5.7 milyar adet, 2009'da 121.5 milyar adet... 2008'e göre 2009'da konuşma trafiğindeki artış yüzde 24, mesaj trafiğindeki artış yüzde 56 oldu. Millet dinlenmeden konuşuyor. Ara bağlantı ücretlerinde sabitte de mobilde de indirimler var" diye konuştu.

Elektronik Haberleşme Kanunu ile lisans alımının önündeki bürokratik engellerin ortadan kaldırıldığını ifade eden Yıldırım, "Lisansların bir kısmını 'alalım da kenarda dursun' diye alanlar bile var" dedi. Yıldırım, 2004'te 126 lisans verilmişken bu rakamın 358'e çıktığını bildirdi.

Serbestleşme öncesi 10 milyar dolar civarında seyreden bilgi iletişim teknolojileri pazarının 33 milyar dolara ulaştığını belirten Yıldırım, bunun 24 milyarını telekomünikasyonun, 9 milyarını bilişimin oluşturduğunu ifade etti.

"Dinleme cihazlarının denetimi konusunda zayıfız"

Bakan Yıldırım, son dönemde "yasa dışı telefon dinlemeleri" tartışmaları ile toplumda bir rahatsızlık oluştuğunu dile getirerek, BTK bünyesindeki Piyasa Gözetim ve Denetimi Laboratuvarı ile hem tüketicinin korunması hem de bilgi güvenliği bakımından cihazların denetim altına alınması çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Cihazların gerçek işlevlerinin ne olduğunu belirleyerek, ülkeye girişinde belirli kıstasları ve denetimleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Böylece de toplumda bilhassa son zamanlarda çok ciddi bir rahatsızlık oluşturan yasa dışı ve usulsüz dinleme ve takiplerin de önüne geçmeyi hedefliyoruz. Her türlü elektronik cihazın uluslararası standartlara, kendi alt yapımıza, sistemlerimize uygunluğunun ve bu cihazların beyan edilen amaçlara uygun kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi ciddi bir denetimle ortaya çıkar.

Dinleme cihazlarının denetimi konusunda zayıf olduğumuzu kabul etmek lazım. Gümrüklerimizde yeterli uzmanlarımız yok. Gümrükteki memurlar, ellerindeki gümrük tarife cetveline bakıyorlar, hangisine giriyorsa ona göre işlem yapıyorlar. Ama bu teknoloji çok hızlı geliştiği için hiçbirimizin ilk bakışta tanıyamadığı bir cihaz olabilir. Bunun için Piyasa Gözetim ve Denetim Laboratuvarı ve BTK'nın çok etkin şekilde çalışması gerekiyor.

Hem piyasa düzeninin bozulmaması hem kayıt dışı işlemlerin kontrol altına alınması hem de vatandaşın haber alma özgürlüğü, özel hayatın mahremiyeti gibi Anayasa ile teminat altına alınan hususların ihlal edilmemesi, bu konuda toplumda bir yanlış algılamanın da önüne geçilmesini hedefliyoruz."

Bu konunun, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının müşterek çalışmasıyla yürütülmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Cihazların denetimi için gümrüklerde bilişim uzmanlarının istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için Gümrük Müsteşarlığına teklifte bulunacağız" dedi.

Dinleme cihazlarının denetimine ilişkin bu bakanlıkların müşterek bir çalışma içerisinde olduğunu bildiren Yıldırım, hem kalite hem standartlara uygunluk hem de görev ve fonksiyonları bakımından bu cihazların tanımlamalara uygun olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Piyasadaki cihazların toplatılması gibi bir işlemin yapılamayacağını dile getiren Yıldırım, bundan sonra ithal edilecek cihazlar için yasal boşluğun giderileceğine işaret etti.

Kontör yerine dakika satışı nisanda

Bakan Yıldırım'ın yerli arama motoru kurulacağını belirtmesi üzerine BTK Başkanı Acarer, "Google bizim inisiyatifimizin dışında kalıyor. Öte yandan bilgiler kaynağın olduğu yere, Google'ı kullanıyorsanız ABD'ye gidiyor. Türk arama motoru olursa bu yaşanmaz" diye konuştu.

Nisan ayından itibaren ön ödemeli hatların kontör yerine dakika üzerinden satışa sunulacağını bildiren Yıldırım, "Daha ölçülebilir yöntem getiriyoruz, kalan dakikaya yönelik bilgi de sunulacak. Bu asıl vatandaşa yarayacak, başka kimseye yaradığı yok. Ücretlendirme zaman üzerinden olacak" dedi.

Kurum ve kuruluşların kayıtlarının elektronik ortamlara aktarılmasına yönelik Akıllı Arşiv Kent projelerinin de yaygınlaştırılacağını belirten Yıldırım, bunun yeni bir iş alanı oluşturacağını, özellikle istihdamın düşük olduğu yerlerde böylece on binlerce insanın iş sahibi olabileceğini söyledi.