İki ülke arasında ortak yatırım fonu kuruluyor

Rusya Başbakanı Medvedev, Başbakan Yıldırım'la ortak düzenlediği basın açıklamasında, "Ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ziyareti kapsamında Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev'le görüştü. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

İki lider görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Medvedev, "Aramızdaki sorunlara rağmen, projeler üzerine çalışmaya devam ediyoruz. En önemlisi ticari ve ekonomik işbirliği mekanizmalarımızı yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı. Bunun siyasi ve ekonomik nedenleri var. Ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz. Türk Akımı Projesi'nde de önemli bir gelişme var. Anlaşma onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilgili kanunu onayladı. En yakın zamanda bu anlaşma bizde de onay sürecinden geçecek ve ilgili süreç tamamlanacak." dedi.

Ardından söz alan Başbakan Yıldırım ise şunları söyledi:

"Ülkelerimiz arasında son bir yılda zor günler geçirdik ama zor günler geride kaldı. Memnuniyetle söyleyebilirim ki Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomi bakımından ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyelimiz, irade mevcut. Önemli olan bu iradenin hayata geçmesidir. Bu konuda iki başbakan olarak işin takipçisi olacağız, bundan da kimsenin endişesi olmaması gerekir."

'En azından ilk fazı hayata geçmeli'

Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu Projesi bizim stratejik bir proje olarak gördüğümüz alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projenin biraz daha hızlandırılarak en azından Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümünden önce ilk fazının hayata geçmesidir.

Ticaret hacmimiz istemediğimiz rakamlara düştü. Diyalog yoluyla ülkemizin ortak menfaatleri iki halkın dostluğu temelinde çözemeyeceğimiz hiçbir engel yoktur diye düşünüyoruz. Ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

'Suriye'de çözüme daha yakınız'

Suriye'deki son duruma ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Bugün Suriye'deki bu sorunun düne göre çözüme daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu konuda atılan adımlar, gösterilen gayretlerin bundan sonra da aynı şekilde devam etmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Canikli ve Albayrak da katıldı

İkili görüşmede, Türkiye tarafında Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yer aldı.

Rusya tarafında ise Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Enerji Bakanı Aleksandır Novak ve Rusya Federal Askeri-Teknik Servisi Direktörü Aleksandır Fomin görüşmeye katıldı.