Yıldız: Nükleer enerji santralleri şart

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Rusya ile yapılan ön protokolün hazirandan önce TBMM'ye gelmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DOHA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Mutabık kalınması halinde nükleer santral kurulması konusunda, Rusya ile yapılan ön protokolün Haziran ayından önce TBMM'ye getirilmesine çalışıyoruz" dedi.
Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği Katar'ın başkenti Doha'da, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Rusya ile nükleer santral kurulması yönündeki ön protokole ilişkin çalışmaların ne boyutta olduğunu sorması" üzerine Yıldız, "Çalışma grupları oluşturuldu. Teknik argümanlar önlerine getirilecek. Nükleer enerji santrallerini mutlaka kazandırmamız lazım. Hem Akkuyu, hem de Sinop'ta. Süreyi daha hızlı katetmemiz lazım. Haziran ayından önce bunu TBMM'ye getirirsek iyi olur. Mutabık kalınması halinde nükleer santral kurulması konusunda, Rusya ile yapılan ön protokolün Haziran ayından önce TBMM'ye getirilmesine çalışıyoruz" diye konuştu. 
Bakan Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in gelişinden önce bu konudaki teknik hazırlıkların yapılması gerektiğine işaret etti.
"Azerbaycan konusunda yanlış bilgilendirme olabilir"
Azarbaycan'ın Türkiye'ye sattığı doğal gaza ilişkin bir soruya da Taner, Şahdeniz-1 için fiyat teklifi verdiklerini, Şahdeniz-2 projesi için de hem miktar, hem de fiyat tekliflerini sunduklarını anımsatarak, fiyat teklifinin iki ülkenin çıkarına uygun olduğunu kaydetti.
"Azerbaycan'ın açıklamalarını neye bağlıyorsunuz?" sorusuna karşılık Taner Yıldız, "Yanlış bilgilendirmeden kaynaklanıyor olabilir. Faturayı 120 dolar üzerinden yapsak da, 15 Nisan 2008 tarihinden bu yana alımı yeni fiyat üzerinden yaptığımızı ifade ettik. Ülkemizin çıkarlarını düşündüğümüz kadar Azerbaycan'ın da çıkarları konusunda hassas olduğumuzu söyleyebilirim. Sanırım bu bilgi Aliyev'e ulaşmadı diye düşünüyorum" yanıtını verdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir