Yıldız: Uygun şartlar olursa çalışma sonuçlanır

Bakan Yıldız, nükleer enerjiyle ilgili çalışma gruplarının raporlarını bekleyeceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerji santralleriyle ilgili olarak, 3-4 aylık bir çalışma süresi içerisinde, çalışma gruplarının hem zeminle alakalı hem bir kısım hukuki mevzuatla alakalı çalışma yaparak, rapor halinde kendilerine sunacağını belirtti. Yıldız, uygun şartların olması halinde bir sonraki anlaşmaya geçileceğini ve bu çalışmanın nihayetlenmiş olacağını söyledi.
Yıldız, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Nükleer güç santralleriyle alakalı dün Güney Kore ile iyi niyet anlaşması yaptıklarını anımsatan Yıldız şunları kaydetti:
"Sinop'taki yapılacak bir çalışma için, Akkuyu'da da bildiğiniz gibi Rusya Federasyonu ile devam ediyoruz, bizim nükleer enerji güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı kararlılığımızın bir göstergesi olarak dünkü anlaşma açıklanabilir. 3-4 aylık bir çalışma süresi içerisinde, çalışma grupları beraber bir araya gelecekler, hem zeminle alakalı hem bir kısım hukuki mevzuatla alakalı çalışma yapacaklar. Sonra da bir rapor ortaya çıkartıp bize sunacaklar. Uygun şartlar olması halinde tabii ki bir sonraki anlaşmaya geçilecek. Uygun şartlar olmaması halinde ise bu çalışma nihayetlenmiş olacak."
Yerli partner hususunda bazı sorular olduğunu belirten Yıldız, "Biz bu konuda enerji sektörüne yakın, buradaki değişimi anlayabilecek, kapasite, finans koyabilecek bir yapıyı tercih ediyoruz. Ama hangi özel sektörün, isminin ne olacağı ile alakalı bizim bir dahilimiz olmaz. Bu bize gelecek firmanın teklifi ile alakalıdır. Uluslararası firmanın teklifi ile alakalıdır, Güney Kore'nin teklifi ile alakalıdır. Aynı şekilde Rusya Federasyonu'nun teklifi için de aynı şeyi söyleyebilirim" dedi.
Bu konuda bir firma tercihleri olmasından daha ziyade kendilerine gelecek teklifle alakalı görüşlerini belirtebileceklerini ifade eden Yıldız, Enka'nın olabileceğini, bir başka firmanın olabileceğini ve bu manada gelen teklifleri değerlendirdiklerini söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir