Yılın en iyileri ödüllerini aldı

DÜNYA Kitap Dergisi’nin 21 yıldır çeşitli dallarda verdiği “Yılın En İyileri” ödülleri, geçen hafta gerçekleştirilen bir yemekle sahiplerini buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yayın dünyasının belleği DÜNYA Kitap Dergisi’nin 21 yıldır verdiği gelenekselleşmiş “Yılın En İyileri” ödülleri bir kez daha sahiplerini buldu. “Yılın Telif Kitabı”, “Yılın Çeviri Kitabı”, “Yılın Yayınevi”, “Altın Sayfa Polisiye” ve “En İyi Gastronomi” kitabı ödüllerinin 2013 yılı sahipleri, 9 Ocak Perşembe akşamı Tarihi Karaköy Balıkçısı’nda düzenlenen yemekte bir araya geldiler. 

DÜNYA Kitap Yılın Kitabı Ödülleri Seçici Kurulu Hamdi Koç, İnci Kut ve Doğan Kitap’ı ödüle değer bulurken, Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı Ödülü ise Celil Oker’in oldu. Bu dalda Labirent Yayınları’na Jüri Özel Ödülü verildi. “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülü ise Nevin Halıcı’ya sunuldu.

Bir de özel ödül verildi

DÜNYA Kitap Dergisi Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün’ün sunuculuğu üstlendiği, ödül sahipleri ve yayıncıları ile Seçici Kurul üyelerinin katıldığı tören, Altın Sayfa Ödülü’nün sahibini bulmasıyla  başladı. Metin Celâl, Nevzat Işıltan, Selim İleri, Sevin Okyay, Faruk Şüyün ve Erol Üyepazarcı’dan oluşan seçici kurul, polisiye edebiyata katkılarından dolayı Labirent Yayınları’na Jüri Özel Ödülü verilmesini oybirliğiyle kararlaştırmıştı. Ödülü, Labirent Yayınları sahibi Hüseyin Çukur, Seçici Kurul Başkanı Erol Üyepazarcı’nın elinden aldı. Üyepazarcı, polisiye kitapların ülkemizde 140 yıldır yayınlandığına dikkat çekti ve Labirent Yayınları’nın kurulduğu 2012 yılından bu yana 21 kitap basarak sektöre önemli bir ivme kazandırdığını vurguladı. Hüseyin Çukur ise hazırladıkları kitaplarla polisiye tarihimize hizmet ettiklerini söyledi ve birlikte çalıştıkları arkadaşları ile “polisiye edebiyatı yücelten” DÜNYA Kitap ekibine teşekkür etti.

“Polisiyeyi sevdirenlerden...” 

Aynı seçici kurul, yine oybirliği ile Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı Ödülü’nü Celil Oker’in Altın Kitaplar tarafından basılan “Ateş Etme İstanbul” adlı yapıtına vermişti. Oker ödülünü, seçici kurul üyesi Selim İleri’nin elinden aldı. İleri, konuşmasında Oker’in polisiye romanları sevdiren kişilerin başında geldiğini kaydetti ve yazarın roman sanatına duyduğu saygıya dikkat çekti. Celil Oker ise bir insanın yaptığı işin ne olursa olsun anlaşılmasının önemini vurgulayarak ödül için teşekkürlerini bildirdi.

Sıra, “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı”ndaydı. Nedim Atilla, Ali Esad Göksel, Gülhan Kara, Ahmet Örs, Osman Serim, Faruk Şüyün ve Mehmet Yaşin’den oluşan seçici kurul, ödül kitabını oy çokluğuyla Nevin Halıcı’nın Oğlak Yayınları tarafından okurlara sunulan “Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü” olarak belirlemişti. Seçici Kurul Başkanı Ahmet Örs, Halıcı’ya ödülünü verirken “Bu kitap daha çok gelişecek, kalınlaşacak, belki de ikinci cildi oluşacak kadar büyüyecek” dedi. Nevin Halıcı ise kitapta Oğlak Yayınları’nın sahibi Senay Haznedaroğlu’nun da büyük emeği olduğundan söz ederek ona ve seçici kurula teşekkürlerini sundu. 

“Kitaplardan heyecan duyuyoruz”

Tören, “Yılın Yayınevi” Ödülü’nün takdimiyle devam etti. Erendiz Atasü, Refik Durbaş, Doğan Hızlan, Selim İleri, Deniz Kavukçuoğlu, İlknur Özdemir, Faruk Şüyün, Feyzan Top ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, ödülün Doğan Kitap’a gitmesine oy birliğiyle karar vermişti. Ödülü Doğan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır’a, Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan verdi. Hızlan, Doğan Kitap’ın altın yıllarını yaşadığını vurgulayarak ödülü Deniz Yüce Başarır’a vermekten sevinç duyduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Başarır, “Ödül almak güzel bir şeymiş. Hepimiz aynı zamanda birer okuruz yayınevinde ve hepimiz kitaplardan heyecan duyuyoruz” diyerek aynı duyguları taşıyan seçici kurula da teşekkür etti.

Çevirmenliğinin 25. yılında ödül geldi

“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahibi ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen dokuz eser arasından belirlenmiş, aynı seçici kurul, ödülün Can Yayınları tarafından basılan Isabel Allende’nin “Maya’nın Günlüğü” kitabının çevirmeni İnci Kut’a verilmesini oy çokluğuyla kararlaştırmıştı. Kut’a ödülünü DÜNYA Kitap Dergisi Yazı İşleri Müdürü, DÜNYA Gazetesi yazarı Feyzan Top verdi. Top, İnci Kut’un çevirilerinin öneminin altını çizerek “Bu anlamda bir duayensiniz” dedi. Kut ise bugüne kadar 50 kitap çevirdiğini belirtti ve ödülün, profesyonel çevirmenliğinin 25. yılında gelmesinin önemine dikkat çekti.
“Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2013’te “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen dokuz kitap arasından seçim yapılmış, aynı seçici kurul, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü; Hamdi Koç’un Doğan Kitap’tan çıkan “Çıplak ve Yalnız” adlı yapıtına oy çokluğuyla vermişti. Koç’a ödülünü DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent verdi. Koç, ödül organizasyonunun altında büyük bir fedakârlık yattığının bilincinde olduğunu söyledi ve kitabının seçilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Didem Demirkent ise zor günlerde, zor işler yaptığımıza dikkat çektiği konuşmasını “Ama sizlerle beraber olmaktan, bu dünyaya kucak açmaktan biz çok mutluyuz, inşallah nice ödüllerde yine beraber olacağız” sözleriyle bitirdi.

Yılın En İyileri 2013 - Dünya Kitap Ödülleri gecesi, törenin ardından süren yemekle geç saatlere kadar devam etti. 

resim1.jpgYILIN TELİF KİTABI 

Yılın Telif Kitabı Ödülü’nün sahibi Hamdi Koç oldu. Ödülünü Didem Demirkent’in elinden alan Koç, “Bir beğeniyi göstermek, takdir etmek memlekette sıkça ihtiyaç duyduğumuz, bulunca da çok memnun olduğumuz bir şey. Ödül alan herkes bu akşam mutlu” sözcükleri ile duygularını dile getirdi.

resim2.jpgYILIN ÇEVİRİ KİTABI 

Yılın Çeviri Kitabı Ödülü’nün sahibi İnci Kut, ödülünü Feyzan Top’un elinden alırken “Beğenilmek, takdir edilmek, ödül almak hakikaten çok güzel bir şey. Ödül, profesyonel olarak çalıştığım 25. yılımda geldi. 25 yılda 11’i Allende’den olmak üzere Türkçeye 50 kitap çevirdim” diye konuştu.

YILIN YAYINEVİresim3.jpg

Yılın Yayınevi Ödülü’nün sahibi Doğan Kitap oldu. Doğan Hızlan’ın ödülü sunduğu Deniz Yüce Başarır, “DÜNYA Kitap’a, jüri üyelerine ve ekibe çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü, kitaplardan heyecan duyan insanların olduğu yerler güzel oluyor. Sağ olun, var olun” dedi.

resim4.jpgYILIN GASTRONOMİ KİTABI 

Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü, Nevin Halıcı’ya gitti. Ahmet Örs’ün elinden ödülünü alan Halıcı duygularını “Oğlak Yayınları’nın sahibi Senay Hanım’la bu kitaba çok uzun çalıştık ve yemek sözlüğü olarak bir boşluğu doldurduğumuza inanıyoruz. Jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum” sözleriyle ifade etti.

ALTIN SAYFA YILIN POLİSİYE KİTABIresim5.jpg

Faruk Şüyün’ün sunduğu gecede Yılın Polisiye Kitabı Ödülü’nü Selim İleri’nin takdim ettiği Celil Oker, “Bir insanın yaptığı işin başkaları tarafından anlaşılması müthiş bir şey. Bunun için hepinize, özellikle jüriye teşekkür ediyorum. Sağolun, elimden geldiği kadar devam edeceğim” dedi.

resim6.jpgALTIN SAYFA POLİSİYE JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ 

Polisiye dalında Jüri Özel Ödülü’nü Erol Üyepazarcı’nın elinden alan Labirent Yayınları sahibi Hüseyin Çukur “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkçe Polisiye dizisi yayınevimizin hem Osmanlı hem Türkiye’deki polisiye tarihine verdiği önemi göstermek için de önemli bir vesile oldu” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir