Yıldırım: Siber güvenlik ülke güvenliği kadar önemli

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bilgi güvenliğinin artık ülke güvenliği kadar önemli olduğunu, bunun için ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişimin, bilginin, güvenliğinin artık ülke güvenliği kadar önem taşıdığını belirterek, "Bunun içinde mutlaka toplum olarak sivil toplum örgütleri olarak, ilgili kamu kuruluşları olarak ortak hareket etmemiz lazım. Bu konuda birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "ICT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi 2011"e katılan Yıldırım, zirve sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Bugünlerde siber güvenlik ordusu oluşturma gibi bir çalışma yapıldığı şeklinde haberler çıkıyor. Bunun detayı nedir? Devletin bizzat organize ettiği bir iş midir? Başka bir şey midir?" sorusuna,

Bakan Yıldırım, sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde bir çalıştay düzenlendiğini belirtti. Türkiye'nin siber güvenliğinin ele alındığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Yani Türkiye'de bilişim haklarına yapılabilecek bir siber saldırının olası sonuçlarının neler olacağı, buna karşı ülke olarak hazır mıyız değil miyiz? Bunların ele alındığı, çeşitli uzmanların sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir çalıştay çerçevesinde bu konu da değerlendirildi. Esasında bu siber güvenliğine dikkat çeken ilk çalışma değil. Geçen yılın başında biz TÜBİTAK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Bakanlığımız birimlerinin koordinasyonunda, gerçek siber saldırısını, seçilmiş kuruluşlara yapılmak suretiyle bir tatbikat yaptık. Altyapıları, bu tip saldırılarla gerçek saldırılarla test edildi. Orada elde edilen sonuçlara göre, kuruluşlarımıza siber tehditlere karşı güvenlik önlemlerinin artırılması yönünde ne yapmaları gerektiği bir bir anlatıldı. Bu son yapılan toplantıda bu konuda toplumsal farkındalığı oluşturmak, kamuya bu alanda daha fazla neler yapılması gerektiği konusuna da dikkat çekmek bakımından faydalı bir çalışma olarak görüyorum."

"Şüphesiz bilgisayar ortamında internet ortamında yapılan iş ve işlemler, hizmetler arttıkça bu tip saldırılar ve tehditlerin önemi daha çok artıyor" diye konuşan Yıldırım, "Bir anda bankacılık sisteminin, bir anda e-devlet sisteminin çöktüğünü düşünün. Bunun mağduru milyonlarca insanımız olur. O yüzden bu tedbirleri, sadece Türkiye olarak bizim almamız yetmez. Buradaki küresel bir iş birliği, mutlaka gerekmektedir. Amerika, bazı siyasi, diplomatik bilgilerin sızdırılmasından sonra, bu konuyu önemi küresel anlamda daha fazla kavramış. Hatta anılan ülke (Bizim güvenlik ağımıza yapılacak saldırıyı savaş sebebi sayarız) diyor. O yüzden bilişimin, bilginin güvenliği artık ülke güvenliği kadar önem taşımaktadır. Bunun için de mutlaka toplum olarak sivil toplum örgütleri olarak, ilgili kamu kuruluşları olarak ortak hareket etmemiz lazım. Bu konuda birlikte çalışmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Böyle bir oluşum oluşacak mı? Hatta 200 personelin çalışacağı konuşuluyor, doğru mudur?"' sorusuna da Yıldırım, "Arkadaşlar, bunların hepsi bir öneridir. Bir çalıştay, ortaya konan bir öneridir. Bunlar tabii ilgili kurumlar tarafından değerlendirilecek. Buna yapılacak katkı varsa, katkı sağlanacak. Düzeltilmesi gereken konular varsa düzeltilecek. Yani, kamunun içinde olmadığı bir oluşum, şüphesiz bazı korumaları yapabilir, ama topyekun bir güvenlik şemsiyesi oluşturmak için mutlaka kamuyla birlikte hareket etmek gerekir" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir