Yıldız: Rusya ile 6 bcm'lik kontratın uzatılmasını istedik

Bakan Yıldız, kontratın uzatılmasından yana olduklarını Rusya Federasyonu heyetine ve Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin'e bildirdiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile 6 bcm'lik kontratın uzatılmasından yana olduklarını Rusya Federasyonu heyetine ve Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'e bildirdiklerini belirterek, "Ancak bunun özel sektör tarafından talep edilen yanının, özel sektöre devri mi olmalı, olmamalı mı? Bununla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Bakan Yıldız ve Seçin, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin stratejik işbirliği anlamında önem kazandığını ifade ederek, toplantıların Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in ziyareti öncesinde yapılan hazırlıklar olduğunu söyledi.

Enerji projelerinden doğalgaz alanındaki yeni projelere, nükleer santraller konusundaki işbirliklerinden petrolle ilgili olarak 3. ülkelerdeki işbirliklerine kadar pekçok konuyu görüştüklerini ifade eden Yıldız, Rusya Federasyonu'nda kurulacak lojistik merkezinin yeri ve bu konudaki işbirliğinin ele alındığını anlattı.

Ulaştırma konusunda karayolu, demiryolu ve havayoluyla ilgili mesafe alındığına işaret eden Yıldız, özellikle beyaz ette ihracat konusunda yeterliliğe sahip olan firmaların vergi miktarları ve kotalarıyla ilgili sıcak yaklaşım gördüklerini vurguladı.

Taner Yıldız, bu sabah Rusya'da iş yapan Türkiye'den firmaların yöneticileriyle bir toplantıda bir araya geldiklerini söyledi.

"BOTAŞ ve Gazprom görüşmelerine devam ediliyor"

Rusya'dan alınan doğalgaz konusundaki sözleşmelere ilişkin bir soru üzerine ise Yıldız, Türkiye'nin hem arz güvenliğiyle ilgili konuları hem de "al ya da öde" ile ilgili yükümlülükleri düzenlediğini kaydederek, "Aynı zamanda serbestleşen piyasada özel sektör payının artmasıyla alakalı başından beri konulan hedefe yaklaşmamız gerekiyor" dedi.

Yıldız, "Biz 6 bcm'lik bu kontratın uzatılmasından yana olduğumuzu Rusya Federasyonu heyetine, Sayın Seçin'e bildirdik. Ancak bunun, özel sektör tarafından talep edilen yanının özel sektöre devri mi olmalı, olmamalı mı? Bununla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor. Genelde kararlılığımız; dün nasıl elektrik dağıtım şirketlerinde özelleşen firma sayısı arttıysa, doğalgaz piyasasında da aynı şekilde devam etmesidir" diye konuştu.

İç piyasadaki fiyatlara ilişkin bir soru üzerine, Bakanlık olarak kamu, ilgili özel sektör ve vatandaşların fiyatlarla ilgili beklentilerini yönetmek durumunda olduklarının altını çizen Yıldız, "Bunun tek bir dengesi yok. Birçok düzeyi var. O yüzden ilgili kuruluşlar BOTAŞ ve Gazprom, görüşmelerine devam ediyor" şeklinde konuştu.

Taner Yıldız, bölgedeki gelişmeleri takip ettiklerini ve kendi aralarında değerlendirdiklerini belirterek, her iki ülkenin ve firmalarının çıkarlarına olacak işbirlikleri yapmak konusunda prensip kararı aldıklarını bildirdi.

Irak'ta TPAO ve Gazprom'un birlikte proje yürüttüğünü hatırlatan Yıldız, farklı ülkelerde proje geliştirme çabası içinde bulunduklarını, nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili 4 alt komisyon kurulduğunu ve bunların iki haftada bir bir araya geleceğini söyledi.

Beyaz ette yapılacak ihracatın miktarına ilişkin soru üzerine ise Yıldız, bu miktarın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüşülüp belirleneceğini ve kendisinin önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz edeceğini daha sonra Rusya'ya bildirileceğini, kota ve vergi dilimi ihracat yapılabilecek seviyede olduğu için bunun önemli olduğunu söyledi. Yıldız, ihracat konusunun kısa sürede sonuca bağlanacağını ümit ettiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir